Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Rød alarm for grøn teknologi. Hundredvis af klager over mineselskaber, der fodrer grøn energiindustri

I ugen, hvor FNs klimarapport bekræftede, at vi har fejlet i kampen mod vores egne påvirkninger af klimaet, er det passende at se på seneste nyt i den grønne omstillings paradoks. Der skal voldsomt meget sort energi til at blive grøn, og det går altid ud over de samme.

I denne uge blev en landsby i Portugal, Covas do Barrosos, interessant. Det handler om 60.000 tons litium i undergrunden. Portugal bejler til The European Battery Alliance, der anført af EU-Kommissionen, opfordrer til at drive så meget litium, cobalt, kobber og nikkel til Europa som overhovedet muligt. Mineralerne er nøglen til grønne teknologier, så den portugisiske regering er begejstret. Miljøvurderingen fra mineselskabet Savannah Resources, der skal hente litiummet op, er godkendt, og mineselskabet lover 800 jobs. Alligevel er borgmesteren i regionen ikke begejstret, for regionen har allerede jobs, og 95 procent af hans vælgere er imod projektet. De frygter skovrydning, forurening af luften og vandet, støj og en ende på deres liv, som de lever det i dag. 

I denne uge kom så en rapport fra en geofysiker, Steven Emerman, der kaldte miljøvurderingen fra Savannah Resources og i særdeleshed planen om opbevaring af forurenet spildevand i en sø på bjerget for “hensynsløs kreativitet”. Emerman, en pensioneret professor med to årtiers erfaring med mineprojekter, forudser en miljøkatastrofe på størrelsen med den brasilianske mine, Brumadinho. 

For den, der skulle have glemt det: Da spildevandssøen ved minen i Brumadinho 25. januar 2019 brød gennem dæmningen, flød spildevandet ned i dalen og ødelagde alt på sin vej. 270 mennesker mistede livet, da spildevandet rejste gennem dalen. Et 10 km langt og 32 km bredt område er nu mudder, ødelagte skove og forurenede søer og floder. 

Balladen er global. Websitet Transition Minerals Tracker holder øje med udvinding af mineraler og jordarter til brug i vindmøller, elbiler, solpaneler og andre teknologier, der skal sikre et grønnere forbrug i rekordhøjt niveau. 

Transition Minerals Tracker har lige nu listet 304 klager over 115 mineselskaber, der udvinder mineraler eller råstoffer til den grønne omstilling. Over halvdelen af klagerne handler om miljøproblemer. I Sydafrika er der 55 anklager om brud på menneskerettighederne mod 10 mineselskaber. Andre klager over tvangsforflyttelser. Elendige arbejdsforhold i minerne og forurening af mennesker og miljø.

Og samtidig stiger efterspørgslen kun på de eftertragtede stoffer. Ifølge EU-Kommissionen har Europa brug for 60 gange mere litium i 2050 til elbiler og energilagring alene. Størstedelen af verdens udvinding foregår i udviklingslande, der også er de største ofre for klimaforandringer, og vi bør derfor tale om, hvordan vi sikrer menneskerettighederne i kampen for den grønne omstilling. Men det bliver ikke i dette nyhedsbrev. 

Velkommen til den uges nyhedsoverblik, der handler om grøn teknologi og dens dystre bagside. Jeg lover at slutte med en opmuntrende nyhed. 

