11. august 2021

Rød alarm for grøn teknologi. Hundredvis af klager over mineselskaber, der fodrer grøn energiindustri

I ugen, hvor FNs klimarapport bekræftede, at vi har fejlet i kampen mod vores egne påvirkninger af klimaet, er det passende at se på seneste nyt i den grønne omstillings paradoks. Der skal voldsomt meget sort energi til at blive grøn, og det går altid ud over de samme.


I denne uge blev en landsby i Portugal, Covas do Barrosos, interessant. Det handler om 60.000 tons litium i undergrunden. Portugal bejler til The European Battery Alliance, der anført af EU-Kommissionen, opfordrer til at drive så meget litium, cobalt, kobber og nikkel til Europa som overhovedet muligt. Mineralerne er nøglen til grønne teknologier, så den portugisiske regering er begejstret. Miljøvurderingen fra mineselskabet Savannah Resources, der skal hente litiummet op, er godkendt, og mineselskabet lover 800 jobs. Alligevel er borgmesteren i regionen ikke begejstret, for regionen har allerede jobs, og 95 procent af hans vælgere er imod projektet. De frygter skovrydning, forurening af luften og vandet, støj og en ende på deres liv, som de lever det i dag. 

I denne uge kom så en rapport fra en geofysiker, Steven Emerman, der kaldte miljøvurderingen fra Savannah Resources og i særdeleshed planen om opbevaring af forurenet spildevand i en sø på bjerget for “hensynsløs kreativitet”. Emerman, en pensioneret professor med to årtiers erfaring med mineprojekter, forudser en miljøkatastrofe på størrelsen med den brasilianske mine, Brumadinho. 

For den, der skulle have glemt det: Da spildevandssøen ved minen i Brumadinho 25. januar 2019 brød gennem dæmningen, flød spildevandet ned i dalen og ødelagde alt på sin vej. 270 mennesker mistede livet, da spildevandet rejste gennem dalen. Et 10 km langt og 32 km bredt område er nu mudder, ødelagte skove og forurenede søer og floder. 

Balladen er global. Websitet Transition Minerals Tracker holder øje med udvinding af mineraler og jordarter til brug i vindmøller, elbiler, solpaneler og andre teknologier, der skal sikre et grønnere forbrug i rekordhøjt niveau. 

Transition Minerals Tracker har lige nu listet 304 klager over 115 mineselskaber, der udvinder mineraler eller råstoffer til den grønne omstilling. Over halvdelen af klagerne handler om miljøproblemer. I Sydafrika er der 55 anklager om brud på menneskerettighederne mod 10 mineselskaber. Andre klager over tvangsforflyttelser. Elendige arbejdsforhold i minerne og forurening af mennesker og miljø.

Og samtidig stiger efterspørgslen kun på de eftertragtede stoffer. Ifølge EU-Kommissionen har Europa brug for 60 gange mere litium i 2050 til elbiler og energilagring alene. Størstedelen af verdens udvinding foregår i udviklingslande, der også er de største ofre for klimaforandringer, og vi bør derfor tale om, hvordan vi sikrer menneskerettighederne i kampen for den grønne omstilling. Men det bliver ikke i dette nyhedsbrev. 

Velkommen til den uges nyhedsoverblik, der handler om grøn teknologi og dens dystre bagside. Jeg lover at slutte med en opmuntrende nyhed. 

Her kommer flere nyheder afledte effekter af grøn teknologi:

  • I Latinamerika stiger klager over grønne tech virksomheders krænkelser af menneskerettighederne, skriver Business and Human Rights Resource Center, der i en periode fra 2010 -2020 har registreret 501 sager. I alt 2300 anklager over 156 grønne virksomheder om angivelige overtrædelser af menneskerettighederne. Værst ser det ud i Honduras, efterfulgt af Mexico og Colombia. På førstepladsen ligger vandkraftsektoren med 80 procent af anklagerne, der handler om drab, trusler, tvangsflytninger og forurening af miljø m.m.
  • I Boston og Princeton har et hold forskere fundet ud af, at bilateral energifinansiering fra USA, Japan og Kina fra 2000-2018, primært er plantet i udvinding af fossile brændstoffer i udviklingslande. Det skriver Science Direct. Denne finansiering alene vil bidrage med 24 gigaton CO2-udledning til atmosfæren indtil 2060, skriver forskerne. 
  • I England er en forladt kulmine blevet en guldmine for den grønne omstilling. Vandet fra forladte mineskakter pumpes i dag op, fordi det forurener grundvandet, og forskere har fundet ud af, hvordan vandet kan opvarmes og anvendes som fjernvarme i engelske radiatorer. Det skriver The Guardian. Ifølge the Coal Authority bor 25 procent af den engelske befolkning ovenpå gamle kulminer, så potentialet er “enormt”. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right