Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Oprindelige folks rettigheder trues af mineprojekter i takt med stigende efterspørgsel på metaller til den grønne omstilling

I denne uges nyhedsoverblik ser vi nærmere på de aktuelle konflikter mellem oprindelige folk og mineselskaber rundt om i verden.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

I Amazonas i det nordlige Brasilien foregår der lige nu væbnede sammenstød mellem oprindelige folk og ‘landgrabbers’, der rydder regnskoven og udfører ulovlig minedrift i det fredede Yanomami-reservat. De oprindelige folk forsøger at forhindre minedriften, der udover at tære på skoven også forurener floderne med kviksølv. I løbet af de sidste to uger har der været tre væbnede sammenstød, der har ført til sårede på begge sider, skriver BBC. Lokale organisationer frygter, at konflikten vil eskalere yderligere. Ifølge BBC har der i Amazonas været en stigning af voldelige konflikter omkring mineprojekter siden præsident Jair Bolsonaro tiltrådte for to år siden.

Sammenstødene i Yanomami-reservatet i Brasilien er et eksempel på, hvordan konflikter om naturressourcer lige nu ulmer rundt om i verden. En ny rapport fra Indigenous Peoples Rights International (IPRI) viser, at der sidste år var mere end 200 angreb på oprindelige folk, der kæmper for at sikre deres territorium og tilhørende ressourcer. I rapporten kan man læse om sammenstød i Filippinerne mellem oprindelige folk og det australsk-canadiske mineselskab OceanaGold Philippines Inc.; om hvordan selskabet Equinox Gold fører skræmmekampagne mod lokale landmænd i Carrizalillo i Mexico; og om udvidelsen af ​​Cerrejón-kulminen i Colombia, der har haft ødelæggende konsekvenser for lokalsamfund og oprindelige folk.

Samtidig med de tiltagende konflikter stiger efterspørgslen på metaller fra miner som kobber, litium, kobolt og nikkel, der er altafgørende for produktionen af de grønne teknologier som vindmøller, elbiler og power to x. Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan udvindingen af råstoffer til de grønne teknologier, ofte sker på bekostning af menneskerettigheder. Netop på grund af efterspørgslen på grønne teknologier forventes minedriften globalt at ekspandere yderligere de næste år. Det vil utvivlsomt føre til flere sammenstød mellem oprindelige folk og mineselskaber.

For nylig har vi i vores eget rigsfællesskab set, hvordan den grønlandske befolkning modsatte sig et australsk mineselskab, der ville hive både uran og metaller til den grønne omstilling op af fjeldet ved Kvanefjeld i Sydgrønland. Danwatch undersøgte sagen tidligere i år.

Her er seneste nyt om mineprojekter på kant med loven rundt om i verden:

Vladimir Jorge Reyes er landmand i lokalsamfundet Coyo i Atacama. Ifølge ham rejser familier fra området på grund af vandmanglen. “Vi er ikke imod fremskridt”, siger han. “Vi mener bare, at selskaberne bør udnytte ressourcerne – vores ressourcer – på en mere skånsom måde uden at bruge lige så meget vand”
  • I Bajo Aguán regionen i Honduras demonstrerer lokale borgere sammen med miljøaktivister mod en nyopført jernmine. De er bekymrede for, at minen vil forurene den lokale flod Guapinol River. Siden de påbegyndte demonstrationerne i oktober sidste år, er 32 blevet anholdt af myndighederne og 8 er dræbt, skriver The conversation.
  • I Myanmar har militæret udvidet en ulovlig mine for sjældne jordarter siden militærkuppet den 1. februar. Det skriver The Irrawaddy. Ifølge lokale miljøorganisationer er over 100 miner for sjældne jordarter i området ved Pangwa og Chipwe kontrolleret af militæret, der sælger metallerne videre til kinesiske selskaber.
  • I Polen har regeringen valgt at holde en kulmine kørende til 2044 trods sagsanlæg fra EU, skriver The EU Observer. Minen ligger i byen Turów, der grænser op til Tyskland og Tjekkiet, der begge har klaget til Europa Kommissionen over forurening af luft og vand i området. Ifølge Reuters vil det koste Polen dyrt i tilskud fra EU.
  • I London får 200.000 brasilianere nu mulighed for igen at lægge sag an mod det britisk-australske mineselskab BHP, skriver Reuters. Selskabet anklages for at være skyld i et sammenbrud af Fundao-dæmningen tilbage i 2015, hvor 19 mennesker mistede livet og en flodbølge af mineaffald forurenede lokalsamfund og floder.

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Coronapandemien har været brutal ved Afrikas største økonomi, Nigeria. Det viser nye tal fra FN’s udviklingsprogram, UNDP, og Nigerian Bureau of Statistics.

Helt konkret har hver femte nigerianer mistet sit job siden pandemiens begyndelse, skriver Quartz Africa. Den primære årsag, forklarer de adspurgte virksomheder, er øgede omkostninger.

I marts meddelte Nigerian Bureau of Statistics, at 33% af den nigerianske befolkning står uden arbejde.

Mere

I sidste uge skrev Reuters, at Mali forhandler om en samarbejdsaftale med Wagner Group, en gruppe russiske lejesoldater kendt for deres menneskerettighedskrænkelser og tætte bånd til Kreml.

Skulle en endelig aftale blive indgået, vil Estland, der bidrager til både de fransk-ledede initiativer Operation Barkhane og Task Force Takuba samt FN-missionen MINUSMA, trække sig ud af landet. Det siger forsvarsminister Kalle Laanet til estisk radio.

