1. december 2022

Pres og trussel om retssag fra Lærernes Pension: Kilder har “aldrig oplevet noget lignende”

Forskere har modtaget adskillige mails og opkald fra Lærernes Pension, efter de har udtalt sig kritisk om pensionsselskabets investeringer i kul til Danwatch. Forløbet har været “upassende” og “højst besynderligt”, mener de. Pensionskassen har truet med sagsanlæg, oplyser Forbrugerrådet Tænk.

Økonom Jacob Ruben Hansen (tv.), professor i finansiering Carsten Tanggaard (i midten) og lektor i selskabsledelse Therese Strand (th.) står nu frem med de oplevelser, de har haft, efter at have udtalt sig kritisk om Lærernes Pension. Fotoredigering: Signe Grundtvig Müller

“Totalt upassende.”

“Uden for nummer.”

“Dybt mærkeligt.”

Sådan beskriver tre eksperter, det der er sket, efter de for nyligt udtalte til Danwatch, at Lærernes Pension har vildledt deres medlemmer ved at påstå, at de ikke investerer i kul. 

Efter historien udkom på Danwatch.dk, har Lærernes Pension kontaktet kilderne, lagt pres på dem og sågar truet med sagsanlæg – det sidste vender vi tilbage til. 

Nu står kilderne frem og fortæller om forløbet. Det drejer sig om Therese Strand, lektor i selskabsledelse ved CBS, Carsten Tanggaard, professor i finansiering ved Aarhus Universitet, og Jacob Ruben Hansen, økonom i Forbrugerrådet Tænk. 

Lærernes Pensions fossile investeringer

  • Lærernes Pension har over 150.000 medlemmer og er hovedsageligt ejet af Danmarks Lærerforening. Selskabet investerer for i omegnen af 140 milliarder kroner.
  • DanWatch afslørede i oktober i år, at pensionskassen investerer i 37 kulselskaber på trods at officiel eksklusion af kul siden 2017.

De udtaler sig ofte i medierne, men ingen af dem har før oplevet noget, der minder om det, de har været udsat for den seneste måned. Kilderne har derfor valgt at udlevere alle mails, de har modtaget fra Lærernes Pension, efter historien udkom. 

Det er investeringsdirektør i Lærernes Pension, Morten Malle, der har ringet og emailet de tre eksperter. Han forklarer, at han bare ville “invitere til en dialog” om faktuelle forhold, og at han ikke ville presse kilderne:

“Det er jeg meget ked af at høre, og det har slet ikke været min intention med mine henvendelser. Hvis eksperterne på nogen måde har følt sig presset, er det alene mit ansvar,” lyder det i et skriftligt svar fra Morten Malle, da han ikke har ønsket at stille op til interview. 

På kant med loven

Det hele begynder, da Danwatch i midten af oktober offentliggør en historie, der viser, at Lærernes Pension investerer i 37 selskaber, der tjener en stor del af deres penge ved at udvinde eller brænde kul. 

I artiklen vurderer kilderne, at Lærernes Pension ikke overholder deres egen politik om ikke at investere i kul. 

Dagen efter historien begynder Morten Malle at ringe og skrive til de tre eksperter. I første mail skriver han til kilderne: “I artiklen er du citeret for at sige, at vi siger ét og gør noget andet. Jeg havde det en lille smule svært ved at være i mig selv, da jeg læste dette.” 

Han tilføjer også: “Nu er du jo i din gode ret til at udtale dig, som du vil, og jeg søger på ingen måde at få dig til at trække i land. Men jeg kunne rigtigt godt tænke mig at have en dialog med dig om vores tilgang her i Lærernes Pension.” 

Han inviterer derefter på kaffe. Og så følger en lang række insisterende mails og opkald fra Morten Malle til kilderne.

Misinformerede delegerede

Nogle uger senere afholder Danmarks Lærerforening, som ejer Lærernes Pension, sin årlige kongres. Her bliver flere af de delegerede orienteret om historien fra Danwatch.

