Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Rigspolitiet undersøger militær eksport til Bahrain

Nye afsløringer af den danske IT-virksomhed Systematics salg af software til kontroversielt diktatur får Rigspolitiet til at udvide undersøgelsen af firmaets militære eksport gennem et britisk datterselskab.
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Nikolaj Houmann Mortensen

Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

Charlotte Aagaard

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Justitsministeriet oplyser, at Rigspolitiet nu også undersøger det danske IT-firma Systematics eksport til Bahrain, efter at Danwatch og TV 2 i går kunne afsløre, at dansk-udviklet militær software eksporteres til det undertrykkende regime. Rigspolitiet er i forvejen i gang med at undersøge Systematics eksport til Emiraterne.

Eksporten til Bahrain sker til trods for en EU-resolution, der på det kraftigste advarer EUs medlemslande om at eksportere militær- og overvågningsudstyr til Bahrain.

Den lille golfstat regnes for et af Mellemøstens mest undertrykkende regimer, og eksperter vurderer, at det dansk-udviklede software kan være “et fantastisk værktøj” for regimet, hvis det ønsker at slå ned på prodemokratiske protester i landet, som det har gjort siden Det Arabiske Forår i 2011.

Undersøger danske eksporttilladelser

Systematic har eksporteret sit militære software til Bahrain via et britisk datterselskab, og dermed har de undgået, at danske myndigheder skulle behandle en eksportansøgning med Bahrain som modtager.

Meget tyder på, at Systematic ikke ville have fået dansk tilladelse til at eksportere sit militære software direkte fra Danmark til Bahrain.

“Udenrigsministeriet anlægger en meget restriktiv tilgang til eksport af våben og militært udstyr samt dual-use produkter til Bahrain”, udtaler Udenrigsministeriet til Danwatch med henvisning til EU-resolutionen om menneskerettighedskrænkelser i Bahrain.

EU-resolutionen blev vedtaget i marts 20201, kort tid før Systematic søgte britiske myndigheder om eksporttilladelse til Bahrain fra sit britiske datterselskab. Storbritannien udtrådte af EU den 1. januar 2021.

Der er tale om det samme britiske datterselskab, som Systematic har benyttet til at eksportere militær software til Emiraterne, til trods for et dansk eksportforbud som følge af Emiraternes bombning og udsultning af civile i Yemen-krigen.

Danwatch og TV 2’s afsløringer af Systematics eksport til Emiraterne fik i september Rigspolitiet til at starte en undersøgelse af, om virksomheden har givet danske myndigheder urigtige oplysninger. Og det er samme problematik, der er på spil i denne omgang.

Systematic har kort fortalt fået danske myndigheders tilladelse til at eksportere deres militære software fra Danmark til et datterselskab i Storbritannien. Og i Storbritannien har det britiske datterselskab så søgt og fået tilladelse til at eksportere det militære udstyr videre til Bahrain.

I Systematics eksporttilladelse fra Danmark til Storbritannien er det angivet, at “slutbruger er ukendt”. Tilladelsen blev søgt i Danmark i slutningen af november 2020. Under fire måneder senere – i midten af marts 2021 – søgte Systematics britiske datterselskab så eksporttilladelser til Bahrain fra britiske myndigheder.

“Usandsynligt, at slutbruger var ukendt”

Ifølge ekspert i våbenkontrol og professor i international politik ved det britiske University of Sussex, Anna Stavrianakis, tyder det korte tidsrum på, at Systematic har kendt til deres kommende eksport til Bahrain, da virksomheden søgte om eksporttilladelse i Danmark.

“For mig virker det usandsynligt, at virksomheden i november 2020 ikke har vidst, at Bahrain skulle være slutbruger”, siger hun.

Systematic ønsker ikke at kommentere på nyheden om, at Rigspolitiet nu også undersøger eksporten til Bahrain.

Virksomheden svarer heller ikke på, om de vidste, at slutbruger var Bahrain, da de søgte om eksporttilladelse fra Danmark til Storbritannien.

“De kan ikke uddybe yderligere som følge af de fortrolighedsaftaler, de er omfattet af”, skriver Systematics pressechef Maia Lindstrøm Sejersen i en mail til Danwatch, med henvisning til Systematics britiske datterselskab.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.