24. maj 2018

S og SF kritiserer FSC-mærke for slap kontrol

FSC er for sløsede, når de udsteder certificeringer af bæredygtigt træ, lyder det fra miljøordførere fra SF og S. S vil have miljøministeren til at undersøge sagen. Alternativet foreslår en skærpelse af ordningen.


Det største mærke for bæredygtigt træ i Danmark, FSC, får nu kritik fra Christiansborg for at være for slappe i deres procedurer.

Meldingerne kommer efter Danwatch d. 19. maj kunne dokumentere, at træ-eksportører i Brasilien med licens til FSC i årevis har modtaget millionbøder for blandt andet dokumentfalsk.

Danske træ-importører, der sælger træ til Bauhaus, Silvan, Bygma Johannes Fog, Davidsens Tømmerhandel og Optimera, har købt tropisk træ af disse brasilianske firmaer, der bl.a. sælges videre under FSC-certificeret træ.

[Boks1]

S: “Underligt, påfaldende og forkert”

Det er “uholdbart”, at FSC ikke undersøger en virksomhed for eventuelle lovbrud, ifølge Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for Socialdemokratiet.

“Jeg synes, det er underligt, påfaldende og forkert at de virksomheder kan opnå en certificering, når de samtidig er skyldig i ulovlig tømmerhandel”, siger Christian Rabjerg Madsen.

“Det undrer mig, at certificeringen ikke tager stillingen til aktiviteterne generelt. Måske er træet bæredygtigt til én kunde, men så snyder de med eller ikke har styr på leverancen til andre kunder. Det er uholdbart”, uddyber han.

SF’s miljøordfører Trine Torp retter også skarp kritik af FSC-mærket, som SF overordnet set bakker op om og tidligere har fremsat beslutningsforslag om at fremme i det offentlige indkøb.

“Det er for tyndt, at de ikke systematisk undersøger virksomheder for ulovligheder. De bør aktivt gå ud og undersøge det og ikke vente på, at andre organisationer eller medier gør dem opmærksom på det”, siger miljøordfører Trine Torp.

Trine Torp mener, at FSC bør stoppe samarbejdet, hvis de opdager, at en virksomhed har fået bøder for dokumentfalsk. Uanset om bøden omhandler en FSC leverance eller en leverance af konventionelt træ – af hensyn til mærkets troværdighed.

S og SF: FSC er på kant med internationale retningslinjer

Christian Rabjerg Madsen (S) efterspørger en “hårdere praksis” hos FSC, “som betyder at virksomheder ikke burde have certificering, hvis de overtræder miljøloven”, siger han.

“At en virksomhed kan blive certificeret på trods af grove overtrædelser, det forbryder sig imod de internationale retningslinjer der er”, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Rabjerg Madsen (S) henviser til FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv. De slår fast, at virksomheder ikke må påvirke mennesker og miljø negativt gennem deres aktiviteter, og hvis de gør, skal de iværksætte en plan for at imødegå deres negative påvirkning.

Dermed er FSC også på kant med de retningslinjer, siger Trine Torp (SF).

“FSC bør stramme op på kravene, så man ikke kommer til at belønne nogle virksomheder der ikke har rent mel i posen. Ansvaret ligger 100 procent på FSC“, siger Trine Torp (SF).

Christian Rabjerg Madsen (S) vil derfor spørge miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V), om omfanget af problemer med tømmerimport for at afgøre, om der er rum til at stramme reglerne.

“Det er klart, at disse oplysninger peger på, at danske virksomheder er tæt på mellemmænd, som opfører sig helt forkasteligt. Det øger risikoen for, at danske kunder køber ulovligt træ og støtter dårlige arbejdsforhold”, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Alternativet enig med FSC’s praksis

Christian Poll, miljøordfører for Alternativet, ser imidlertid god ræson i, at FSC ikke ser på alle virksomhedens aktiviteter, men holder sig til at certificere tømmeret og ikke leverandøren.

“En certificering af virksomheden er meget mere løs i kriterierne, fordi det er svært at sige, at en hel virksomhed skal noget bestemt. Produktmærkning kan vi komme langt længere med”, siger Christian Poll (AL), der bakker op om FSC-mærket.

Christian Poll (AL) foreslår, at FSC overvejer at have “ekstra fokus” på de virksomheder, der bryder loven eller kun tilbyde ordningen til de, “som ikke har gjort noget ulovligt i tre år eksempelvis”.

Læs hvad Forbrugerrådet Tænk siger om sagen i: Bæredygtighedsmærke er ingen garanti for bæredygtigt træ.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down