Ifølge flere kilder har medlemmer af hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening fået at vide til kongressen, at eksperterne ligefrem har trukket kritikken af Lærernes Pension tilbage. En kilde i toppen af Danmarks Lærerforening oplyser til Danwatch, at det er Lærernes Pension, der har orienteret Danmarks Lærerforening om, at eksperterne har trukket kritikken tilbage. 

Therese Strand, Carsten Tanggaard, og Jakob Ruben Hansen afviser alle til Danwatch, at de er fejlciteret, eller at de på noget tidspunkt har givet udtryk for, at de har trukket deres kritik i land. Det understøttes af de mail-udvekslinger, som de har haft med Lærernes Pension.

Lærernes Pension skriver, at de har orienteret Danmarks Lærerforening om en relateret historie på Folkeskolen.dk, men ikke om Danwatchs historie. Derfor skriver Morten Malle, at der må være opstået en misforståelse: 

Medlemmer i oprør

Efter Danwatch afslørede Lærernes Pensions investeringer i kul, har to medlemmer af pensionsselskabets medlemsforum skrevet et kritisk indlæg om investeringerne til Folkeskolen.dk. “Klimakrisen er vor tids største udfordring og vil påvirke vores liv og i særdeleshed vores elevers. Derfor bør Lærernes Pension gå forrest i ekskluderingen af fossile selskaber,” skriver de blandt andet.

Kilde: Debat: Vores pensionsopsparing er stadig investeret i kul (folkeskolen.dk)

“Hvis der i dialogen med Danmarks Lærerforening om eksperterne er opstået en misforståelse, er det naturligvis meget beklageligt, og vi beklager meget, hvis vi på nogen måde har bidraget til en misforståelse.” 

“Selvfølgelig er det et pres”

Therese Strand, der i alt har fået seks mails og flere opkald fra Morten Malle, oplever, at Lærernes Pension har forsøgt at få hende til at få “stoppe med at udtale sig”.    

Som eksempel henviser hun til en mail, hvor Morten Malle skriver: “Såfremt det igen skulle blive relevant for dig at udtale dig om Lærernes Pension, er du meget velkommen til at tage kontakt til mig, så vi undgår faktuelle fejl pga. misforståelser.”

Efter hun fik den mail, har Therese Strand meddelt sin chef, at hun er blevet udsat for et pres, hun ikke har oplevet før. 

“Selvfølgelig er det et pres. Men jeg vil under ingen omstændigheder kontakte dem for at få en slags godkendelse af, hvad jeg kan sige til en journalist,” siger Therese Strand, lektor i selskabsledelse ved Copenhagen Business School, og tilføjer:

“Hvis jeg skulle gøre det, ville jeg ikke længere være uafhængig forsker.”

Morten Malle skriver til Danwatch, at han skrev mailen for at “hjælpe” Therese Strand.

“Jeg skrev til Therese, at hun er meget velkommen til at kontakte mig, hvis hun skal udtale sig om de investeringer, som vi laver i Lærernes Pension. Det gjorde jeg for at vise, at vi gerne vil hjælpe, så der ikke opstår faktuelle fejl på grund af misforståelser.”

Therese Strand har i mere end 10 år beskæftiget sig med bæredygtighed og investeringspolitik som forsker. Hun har i forbindelse med artiklen til Danwatch gennemset et omfattende materiale, og hun fastholder, at hun ikke har misforstået noget som helst. Morten Malle har heller ikke redegjort for, hvorfor han mener, at kritikken i Danwatch-artiklen fra oktober er forfejlet, bemærker hun.   

Mails viser, at du har haft en længere korrespondance med Carsten Tanggaard, Therese Strand og Jacob Ruben Hansen, efter Danwatch publicerede artiklen “Lærernes Pension investerer massivt i kul: “På kant med loven” i oktober. Hvad har formålet med korrespondancen været?

Jeg valgte at kontakte de tre eksperter i artiklen, fordi jeg gerne ville invitere til en dialog om de faktuelle forhold i Lærernes Pensions tilgang til eksklusion af fossile investeringer.

Therese Strand og Jakob Ruben Hansen fortæller, at de har oplevet korrespondancen som et pres fra Lærernes Pension. At forløbet har været “upassende” og “uden for nummer”. Hvad siger I til den kritik?