Danwatch skrev tidligere på ugen om Wagner Groups mulige indtræden i Mali. I den forbindelse spurgte vi Udenrigsministeriet, hvordan Danmark, der fra januar slutter sig til Task Force Takuba, forholder sig til oplysningerne. I et mailsvar kalder ministeriet en eventuel aftale mellem Wagner Group og Mali “uacceptabel”.

Mere

Det var tilsyneladende et kupforsøg, da havne og veje ind til byerne i Sudan tidligt tirsdag morgen blev lukket, men kupforsøget blev hurtigt afvæbnet, siger informationsminister fra overgangsregeringen, Hamza Baloul til Al Jazeera. Overgangsregeringen skyder skylden for kupforsøget på allierede til den tidligere præsident Omar al-Bashir, der blev afsat i 2019.

Lande:
Mere

Migrantarbejdere i LA tøj syr til anerkendte modebrands for mellem 19 og 38 kroner i timen, viser en undersøgelse fra den amerikanske ngo Garment Work Center. Det fortæller CBS News. I 2016 dokumenterede en undersøgelse fra det amerikanske arbejdsministerium, at 85 procent af de undersøgte sweatshops i LA underbetalte deres arbejdere.

Lande:
Mere

Den 16. september mistede verden en af de største forkæmpere for virksomheders sociale ansvarlighed i verden. Professor John G. Ruggie (1944-2021), Harvard University, brugte det sidste årti af sin karriere på at definere og implementere retningslinjer for bæredygtig adfærd for virksomheder i en verden defineret af markedsøkonomi. Det skriver den britiske ngo Business and Human Rights Ressource Center.

Virksomheder:
Mere

Ifølge Altinget har det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg i denne uge underskrevet en støtteaftale med den amerikanske regering på 63 millioners kroner. Det er anden gang i år at USA laver en aftale om udviklingsstøtte med Grønland.

I April indgik partnerne en lignede aftale på 83 millioner kroner. Den fik hård medfart fra danske politikere. ”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet”, sagde SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge dengang til Altinget.

Men det grønlandske landsstyre glæder sig over aftalerne: ”Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning hvor Grønland åbner sig mere op for verden,” siger Pele Broberg til Altinget.

Lande:
Mere

Støtterne til den fængslede oppositionsleder Alexei Navalny beskylder Appel og Google for politisk censur, efter de har fjernet en stemmeapp op til det russiske parlamentsvalg i dag. Det skriver The Guardian. App’en der går under navnet Navalny’s Smart Voting initiative samler oppositionens stemmer hos de stærkeste modstandere af regeringspartiet Forenet Rusland. De to techvirksomheder har fjernet app’en efter pres fra de russiske myndigheder, der anser salget af appen som ulovlig påvirkning af valget. Kreml melder, at de bifalder fjernelsen af oppositionens stemmeapp.

Brancher:
Virksomheder: |
Lande:
Mere

Det skal være slut med at sælge varer i Europa, der er produceret under tvang, lyder det fra EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Der er 25 millioner mennesker i verden, der er truet eller tvunget ind i tvangsarbejde. Vi kan aldrig acceptere, at disse mennesker tvinges til at fremstille produkter – og at disse produkter derefter ender med at blive solgt i butikker her i Europa“, siger Ursula von der Leyen i sin tale Unionens tilstand 2021. “Menneskerettigheder er ikke til salg uanset prisen”, tilføjer hun.

EU-kommissionen vil udarbejde et forslag, der skal gøre det forbudt at sælge produkter fremstillet ved tvangsarbejde. Det skriver Ritzau.

Brancher:
Lande:
Mere

For lidt over et år siden eksploderede et lager med ammoniumnitrat i Beirut og efterlod sig massive ødelæggelser og flere hundrede dræbte. Det undersøgende medie OCCRP har nu fundet frem til, hvem der ejede den store mængde kemikalier, der blev opbevaret på havnen i Beirut. De peger på en ukrainsk forretningsmand ved navn Volodymyr Verbonol, der står bag virksomheden Savaro, der ejede beholdningen af ammoniumnitrat. Det skriver OCCRP. Dertil har de fundet tegn på, at Savaro er en del af et årtier gammelt netværk for salg af kemikalier, hvor også Cypern og Storbritannien er involveret.

Brancher: |
Mere

Ny rapport viser, at siden Parisaftalen blev indgået i 2015 er mere end tre ud af fire planer om nye kulminer skrottet. Det skriver The Guardian.

Det er E3G, Global Energy Monitor og Ember – tre tænketanke med fokus på klimaforandringer – der står bag rapporten. Deres research viser, at i alt 44 lande på verdensplan har droppet fremtidige planer om kulminer og vil i stedet satse på vedvarende energi. Det giver ifølge rapporten anledning til at være optimistisk på klimaets vegne. De tre tænketanke mener, at en fremtid uden forurenende energikilder er indenfor rækkevidde.

Brancher:
Mere

Michelle Bachelet, der er Menneskerettighedskommissær ved FN, har i dag udpeget klima- og miljø som den største trussel for menneskerettighederne. Det skriver Reuters.

“Omfattende problemer med forurening, klimaforandringer og biodiversitet er en voksende trussel – og øger samtidig spændinger, konflikter, strukturel ulighed og gør mennesker stadig mere udsatte”, sagde Michelle Bachelet under sin åbningstale til et 48-timers møde ved FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.