Her kommer flere nyheder afledte effekter af grøn teknologi:

  • I Latinamerika stiger klager over grønne tech virksomheders krænkelser af menneskerettighederne, skriver Business and Human Rights Resource Center, der i en periode fra 2010 -2020 har registreret 501 sager. I alt 2300 anklager over 156 grønne virksomheder om angivelige overtrædelser af menneskerettighederne. Værst ser det ud i Honduras, efterfulgt af Mexico og Colombia. På førstepladsen ligger vandkraftsektoren med 80 procent af anklagerne, der handler om drab, trusler, tvangsflytninger og forurening af miljø m.m.
  • I Boston og Princeton har et hold forskere fundet ud af, at bilateral energifinansiering fra USA, Japan og Kina fra 2000-2018, primært er plantet i udvinding af fossile brændstoffer i udviklingslande. Det skriver Science Direct. Denne finansiering alene vil bidrage med 24 gigaton CO2-udledning til atmosfæren indtil 2060, skriver forskerne. 
  • I England er en forladt kulmine blevet en guldmine for den grønne omstilling. Vandet fra forladte mineskakter pumpes i dag op, fordi det forurener grundvandet, og forskere har fundet ud af, hvordan vandet kan opvarmes og anvendes som fjernvarme i engelske radiatorer. Det skriver The Guardian. Ifølge the Coal Authority bor 25 procent af den engelske befolkning ovenpå gamle kulminer, så potentialet er “enormt”. 
Mere

Verdenshavene bliver varmere som konsekvens af klimaforandringer og global opvarmning. Det har nu sat sit præg på havbunden nær Fijis kyster. Her lever oprindelige folk af at høste en særlig slags spiselig tang kaldet nama. Men på grund af øgede temperaturer vokser tangen langsommere, og der er mindre af den. Det er især kvinder, der høster tangen, og de skal nu svømme længere, for at skaffe nama. Ifølge Reuters, der har mødt fiskerne i Fiji, risikerer hundredvis af kvinder at miste deres levebrød.

Temaer:
Brancher:
Mere

I dag går mere end 22 millioner kenyanere til valg. Efter to valgperiode afgår Uhuru Kenyatta som præsident, og alt tyder på, at det enten bliver Raila Odinga eller William Ruto, der afløser ham.

77-årige Odinga har været en central skikkelse i kenyansk politik i årtier og stiller op som præsident for femte gange, mens 55-årige Ruto debuterer ved et præsidentvalg. Valgets hovedtemaer er forhøjede leveomkostninger, arbejdsløshed og korruptio

Valgstederne åbnedes i morges kl. 6:00 lokal tid og har åbent i elleve timer.

Mere

Apple, Microsoft, Amazon og Google kan alle forbindes til illegalt guld fra oprindeligt land i Amazonas i Brasilien. Det viser en ny undersøgelse foretaget af det undersøgende brasilianske medie Reporter Brasil.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af dokumenter fra regeringskommissionen Comissão de Valores Mobiliários. Af dem fremgår det, at de fire techgiganter indkøber guld fra raffinaderier, der er kritiseret for at få deres guld fra illegale og stærkt forurenende miner.

Google, Amazon og Microsoft har afvist at kommentere undersøgelsen, mens Apple i første omgang har fjernet et af de kritiserede raffinaderier fra deres forsyningskæde.

Mere

Sexual Minorities Uganda (SMUG), en NGO, der kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder i Uganda, er blevet suspenderet af landets regering. Det skriver The Guardian.

Ifølge Yoweri Musevenis regering har SMUG ikke registreret sig hos myndighederne, men organisationen selv og andre rettighedsforkæmpere i Uganda mener, at der snarere tale om en “heksejagt” mod LGBT-personer.

Uganda har en af Afrikas mest restriktive LGBT-lovgivninger.

Mere

Torsdag udkom menneskerettighedsorganisationen Amnesty International med en rapport, der anklager Ukraines hær for at bryde krigens love i kampen mod Ruslands invasion.

Rapporten får nu hård kritik af Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. Han mener ikke, at de ukrainske soldater på nogen måde kan stilles til ansvar for krigens høje civile omkostninger. Ukraine er offeret, Rusland aggressoren, lyder det i en udtalelse.

»Hvis nogen laver en rapport, hvor offeret og den angribende skal ses som ligeværdige på en eller anden måde, så kan det ikke tolereres«, siger Zelenskyj ifølge Ritzau, skriver Politiken.