Det er jeg meget ked af at høre, og det har slet ikke været min intention med mine henvendelser. Hvis eksperterne på nogen måde har følt sig presset, er det alene mit ansvar.

DanWatch erfarer, at delegerede til kongress i Danmarks Lærerforening er blevet orienteret om, at Therese Strand, Carsten Tanggaard og Jacob Ruben Hansen har trukket deres kritik af Lærernes Pension i land, efter at DanWatch publicerede artiklen i oktober. Dette afviser alle tre kilder dog er tilfældet til Danwatch. Har du – eller andre fra Lærernes Pension med din viden – oplyst medarbejdere og/eller medlemmer af Danmarks Lærerforening, at Carsten Tanggaard, Therese Strand og/eller Jacob Ruben Hansen har trukket deres kritik til Danwatch af Lærernes Pension tilbage, efter Danwatch publicerede artiklen om Lærernes Pension i oktober

Vi har selvfølgelig orienteret Danmarks Lærerforening om den dialog, som vi har haft med eksperterne. Her fortalte vi, at Forbrugerrådet Tænk har erkendt, at det var forkert, da de til Folkeskolen sagde, at Lærernes Pension ikke har skilt sig af med 37 fossile selskaber som lovet.

Er Lærernes Pension sikre på, at Lærernes Pension ikke har meddelt Danmarks Lærerforening, at kilderne har trukket kritikken i artiklen på Danwatch.dk tilbage?

Vi har orienteret Danmarks Lærerforening om, at Forbrugerrådet Tænk har erkendt, at det var forkert, da de til Folkeskolen sagde, at Lærernes Pension ikke har skilt sig af med 37 fossile selskaber som lovet. Hvis der i dialogen med Danmarks Lærerforening om eksperterne er opstået en misforståelse, er det naturligvis meget beklageligt, og vi beklager meget, hvis vi på nogen måde har bidraget til en misforståelse.

Men jeg må fastholde, at vi ikke har sagt, at de tre eksperter skulle have fortalt os, at de har trukket deres citater tilbage. Det ville både være forkert at påstå, og det ville da også være dumt, hvis vi påstod det. Det vil eksperterne jo hurtigt sige ikke passer. Jeg kan ikke simpelthen ikke se det på anden måde, end at der er tale om en misforståelse.

Det fremgår af en mail, du har sendt til Therese Strand, efter Danwatch publicerede en artikel om Lærernes Pension i oktober, at du opfordrer hende til at tage kontakt til dig først, hvis hun vil udtale sig om Lærernes Pension en anden gang. Hvorfor har du opfordret hende til det?

Jeg skrev til Therese, at hun er meget velkommen til at kontakte mig, hvis hun skal udtale sig om de investeringer, som vi laver i Lærernes Pension. Det gjorde jeg for at vise, at vi gerne vil hjælpe, så der ikke opstår faktuelle fejl på grund af misforståelser.

Jacob Ruben Hansen oplyser til Danwatch, at du har meddelt ham, at Lærernes Pension havde lagt sag an mod Forbrugerrådet Tænk, hvis han havde udtalt, at Lærernes Pension havde overtrådt Disclosure-forordningen i stedet for at udtale, at Lærernes Pension er på kant med Disclosure-forordningen. Kan du bekræfte det? I så fald hvorfor?

Det har jeg sagt, fordi jeg gerne ville gøre det tydeligt, hvor alvorligt vi ser på en overtrædelse af EU´s Disclosureforordning – og dermed også på en beskyldning om, at vi skulle have overtrådt forordningen.

Vi må erkende, at Danwatch og eksperterne har vist os, at der er dele af vores kommunikation, der ikke har været tydelig nok. Det skal vi gøre bedre. Men det er noget helt andet end at overtræde EU´s Disclosureforordning.

Du nævner i en mail til Forbrugerrådet Tænk, at Lærernes Pension har fået foretaget en juridisk vurdering af Lærernes Pensions rapport om samfundsansvar fra 2021 i henhold til Disclosure-forordningen. Må Danwatch se den juridiske vurdering? 

