En Danwatch-undersøgelse

Jagten på Grønlands sjældne jordarter

20. marts 2021

Mie Obbekær

Journalist

Jonathan Tybjerg

Journalistik

Mie Obbekær

Journalist

Jonathan Tybjerg

Journalistik

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med Politiken

Der er valg i Grønland den 6. april, og et af valgkampens største emner er Kvanefjeldet i Sydgrønland, der angiveligt gemmer på en femtedel af verdens beholdning af sjældne jordarter.

Et australsk mineselskab, Greenland Minerals, søger om tilladelse til at udvinde sjældne jordarter og uran. Selskabet har netop fået godkendt deres miljøvurdering i fjerde forsøg.

I miljøvurderingen står, at Greenland Minerals vil opbevare 100 millioner tons radioaktivt affald fra minen i en sø bag to dæmninger. En løsning, som internationale mineeksperter siger, kan resultere i en flodbølge af radioaktivt affald.

Hvis dæmningen beskadiges eller braser sammen, kan forurenet vand og flere millioner tons radioaktivt affald ende i dalen og udslette alt levende på sin vej. Og det kan få omfattende konsekvenser for havmiljøet i bugten Narsap Ilua.

Når minen lukkes ned efter 37 år, vil Greenland Minerals rense søen med mineaffald. Men ifølge eksperterne vil den radioaktive forurening ligge i søen til al eftertid.

Mineprojektet vil sikre 750 arbejdspladser og en stabil indtægt til Grønland i de 37 år, hvor minen vurderes at være aktiv. Greenland Minerals hævder, at risikoen for at dæmningen braser er minimal, og mineprojektet er “meget, meget sikkert”.

Danwatch har i samarbejde med Politiken undersøgt mineselskabets miljøvurdering og baggrundsmateriale.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.