Rigspolitiet undersøger militær eksport til Bahrain

Nye afsløringer af den danske IT-virksomhed Systematics salg af software til kontroversielt diktatur får Rigspolitiet til at udvide undersøgelsen af firmaets militære eksport gennem et britisk datterselskab.

Illustration: Sarah Hartvigsen Juncker

Justitsministeriet oplyser, at Rigspolitiet nu også undersøger det danske IT-firma Systematics eksport til Bahrain, efter at Danwatch og TV 2 i går kunne afsløre, at dansk-udviklet militær software eksporteres til det undertrykkende regime. Rigspolitiet er i forvejen i gang med at undersøge Systematics eksport til Emiraterne.

Eksporten til Bahrain sker til trods for en EU-resolution, der på det kraftigste advarer EUs medlemslande om at eksportere militær- og overvågningsudstyr til Bahrain.

Den lille golfstat regnes for et af Mellemøstens mest undertrykkende regimer, og eksperter vurderer, at det dansk-udviklede software kan være “et fantastisk værktøj” for regimet, hvis det ønsker at slå ned på prodemokratiske protester i landet, som det har gjort siden Det Arabiske Forår i 2011.

Undersøger danske eksporttilladelser

Systematic har eksporteret sit militære software til Bahrain via et britisk datterselskab, og dermed har de undgået, at danske myndigheder skulle behandle en eksportansøgning med Bahrain som modtager.

Meget tyder på, at Systematic ikke ville have fået dansk tilladelse til at eksportere sit militære software direkte fra Danmark til Bahrain.

“Udenrigsministeriet anlægger en meget restriktiv tilgang til eksport af våben og militært udstyr samt dual-use produkter til Bahrain”, udtaler Udenrigsministeriet til Danwatch med henvisning til EU-resolutionen om menneskerettighedskrænkelser i Bahrain.

EU-resolutionen blev vedtaget i marts 20201, kort tid før Systematic søgte britiske myndigheder om eksporttilladelse til Bahrain fra sit britiske datterselskab. Storbritannien udtrådte af EU den 1. januar 2021.

Der er tale om det samme britiske datterselskab, som Systematic har benyttet til at eksportere militær software til Emiraterne, til trods for et dansk eksportforbud som følge af Emiraternes bombning og udsultning af civile i Yemen-krigen.

Danwatch og TV 2’s afsløringer af Systematics eksport til Emiraterne fik i september Rigspolitiet til at starte en undersøgelse af, om virksomheden har givet danske myndigheder urigtige oplysninger. Og det er samme problematik, der er på spil i denne omgang.

Systematic har kort fortalt fået danske myndigheders tilladelse til at eksportere deres militære software fra Danmark til et datterselskab i Storbritannien. Og i Storbritannien har det britiske datterselskab så søgt og fået tilladelse til at eksportere det militære udstyr videre til Bahrain.

I Systematics eksporttilladelse fra Danmark til Storbritannien er det angivet, at “slutbruger er ukendt”. Tilladelsen blev søgt i Danmark i slutningen af november 2020. Under fire måneder senere – i midten af marts 2021 – søgte Systematics britiske datterselskab så eksporttilladelser til Bahrain fra britiske myndigheder.

“Usandsynligt, at slutbruger var ukendt”

Ifølge ekspert i våbenkontrol og professor i international politik ved det britiske University of Sussex, Anna Stavrianakis, tyder det korte tidsrum på, at Systematic har kendt til deres kommende eksport til Bahrain, da virksomheden søgte om eksporttilladelse i Danmark.

“For mig virker det usandsynligt, at virksomheden i november 2020 ikke har vidst, at Bahrain skulle være slutbruger”, siger hun.

Systematic ønsker ikke at kommentere på nyheden om, at Rigspolitiet nu også undersøger eksporten til Bahrain.

Virksomheden svarer heller ikke på, om de vidste, at slutbruger var Bahrain, da de søgte om eksporttilladelse fra Danmark til Storbritannien.

“De kan ikke uddybe yderligere som følge af de fortrolighedsaftaler, de er omfattet af”, skriver Systematics pressechef Maia Lindstrøm Sejersen i en mail til Danwatch, med henvisning til Systematics britiske datterselskab.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right