Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Partnerne bag Dakota Access Pipeline: Intet vil ændre sig

Det amerikanske Army Corps of Engineers bremsede søndag den kontroversielle olierørledning, som løber gennem North Dakota. En beslutning, der beskrives som en historisk sejr for de indfødte amerikanere og klima aktivister. Kampen er dog ikke slut, ifølge Standing Rock Sioux’ stammeleder.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Siden den officielle udmelding har billeder og videomateriale floreret på de sociale medier af jublende Standing Rock Sioux-indianere og andre, som har protesteret imod den 1885 km olierørledning.Energy Transfer Partners og dets partner Sunoco Logistics, som står bag rørledningen, reagerede på søndagens beslutning om at bremse olierørledningen i en pressemeddelelse, som er med til at indikere, at beslutningen ikke anerkendes.“Den yderligere forsinkelse er blot det seneste i en serie af åbenlyse politiske tiltag af en administration, der har opgivet retsstaten”, skriver Energy Transfer Partners i pressemeddelsen, og tilføjer:“Som hele tiden nævnt, er ETP og SXL fuldt ud forpligtet til at sikre, at dette vitale projekt bliver bragt til afslutning og forventer fuldt ud at færdiggøre opførelsen af rørledningen uden yderligere omdirigering i og omkring Oahe søen. Intet af det, denne administration har gjort, vil ændre noget som helst.”Tilbage i november udtalte Energy Transfer Partners direktør Kelcy Warren til det amerikanske NBC News at, han var ”100 procent sikker på, at rørledningen vil blive godkendt af en Trump administration.”Også North Dakotas republikanske kongresmedlem Kevin Cramer og senator John Hoeven er utilfredse med den seneste udmelding og udtaler, at det ”krænker retsstaten og undlader at løse problemet.”Det fremgår derudover på North Dakota senator John Hoevens officielle hjemmeside, at tiltrædende præsident Donald Trump tilkendegiver sin støtte til olierørledning projektet.Mischa Wolsgaard-Iversen, seniorrådgiver i Oxfam IBIS, forudser en fortsat modstand mod olierørledningen.

”Det kommer ikke til at blive let for Trump at få den olieledning gennem et indiansk territorium, det er ikke sikkert, at han løber den politiske risici. Nu er folk mobiliseret – ikke bare de indianske folk, men også andre aktører som de amerikanske krigsveteraner, som har en helt særlig status i USA.”

Standing Rock Sioux stammeleder Dave Archambault II udsendte en officiel erklæring kort efter offentliggørelsen af beslutningen om at bremse olierørledningen.
“Vi håber, at den kommende Trump administration respekterer denne beslutning og forstår den komplekse proces, der førte os til dette punkt. Vi er ikke imod energiuafhængighed, økonomisk udvikling, eller nationale sikkerhedshensyn, men vi må sikre, at disse beslutninger træffes i fællesskab med det oprindelig folk”, står der i erklæringen.

Grundigere undersøgelse er nødvendig

Beslutningen om at bremse olierørledningen er truffet af Jo-Ellen Darcy. Hun er næstkommanderende for civilt anliggende i den amerikanske hær og leder for Army Corps of Engineers. Hun oplyser i en officiel udmelding, at beslutningen er baseret på et behov for at udforske alternative ruter for rørledningen.

I udmeldingen pointerer Darcy, at en grundigere undersøgelse af konsekvenserne i høj grad er nødvendig for, at der skal gives tilladelse til, at rørledningen færdiggøres.

Den amerikanske indenrigsminister Sally Jewell imødekom beslutningen om at bremse projektet og skriver på sin twitter, at den seneste afgørelse understreger, at stamme-folkets rettigheder er væsentlige at inkludere i den fremtidige proces.

Fra et rettighedsbaseret perspektiv er Mischa Wolsgaard-Iversen, seniorrådgiver i Oxfam IBIS, helt enig i den amerikanske indenrigsministers udmelding.

“I Standing Rock har de nordamerikanske indianske folk omsider vundet en vigtig kamp, man kan håbe at sagen skaber præcedens for, at de i lignende sager kan gå foran og kræve fri, forudgående og informeret samtykke”, siger Wolsgaard-Iversen.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Dakota Access Pipeline projektet vil ifølge projektpartnerne muliggøre at amerikansk produceret råolie kan transporteres fra North Dakota til at nå store raffineringsmarkeder i ”en mere direkte, omkostningseffektiv, sikker og miljømæssigt ansvarlig måde”, skriver Dakota Access Pipeline projektet på deres hjemmeside.Den kontroversielle ændring på ruten

Det er ikke første gang projektet møder modstand. Olierørledningens indledende rute skulle køre fra oliefelterne i Bakken-området i det nordvestlige North Dakota og derfra i den sydøstlige retning.

Her skulle olierørledningen krydse South Dakota og Iowa, hvor slutdestinationen ville være en stor olietank gård nær Patoka, Illinois. Efter en del protester fra beboerne fra North Dakotas hovedstad Bismarck, blev ruten dog afvist.

Ændringen af ruten skyldes blandt andet olierørledningens tætte placering til kommunale vandkilder, boligområder og frygten for mulig vandforurening.

I mellemtiden ændrede partnerne bag Dakota Access Pipeline ruten. Den nye rute ville nu i stedet køre under Oahe søen ved Missouri floden – Standing Rock Sioux-indianernes primære drikkevandskilde. De har siden omdirigeringen af ruten i 2014 protesteret af nøjagtig samme årsager som man gjorde i Bismarck.

Det oprindelige folk har beskyldt den amerikanske regering for at godkende olierørledningen uden at konsultere dem, hvilket er et krav i henhold til amerikansk lov.

Miljøaktivister, kendte amerikanske personligheder og senest en større gruppe amerikanske veteraner har hen over de seneste par måneder sluttet sig til protesterne. Protesterne har gået på, at projektet er blevet til uden forudgående høring og frit informeret samtykke.

Selvom beslutningen er blevet modtaget med udbredt glæde, har Standing Rock Sioux stammeleder Archambault II senest meldt ud, at mens protesterne i høj grad har fundet sted på lejren, vil den næste fase fokusere på de juridiske kampe, som skal holde den aktuelle beslutning gældende.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.