Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Oprindelige folks rettigheder trues af mineprojekter i takt med stigende efterspørgsel på metaller til den grønne omstilling

I denne uges nyhedsoverblik ser vi nærmere på de aktuelle konflikter mellem oprindelige folk og mineselskaber rundt om i verden.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I Amazonas i det nordlige Brasilien foregår der lige nu væbnede sammenstød mellem oprindelige folk og ‘landgrabbers’, der rydder regnskoven og udfører ulovlig minedrift i det fredede Yanomami-reservat. De oprindelige folk forsøger at forhindre minedriften, der udover at tære på skoven også forurener floderne med kviksølv. I løbet af de sidste to uger har der været tre væbnede sammenstød, der har ført til sårede på begge sider, skriver BBC. Lokale organisationer frygter, at konflikten vil eskalere yderligere. Ifølge BBC har der i Amazonas været en stigning af voldelige konflikter omkring mineprojekter siden præsident Jair Bolsonaro tiltrådte for to år siden.

Sammenstødene i Yanomami-reservatet i Brasilien er et eksempel på, hvordan konflikter om naturressourcer lige nu ulmer rundt om i verden. En ny rapport fra Indigenous Peoples Rights International (IPRI) viser, at der sidste år var mere end 200 angreb på oprindelige folk, der kæmper for at sikre deres territorium og tilhørende ressourcer. I rapporten kan man læse om sammenstød i Filippinerne mellem oprindelige folk og det australsk-canadiske mineselskab OceanaGold Philippines Inc.; om hvordan selskabet Equinox Gold fører skræmmekampagne mod lokale landmænd i Carrizalillo i Mexico; og om udvidelsen af ​​Cerrejón-kulminen i Colombia, der har haft ødelæggende konsekvenser for lokalsamfund og oprindelige folk.

Samtidig med de tiltagende konflikter stiger efterspørgslen på metaller fra miner som kobber, litium, kobolt og nikkel, der er altafgørende for produktionen af de grønne teknologier som vindmøller, elbiler og power to x. Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan udvindingen af råstoffer til de grønne teknologier, ofte sker på bekostning af menneskerettigheder. Netop på grund af efterspørgslen på grønne teknologier forventes minedriften globalt at ekspandere yderligere de næste år. Det vil utvivlsomt føre til flere sammenstød mellem oprindelige folk og mineselskaber.

For nylig har vi i vores eget rigsfællesskab set, hvordan den grønlandske befolkning modsatte sig et australsk mineselskab, der ville hive både uran og metaller til den grønne omstilling op af fjeldet ved Kvanefjeld i Sydgrønland. Danwatch undersøgte sagen tidligere i år.

Her er seneste nyt om mineprojekter på kant med loven rundt om i verden:

Vladimir Jorge Reyes er landmand i lokalsamfundet Coyo i Atacama. Ifølge ham rejser familier fra området på grund af vandmanglen. “Vi er ikke imod fremskridt”, siger han. “Vi mener bare, at selskaberne bør udnytte ressourcerne – vores ressourcer – på en mere skånsom måde uden at bruge lige så meget vand”
  • I Bajo Aguán regionen i Honduras demonstrerer lokale borgere sammen med miljøaktivister mod en nyopført jernmine. De er bekymrede for, at minen vil forurene den lokale flod Guapinol River. Siden de påbegyndte demonstrationerne i oktober sidste år, er 32 blevet anholdt af myndighederne og 8 er dræbt, skriver The conversation.
  • I Myanmar har militæret udvidet en ulovlig mine for sjældne jordarter siden militærkuppet den 1. februar. Det skriver The Irrawaddy. Ifølge lokale miljøorganisationer er over 100 miner for sjældne jordarter i området ved Pangwa og Chipwe kontrolleret af militæret, der sælger metallerne videre til kinesiske selskaber.
  • I Polen har regeringen valgt at holde en kulmine kørende til 2044 trods sagsanlæg fra EU, skriver The EU Observer. Minen ligger i byen Turów, der grænser op til Tyskland og Tjekkiet, der begge har klaget til Europa Kommissionen over forurening af luft og vand i området. Ifølge Reuters vil det koste Polen dyrt i tilskud fra EU.
  • I London får 200.000 brasilianere nu mulighed for igen at lægge sag an mod det britisk-australske mineselskab BHP, skriver Reuters. Selskabet anklages for at være skyld i et sammenbrud af Fundao-dæmningen tilbage i 2015, hvor 19 mennesker mistede livet og en flodbølge af mineaffald forurenede lokalsamfund og floder.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Temaer:
Virksomheder:
Lande: |
Mere

Siden 2018 har en særlig gruppe FN-eksperter advaret om, at alle Yemen-krigens parter – heriblandt den saudisk-ledede koalition – har begået mulige krigsforbrydelser i det ekstremt fattige land. I oktober 2021 blev en fornyelse af ekspertgruppens mandat imidlertid nedstemt i FN’s Menneskerettighedsråd. Afstemningen blev af iagttagere kaldt resultatet af saudisk lobbyarbejde, og menneskerettighedsorganisationer udtrykte stor bekymring for, at lukningen af ekspertgruppen kunne føre til flere overgreb i landet.