I mailen fortæller jeg, at det som Forbrugerrådet Tænk omtaler som ”reklamemateriale til nye medlemmer”, er en del af vores velkomstmateriale, som vi ifølge EU´s Disclosureforordning er forpligtet til at give vores nye medlemmer. Det materiale er godkendt af et eksternt advokathus.

I skriver på jeres egen hjemmeside, og siger til Danwatch og Folkeskolen.dk, at historien fra oktober er misvisende. Hvor er det konkret i artiklen, at historien bliver misvisende ifølge Lærernes Pension?

Vi synes, at artiklerne giver et misvisende billede af, at vi går rundt og siger noget, og så gør vi noget helt andet.

Vi må dog også erkende, at når både Danwatch og tre eksperter kan blive i tvivl om vores kommunikation, så er det fordi, at der er nogle steder, hvor vi skal kommunikere tydeligere om, hvad vi gør, når vi ekskluderer fossiler.

Vi er derfor i gang med at lave nogle ændringer på vores hjemmeside, og vi har været i dialog med vores medlemsfora om, hvordan de kan hjælpe os med at gøre kommunikationen mere tydelig.

Hvilket indtryk gør det på jer, at tre eksperter på området, der har fået forelagt et omfattende materiale, der indbefatter data fra Urgewald og jeres kommunikation om jeres investeringer, mener, at I ikke har fulgt jeres egen investeringspolitik?

Vi følger vores investeringspolitik. Derfor mener vi ikke, at det er fair at give det indtryk, at vi går rundt og siger noget, og så gør vi noget helt andet. Men når det er sagt, så vil jeg ikke skjule, at kritikken gør indtryk på os.

Eksperterne har nemlig vist os, at der er nogle steder, hvor vores kommunikation ikke har været god nok. Og det er vores ansvar, at vores kommunikation altid er klar og tydelig, Det er vi ikke lykkedes godt nok med, og det kommer vi til at gøre bedre.

Jeg kan også fortælle, at vi er i proces med at implementere næste fase i vores klimastrategi. Det var egentlig en 2023-ting, men vi har valgt at bruge anledningen til at fremskynde processen, og det vil vi inden længe kunne fortælle mere om.

“Lærernes Pension er ikke gået i konstruktiv dialog og har hverken efterspurgt min viden eller mit perspektiv. De har kun skrevet påstande om, at artiklen og kritikken er vildledende. Og at de lever op til det, de skal. Men de skriver ikke, hvad det er ved kritikken, der er forkert. Eller hvad de mener, jeg misforstår.” 

Helt uhørt 

Carsten Tanggaard har også haft en længere dialog med Morten Malle. Dialogen er foregået i en god tone, fortæller Tanggaard. Men han har aldrig prøvet før, at det efterfølgende er blevet påstået, at han har trukket kritikken i land, uden det er tilfældet. 

“Vi har haft en dialog efter artiklen, Morten Malle og jeg, hvor vi snakkede frem og tilbage, var uenige om nogle ting, og det var så det,” siger han og fortsætter:

“Det, at Lærernes Pension først tager kontakt til mig via mail og telefon, og der så er nogen, der bagefter påstår, at jeg har trukket kritikken i land, det er helt uhørt. Det er dybt mærkeligt, og det er vigtigt, at der bliver kastet lys over det.” 

I mailkorrespondancen fremgår det, at Carsten Tanggaard står fast på sin kritik over for Lærernes Pension. Han skriver blandt andet, at Lærernes Pension bør frasælge deres investeringer i de fossile selskaber, der er usikkerhed omkring.  

“Visse investeringer kan være svære at vurdere. Og der er så mit – kan du sige – firkantede synspunkt, at så må man lukke investeringen. Simpelthen. Man kan ikke have en investeringspolitik med en skarp grøn profil og så have investeringer, hvor profilen ikke nødvendigvis er grøn og måske ikke matcher målsætninger,” skriver han og tilføjer, hvorfor han tror, at Lærernes Pension ikke har frasolgt de fossile selskaber: 

“Jeg kan kun se en mulig forklaring. Den er, at det vil koste på afkastet. Hvorfor ikke bare bortfeje usikkerheden og sige væk med disse investeringer, hvis ikke det er fordi, I vurderer, at det er for dyrt?”

