Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Pirattun på dåse

Når danske forbrugere køber dåsetun fra det lokale supermarked, kan de ubevidst være med til at støtte EU’s piratfiskeri i Afrika. Det viser DanWatch's undersøgelse af tunfisken, fra den bliver fisket op af havet, til den havner på hylderne i danske fødevarebutikker.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har undersøgt dette
Undersøgelse

Pirattun på dåse

Danmark er en nation af tunspisere. I 2009 importerede danskerne mere end 54 millioner dåser tun, hvilket gør dåsetunen til den tredje mest populære fisk herhjemme.

Blandt leverandørerne af tun til Danmark har DanWatch fundet Europas største fiskeriselskab, Albacora SA , som flere gange har været involveret i piratfiskeri. Albacora SA leverer råtun til det spanske selskab, Jealsa Rianxeira, som putter tunen på dåse og sælger den videre til flere europæiske lande. I Danmark optræder dåserne under det danske varemærke Amanda Seafoods, som sælges i de fleste store danske supermarkeder.  Tundåseindustrien er i høj grad et globalt foretagende. Tunfisken fanges i ét land af fartøjer fra et andet, som lander deres fangst i et tredje, hvor tunen forarbejdes, puttes på dåse og sættes til salg i et helt fjerde land.

Der er ingen krav om, at emballagen på dåsetunen skal oplyse, hvilken tunart der er tale om, hvor den er fanget eller med hvilken fangstmetoder. Med den nuværende mærkningspraksis har forbrugeren oftest ingen mulighed for at vurdere, om tunen i dåsen er fanget ved IUU fiskeri.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

DanWatch’s undersøgelse af spanske fartøjers piratfiskede tun, som sandsynligvis ender på dåse i Danmark, underbygger tidligere studier fra Greenpeace. Tilsammen tegner de billedet af et EU, der både er involveret i og opkøber fangsten fra piratfiskeri i havene omkring Afrika.

Albacora SA

Albacora er Europas største tunfiskeselskab og fisker i både Atlanterhavet, Stillehavet og det Indiske Ocean. Albacora er medlem af OPAGAC, en sammenslutning af spanske virksomheder engageret i tunfiskeindustrien. Albacora har gentagne gange været involveret i piratfiskeri.

Jealsa Rianxeira

Albacora SA er delvist ejet af det spanske firma Jealsa Rianxeira. Jealsa Rianxeira ligger i Galicien i det nordlige Spanien. Virksomheden har to fiskekonservesfabrikker hvoraf den ene udelukkende producerer dåsetun. Fabrikken kan producere 400 ton dåser om dagen, og får en del af sin råvaretun fra Albacora SA. Jealsa Rianxeira leverer dåsetun til Danmark samt flere europæiske lande, under forskellige varemærker.

Amanda Seafoods

Et af de varemærker, der får tun fra Jealsa Rianxeira, er danske Amanda Seafoods. Du kan købe dåsetun fra Amanda Seafoods i de fleste store danske supermarkeder, såsom Føtex, SuperBrugsen, Fakta, Spar, Rema 1000, Superbest og Kvickly. Tunen er af arten gulfinnet tun og fås både i olie og vand.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.