Nye opgørelser fra Yemen tyder nu på, at organisationerne kan have haft ret i deres bange anelser. Ifølge tal fra organisationen Yemen Data Project er mængden af koalitionens bombardementer steget med 43 procent på de to måneder fra oktober til december, og antallet af civile dræbte per måned er det højeste i 2,5 år.

“Mindst 32 civile blev dræbt og mere end 62 såret i december, hvilket er mere end de 11 foregående måneder til sammen”, skriver Yemen Data Project.

Danwatch har blandt andet afsløret, hvordan militært udstyr fra danske Terma er endt i Yemen-krigen, og hvordan danske Systematic er blevet ved med eksportere militært udstyr til krigens parter trods et dansk eksportstop.

Brancher: |
Virksomheder: |
Mere

Cargill, én af verdens største leverandører af dyrefoder, har egentlig lovet, at de ikke vil købe soja fra farme, der rydder Amazonas-regnskoven. Men nu kan et samarbejde mellem Bureau of Investigative Journalism, Greenpeace Unearthed, Repórter Brasil og Ecostorm afsløre, at Cargill stadig køber soja fra en gård, der dyrker soja på land, hvor der er blevet ryddet regnskov.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Befolkningen i den etiopiske region Tigray er fanget i en situation, der nærmer sig en humanitær katastrofe, lyder det fra FN.

Tigray er centrum for voldelige kampe mellem regeringshæren og  Tigrayfolkets Befrielsesfront, der hver især beskylder hinanden for at blokere adgangen til nødhjælp.

Fem millioner civile har brug for hjælp i form af mad, men FN’s fødevareprogram WFP meldte fredag ud, at de i den kommende uge ville uddele de sidste forsyninger. På grund af de voldelige kampe har det siden midten af december ikke været muligt for WFP at nå frem til Tigray med deres konvojer, skriver The Guardian.

Mere

Over hele verden resulterer en stigende inflation i højere priser på helt almindelige produkter. En gennemgang fra Quartz viser, at i USA bliver fattige amerikanere ramt hårdere af de stigende priser end de rigeste. Det skyldes (og det gælder i det meste af verden), at fattige bruger en større del af deres indkomst på fornødenheder og dagligvarer.

Brancher:
Lande:
Mere

Mandag bekræftede Mærsk, at de har købt fire CO2-neutrale skibe. Sammen med otte skibe, Mærsk allerede har købt, skal de leveres i 2024. Der er bare lige et problem: Mærsk kan ikke finde nok af den grønne methanol, som skibene skal sejle på, skriver Quartz.

Mere

Ifølge en evaluering fra britiske myndigheder bliver sæsonarbejdere på en særlig post-brexit-ordning udsat for ting, som myndighederne ikke kan stå indefor. Der er blandt andet tale om racisme, manglende sikkerhedsudstyr og beboelse uden badeværelse, køkken og rindende vand, skriver The Guardian.

Brancher: |
Mere

Sri Lankas tekstilindustri har indgået en topartsaftale med fagforeninger, der repræsenterer tekstilarbejderne. Det er den første topartsaftale i Sri Lankas historie, og den giver bl.a. bedre beskyttelse i forbindelse med pandemien og større ret til at organisere sig, skriver eureporter.

Lande:
Mere

Kobolt er en af de vigtigste ingredienser i de batterier, der er afgørende for den grønne omstilling. Vi har masser af data på, hvordan det er med til at nedsætte CO2-udledningen, men vi mangler viden om de menneskelige omkostninger, siger forskere fra Northwestern University. Alt tyder på, at det i lande som D.R. Congo, hvor en stor del af verdens kobolt bliver udvundet, skaber store problemer for lokalbefolkningen, og forskerne efterspørger nye måder at måle den slags konsekvenser, skriver Northwestern Now.

Brancher:
Lande:
Mere

Den globale vækst forventes at falde fra 5,5 procent i 2021 til 4,1 procent i år, viser Verdensbankens nyeste prognose. Det skyldes især den globale pandemi og et fald i den globale efterspørgsel, skriver BBC.

Selvom den faldende vækst er global, vil det især ramme fattige lande, og derfor frygter Verdensbankens præsident David Malpass, at den globale ulighed vil stige.

Mere

Siden den danske fregat Esbern Snare i slutningen af november kom i ildkamp i Guineabugten har den sejlet rundt med de frosne lig af fire pirater, der døde i kampen.

I sidste uge blev tre overlevende pirater sat fri, mens en fjerde pirat, der havde fået amputeret sit ben, blev fløjet til Danmark, hvor han bliver retsforfulgt. Nu kan Berlingske så fortælle, at man nærmer sig en overdragelse af de døde pirater.

Mere

Mandag, samme dag som USA’s præsident Joe Biden i et telefonopkald med den etiopiske premierminister Abiy Ahmed udtrykte sin bekymring over droneangreb i krigen i Etiopien, blev 17 civile dræbt i et droneangreb i Tigray.

Droneangreb sker næsten dagligt i Tigray, hvor det etiopiske militær er i kamp med Tigrayfolkets Befrielsesfront.

Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.