Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Rejer bliver pillet af børn og tvangsarbejdere

Børnearbejde, tvang og bestikkelse er dagligdagen i varmtvandsrejeindustrien i Thailand, hvor størstedelen af arbejderne er migranter fra Burma.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Ved mundingen af Tha Chin Klong floden i den Thailandske Golf ligger den travle havneby Samut Sakhon. Over et kæmpe areal er små, mellemstore og store fabrikker placeret side om side, hvor rejerne pilles, pakkes og lastes. Næsten alle opdrættede og vildtlevende rejer kommer en tur igennem Samut Sakhon, inden de ender hos forbrugerne. Det har skabt et massivt behov for billig arbejdskraft og har gjort byen til en vigtig destination for migranter fra Burma.”Hovedet og skallen fjernes, og indvoldene tages ud,” forklarer 14-årige Perdana, der forlod skolen efter 5. klasse og er en af de mange burmesiske migranter, som er blevet smuglet over grænsen for at arbejde på en rejefabrik i Samut Sakhon.“Mine forældre har boet og arbejdet i Thailand i 9 år, min mor sendte mig over grænsen for et år siden. Hun har brug for, at jeg arbejder, så hun kan betale vores gæld. Nogle gange arbejder vi fra fem om morgenen til seks om aftenen. Det gør mig meget træt, og min krop er øm den næste dag,” fortæller Perdana, der udfører arbejdet stående.

Perdanas ven, 16-årige Yin Mong, er på en anden rejefabrik, hvor der også arbejder børn under den lovpligtige minimumsalder på 15 år.

“På min arbejdsplads arbejder der børn på 12 år. De tjener det samme som resten af os, fordi vi aflønnes pr. kilo. Når de store forsendelser kommer ind, arbejder vi fra fem om morgenen til syv om aftenen,” fortæller Yin Mong.

Udnyttelse af billig arbejdskraft

Børnearbejde er dog langt fra det eneste brud på arbejdstagerrettigheder, der sker på rejefabrikkerne i Samut Sakhon. En stor del af forarbejdningen af rejer til eksport sker på uformelle fabrikker, hvor migrantarbejderne, der udgør 90 procent af fiskeindustriens arbejdsstyrke, ikke er beskyttet mod tvangsarbejde, vold og uforklarlige og ulovlige fradrag af deres løn.

Phil Robertson, vicedirektør i den asiatiske afdeling af Human Rights Watch, påpeger, at misbrug af migrantarbejdere er udbredt.

“Den thailandske fiskeindustri har længe været stærkt afhængig af migrantarbejdere, der får en lav løn og kan arbejde døgnet rundt, når det er nødvendigt, ” siger han.

Skønsmæssigt er kun 70.000 af de 200.000 til 400.000 af migrantarbejderne i Samut Sakhon lovligt registreret. I betragtning af de konstante trussel om politichikane, vold og deportation tør arbejderne ikke at sige deres chefer imod og tør ikke at henvende sig til myndighederne, fordi de er indvandret illegalt.

Human Rights Watch rapporterer, at også de registrerede migranter udsættes for vold og trusler og ikke er herre over deres egen skæbne. Da migranternes juridiske status er bundet til deres ansættelse, har arbejdsgiverne ukontrollabel magt og kan tilbageholde arbejdernes ID eller nægte at underskrive de papirer, som er nødvendige for lovligt at skifte job.

Regeringen skal træde i karakter

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Tuomo Poutiainen er projektleder hos den internationale arbejdsorganisation ILO på området vedrørende børnearbejde, tvangsarbejde og velfærd hos migrantarbejdere. Han fortæller, at både industrien og den thailandske regering anerkender, at børnearbejde, tvangsarbejde og menneskehandel er et problem i branchen.

“Den thailandske regering behøver ikke at opfinde nye love, men skal sikre en passende juridisk dækning gennem de eksisterende. Der er også et stort behov for at motivere de lokale myndigheder til at retsforfølge overtrædere og uddanne arbejdstagere og arbejdsgivere i, hvad der er minimumsstandarder i branchen,” siger han.

På grund af korruption og et lavt niveau af retshåndhævelse, når det kommer til beskyttelse af migranter, er det ifølge Phil Robertson ikke en simpel opgave at bekæmpe de yderst kritisable arbejdsforhold i Thailand.

“På den ene side vil man opretholde orden og sikkerhed, og samtidig udnytter man fordelene ved sårbare og lavtlønnede migrantarbejdere. Det lokale politi håndhæver den nuværende struktur i kontrollen af migrantarbejderne, samtidig med at de profiterer på dem gennem et systematisk bestikkelsessystem, hvor de lokale betjente hver måned opkræver et gebyr pr. udokumenteret migrantarbejder ” forklarer han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.