Mere

Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrende med penge i disse måneder. Derfor vil FN’s generalsekretær António Guterres nu have klodens regeringer til at beskatte selskaberne yderligere.

Opfordringen kommer efter nyheden om, at de største energiselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollars i årets første kvartal.

”Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet”, siger Guterres ifølge Ritzau, skriver blandt andre EnergiWatch

Mere

Flere og flere børn i udviklingslande går i skole. Det er den gode nyhed i et nyt studie fra Centre for Global Development. Den dårlige nyhed er til gengæld, at kvaliteten af undervisning falder. Markant færre børn lærer for eksempel at læse, viser studiet.

Ifølge Oxfam IBIS handler det især om, at der bliver sat for få midler af til uddannelsesområdet.

“Udfordringen er, at der stadig er en fortælling, om at det kan gøres uden at føre flere midler til. I nogle dele af Sahel har man oplevet, at dobbelt så mange kommer i skole som i 2000. Det er helt fantastisk, men samtidig er der ikke kommet flere lærere til, så der er jo bare kommet dobbelt så mange elever til i klasselokalet,” siger uddannelsesrådgiver hos Oxfam IBIS, Kira Boe, til Globalnyt i en artikel om det nye studie.

Mere

Det britiske mineselskab Anglo American har fået lokalbefolkningen imod sig i Rustenburg, Sydafrika, hvor virksomheden driver en platin-mine. Det skriver sydafrikanske medier.

I en underskriftsindsamling beskylder minens naboer Anglo American for ikke at leve op til den oprindelige genhusningsplan. Ifølge lokalbefolkningen lovede mineselskabet for tolv år siden at bygge 1000 nye huse i området, men indtil videre er det kun blevet til omkring 350 huse.

Mere

Danske svin lever af sojafoder fra blandt andet Paraguay, hvor den multinationale sojaindustri kritiseres for at være skyld i drab på oprindelige folk og ødelægge biodiversitet. Det skriver organisationerne Global Aktion og NOAH, der i samarbejde med en lokal partner har besøgt paraguayanske småbønder og oprindelige folk, i et fælles indlæg hos Globalnyt.

Organisationerne opfordrer landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, til at sætte en stopper for al import af svinefoder fra Paraguay.

“Dansk landbrug er medskyldig gennem sin insisteren på at fastholde en overdrevet animalsk produktion, der er afhængig af import af soja fra Sydamerika – herunder Paraguay. Det er en farlig og totalt forfejlet landbrugspolitik, som blandt andre Landbrug & Fødevarer bruger mange ressourcer på at fastholde og udvide”, lyder det i indlægget.

Mere

Over de seneste to år har Danmarks største virksomheder øget omsætningen med 29 procent. Alligevel har de formået at holde CO2-udledningerne på et uændret niveau. Det skriver Finans, der har kortlagt klimabelastningen fra landets 30 største virksomheder.

Mens Centrica Energy Trading, Novo Nordisk, Siemens Gamesa og Pandora alle er kommet i mål med store reduktioner i løbet af de seneste to år, har virksomheder som DSV, Salling Group og Stark Group til gengæld øget deres udledninger.

»Vi ser generelt en faldende tendens på danske selskabers absolutte emissioner og deres karbon-intensitet (CO2-udledninger i forhold til produktionens størrelse, red.). Vi forventer, at udviklingen vil fortsætte, selvom vi gerne så, at det gik hurtigere,« siger Klaus Ørtoft, aktiechef i PFA, til Finans.

Mere

Ifølge en ny rapport fra organisationen Equidem bliver migrantarbejdere behandlet dårligt på en række af de hoteller, som landhold skal bo på under fodbold-VM til november. Det drejer sig blandt andet om det hotel, som det engelske landhold skal bo på, hvor arbejdere fra blandt andet Indien og Bangladesh siger, at de er blevet diskrimineret, skriver Middle East Eye.

Brancher:
Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.