25. oktober 2019

De køber fiskemel og fiskeolie fra Vestafrika

Internationale havbiologer kritiserer virksomheder, der køber fiskemel og fiskeolie fra Vestafrika for at bidrage til overfiskeri og fødevareusikkerhed for fattige vestafrikanere. “Vi arbejder på bæredygtigt indkøb”, siger den danske brancheforening.

Fiskeolie- og fiskemelsindustrien vil ødelægge bestandene af sardiner i Vestafrika, lyder det fra marinebiolog.

Nogle af verdens  største virksomheder indenfor fiskeolie, fiskemel og fiskefoder er ligger i Danmark og Norge.  Derfor er Danmark er storforbruger af fiskemel og fiskeolie, som de bruger til at fremstille dyrefoder, særligt til fisk. En mindre del af fiskeolien sælges som kosttilskud til danskerne.

Virksomhederne køber stort ind fra USA, Peru, Island og Norge, der er blandt de største eksportører til Danmark. Ifølge tal fra Fiskeristyrelsen (se tabel) er Marokko og Mauretanien nummer syv på listen over lande, der sidste år eksporterede fiskemel og fiskeolie til Danmark.

FAKTA

Fiskemelsindustrien i Marokko og Mauretanien er boomet de senere år. Men når fisk fra Vestafrika laves til mel og olie til andre fisk, så skyder prisen på fisk i vejret, og fiskene overfiskes. Begge dele skader fødevaresikkerheden, lyder kritikken. 

En survey

Vi har spurgt seks danske og norske virksomheder, der i 2017-2019 har importeret fiskemel og fiskeolie fra Mauretanien og Marokko, hvad de gør for at sikre bæredygtigt indkøb (læs hele deres svar her)

Triple Nine Group, Pelagia og FF Skagen bekræfter, at de køber fiskemel og fiskeolie  fra Marokko og Mauretanien:

Adm. direktør for Pelagia, Egil Magne Haugstad oplyser, at Pelagia har handlet med Mauretanien i 10 år, men vil ikke ud med konkrete leverandører eller mængder. 

“Jeg finder det svært at tro, at øget fiskeri til brug for fiskemel og fiskeolie vil påvirke fødevaresikkerheden for landets befolkning”, skriver han og oplyser, at Pelagia vil “vælge virksomheder fra, hvis vi er i tvivl om, at vores engagement ville resultere i ulovligt fiskeri eller være uholdbart”.

TripleNine Group kalder sig “Europas største og en af verdens største producenter af fiskemel og fiskeolie”.  Adm. direktør, Jes Bjerregaard, skriver i en email til Danwatch:

“I 2019 har vi købt 600 tons certificeret fiskemel fra Marokko. Generelt er vi forsigtige med kun at købe fra leverandører, der er certificerede og opererer bæredygtigt”.

Hos FF Skagen oplyser adm. direktør, Johannes Palsson i en mail, at virksomheden i 2017-2019 fik en “del volume fra Marokko og Mauretanien”:

“Det meste af den import var certificeret og kom fra filetindustrien. Vi har fået oplyst, at Mauretanien er på vej til at blive certificeret med henblik på at forbedre fremtidens fiskeri”, skriver Johannes Palsson. 

Ønsker ikke at oplyse leverandører

Også fiskefoderproducenten Biomar importerer fra Vestafrika, og underdirektør for EMEA divisionen i Biomar Ole Christensen, oplyser i en mail, at “oplysninger om råvarer findes på websitet, men vi ønsker ikke at offentliggøre information om individuelle leverandører”. 

Af Ocean Disclosure Project database fremgår det dog, at Biomar købte sardiner fra Gambia, Mauretanien og Senegal i 2018. 

Virksomheden ED&F Man Terminals ønskede heller ikke at udtale sig om deres leverandører, men aktindsigten viste, at ED&F Man Terminals har importeret fiskeolie til brug for mennesker fra både Marokko og Mauretanien fra 2017-2019. 

På vej mod bæredygtige alternativer

EUFishmeal og Marine Ingredient Denmark er henholdsvis den europæiske og den danske brancheorganisation for fiskemelsproducenterne, og Anne Mette Bæk er direktør for begge organisationer. 

Hun påpeger, at branchen allerede arbejder på bæredygtige løsninger. I dag er andelen af fiskemel i fiskefoder nede på omkring 30 procent mod cirka 70 procent i 1990’erne. Som alternativ til at bruge hele fisk i produktionen af fiskemel og -olie, køber industrien afskæringer fra filetfabrikker, altså hoved, hale og fiskeben, der kan bruges til fiskefoder. 

“Sidste år kom cirka 15 procent af fiskemel og fiskeolie fra afskæringer”, skriver Anne Mette Bæk i en mail. 

Import af fiskemel og fiskeolie fra Vestafrika er desuden begrænset og certificeret, skriver hun. 

“I både Mauretanien og Marokko anvendes certificeringer, og de er i fuld gang med udvikling af Fisheries Improvement Programme”.

Fisheries Improvement Programme (FIP) er første skridt på vej mod at blive et certificeret bæredygtigt fiskeri under Marine Stewardship Council, også kendt som MSC-mærket.

Hos MSC i London oplyser Henry Appleton, at der ikke findes MSC certificerede fiskeri i Mauretanien eller Marokko, og at:

“MSC ikke kan besvare spørgsmål vedrørende FIPs, da MSC ikke monitorerer FIPs”.

Ifølge Daniel Pauly, marinebiolog og professor på University of British Columbia i Canada, er certificeringerne ikke meget værd for vestafrikanerne.

“Certificeringer sikrer ikke fødevaresikkerhed. Fiskemelsindustrien vil ødelægge sardinbestandene i regionen, men før det sker, vil den have reduceret det lokale forbrug af fisk og derved påvirket indtægter og fødevaresikkerhed for befolkningen i Vestafrika”, siger Daniel Pauly

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right