Det er Morten Malle dog ikke “umiddelbart” enig i, skriver han tilbage til Carsten Tanggaard.

“Det er selvfølgelig noget, som vi har kigget på, og jeg er ikke umiddelbart enig i dine betragtninger.” 

Trussel om retssag

Jacob Ruben Hansen, økonom i Forbrugerrådet Tænk, har også haft en længere dialog med Morten Malle over mail og telefon.

Og han har også haft oplevelsen af, at Lærernes Pension har forsøgt at få ham til at tie stille. 

“Der har været mange mails og opkald fra deres investeringsdirektør. Og han har ikke lagt skjul på, at han gerne vil have, at jeg trækker mine udtalelser tilbage. Da det så ikke er sket, er det så alligevel blevet påstået overfor deres medlemmer, at jeg har trukket mine udtalelser tilbage,” siger Jacob Ruben Hansen og fortsætter: 

Frasælger for milliarder

Efter Danwatch har forelagt kritikken i denne artikel for Lærernes Pension, har Lærernes Pension offentliggjort, at selskabet nu frasælger fossile investeringer for over 2 milliarder. Samtidig strammer Lærernes Pension sine eksklusionskriterier.

Kilde: LP Pension

“Det er helt uden for nummer at påstå, jeg har trukket i land, og det er en ageren, jeg aldrig har oplevet før.”

I artiklen fra oktober udtaler Jacob Ruben Hansen, at Lærernes Pension er på kant med EU’s Disclosure-forordning. Det er b.la. regler for, hvad pensionskasser skal oplyse om angående investeringer og bæredygtighed. Havde han udtalt, at Lærernes Pension decideret havde overtrådt Disclosureforordningen, havde Lærernes Pension trukket Forbrugerrådet Tænk i retten, har Morten Malle efterfølgende meddelt ham.  

“Morten Malle sagde i telefonen, at hvis jeg direkte i artiklen havde sagt, at Lærernes Pension har overtrådt lovgivningen, så ville vi lige nu have gang i et sagsanlæg,” siger Jacob Ruben Hansen. 

Kritik gør indtryk

Morten Malle skriver i en mail til Jacob Ruben Hansen, at Lærernes Pension får juridisk bistand af Kromann Reumert, som han kalder et “anerkendt advokatfirma”.  

Du siger, at du har oplevet et pres fra Lærernes Pension og en trussel om sagsanlæg. Har sådan et pres en effekt?

”Jeg har holdt fast og stået på mål for mine udtalelser i denne sag, så det har det ikke haft umiddelbart. Men jeg kan godt forstå, hvis man begynder at ryste på hånden, når man bliver presset på denne måde,” siger Jacob Ruben Hansen. 

Morten Malle bekræfter over for Danwatch, at han har sagt, at Lærernes Pension trækker Forbrugerrådet Tænk i retten, hvis de udtaler, at Lærernes Pension overtræder Disclosureforordningen.  

“Det har jeg sagt, fordi jeg gerne ville gøre det tydeligt, hvor alvorligt vi ser på en overtrædelse af EU´s Disclosureforordning – og dermed også på en beskyldning om, at vi skulle have overtrådt forordningen,” skriver Morten Malle. 

Investeringsdirektøren medgiver dog, at kritikken gør indtryk på Lærernes Pension. 

“Når det er sagt, så vil jeg ikke skjule, at kritikken gør indtryk på os. Eksperterne har nemlig vist os, at der er nogle steder, hvor vores kommunikation ikke har været god nok. Og det er vores ansvar, at vores kommunikation altid er klar og tydelig, Det er vi ikke lykkedes godt nok med, og det kommer vi til at gøre bedre.”

Efter Danwatchs henvendelse har Lærernes Pension offentliggjort nye eksklusioner af fossile selskaber og frasalg af investeringer for to milliarder kroner. Her skriver de tydeligt, at de i særlige tilfælde stadig vil have investeringer i for eksempel kul.

Læs den historie her.

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right