Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Peber: Fairtrade eller økologisk?

Fairtrade og økologisk peber er stort set ukendt på Bangka i Indonesien. I Indien er der flere muligheder.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

For peber og mange andre krydderier og fødevarer er voldsomme prisudsving et vilkår. Prisudsvingene rammer især landmændene på den anden side af kloden. Forbrugere i Danmark oplever prisstigninger og -fald i langt mindre omfang.

Ifølge FN skyldes de ustabile priser især øget international konkurrence, nye krydderiproducerende lande, vejrforhold og plantesygdomme.

Er Fairtrade løsningen?

”Det store spørgsmål er, at hvis priserne fortsat svinger i overensstemmelse med international markedsefterspørgsel, hvordan skal landmændene sikre en stabil indkomst? Hvordan kan de få en anstændig peberpris,” spørger landbrugsekspert og Fairtrade-certificeret observatør Suraj Padmanabhan og svarer selv: ”Et af svarene kunne være Fairtrade-peber”.

Der findes allerede en række Fairtrade-initiativer i Indien. Fairtrade Alliance Kerala (FTA Kerala) ledes af direktør Tomy Mathews fra virksomheden Elements.

”Vi grundlagde FTA Kerala i 2005 på grund af, at afgrødspriserne ramte bunden, bøndernes gæld og udbredelsen af plantesygdomme. 3600 bønder blev Fairtrade-certificeret året efter”, siger Tomy Mathews.

”I 2010 lå peberpriserne på 110-140 rupier per kilo for bønderne. Vi satte Fairtrade-minimumsprisen i Kerala til 175 rupier pr. kg. Lige nu er peberprisen røget i vejret i forhold til Fairtrade-prisen. Men prisen kan styrtdykke når som helst igen”, siger han.

Ikke alle er enige i, at Fairtrade er løsningen. ”Det er svært at lave Fairtrade her i Wayanad”, siger Matthew Abraham, som er grundlægger af en økologisk og ayurvedisk produktion. ”Fairtrade opstartes ofte i lande, hvor man finder store sager som brug af børnearbejde, slaveri, manglende respekt for arbejdsregler. Og derfor er det ‘nemt’ at gøre en forskel. Her kæmper vi til gengæld med høje lønomkostninger og kan ikke konkurrere med de lavere produktionsomkostninger i andre dele af verden”.

Ifølge Dr. Anil Kunar fra MSSRF er Fairtrade ikke stort i Wayanad. ”Der er måske efterspørgsel efter Fairtrade, men eksportørerne vil have store mængder, når de køber. De gider ikke adskille Fairtrade-peber fra almindelig peber”, siger han.

Tomy Mathews fra FTA Kerala ser ikke problemer men muligheder. He oplever en efterspørgsel efter sort Fairtrade-peber og sælger til Holland, Frankrig, England og Schweiz. ”Eksporten kunne være meget højere, men forbrugere skal efterspørge det”, siger han.

Ingen efterspørgsel efter økologisk peber

K. M. George er koordinator for non-profit-organisationen Wayanad Organic. Han fortæller: ”Vi har certificeret flere hundrede bønder, men vi oplever ingen efterspørgsel efter økologisk Fairtrade-peber overhovedet”.
I stedet for Fairtrade tror Dr. Anil Kumar på økolgisk landbrug som vejen frem.

”Fokus på stadig højere udbytte har ført til et stigende forbrug af gødning blandt landmænd. Det har ødelagt balancen i det rige økosystem i Wayanad og gjort peberplanterne mere modtagelige for sygdomme og skadedyr. Peberbønderne er trådt ind i en ond cirkel: For at håndtere sygdommene brugte de flere pesticider, men jo mere man bruger pesticider og gødning, jo mere ødelægges den gode jord”, siger han.

”Peberbønder er ikke nødvendigvis blevet undervist i brugen af gødning og pesticider. Min vurdering er, at de gennemsnitligt bruger dobbelt så store mængder, som der er behov før”, siger K. M. George fra Wayanad Organic.

”Når den gode jord er væk, forsvinder alle de gode mikroorganismer, og skadedyr bliver mere almindelige. Det viser de mange sygdomme i de seneste år. Det er dybest set måden, hvorpå Moder Naturs siger ‘lad være med at genere mig. Du griber ind i mit liv, så jeg vil give dig en lærestreg’”, tilføjer Hr. Divakaran, formand for Rural Development Association.

Økologisk landbrug er ved at finde fodfæste blandt tusinder af landmænd i Wayanad. Wayanad Organic køber peber fra hundredvis af økologiske landmænd og eksporterer direkte til Europa. Det samme gælder WSSS, der introducerede økologisk landbrug i organisationens lokalområde for 10 år siden. Nu er 2000 landmænd blevet certificeret af WSSS.

”Det er meget svært for landmænd at skifte til økologisk landbrug, fordi udbyttet er markant lavere de 2-3 første år. Så vi giver økonomisk støtte, så landmændene kan blive grønne”, siger John Joseph fra WSSS. ”Og vi betaler en merpris til landmændene for den økologiske peber”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.