Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

S og SF kritiserer FSC-mærke for slap kontrol

FSC er for sløsede, når de udsteder certificeringer af bæredygtigt træ, lyder det fra miljøordførere fra SF og S. S vil have miljøministeren til at undersøge sagen. Alternativet foreslår en skærpelse af ordningen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Det største mærke for bæredygtigt træ i Danmark, FSC, får nu kritik fra Christiansborg for at være for slappe i deres procedurer.

Meldingerne kommer efter Danwatch d. 19. maj kunne dokumentere, at træ-eksportører i Brasilien med licens til FSC i årevis har modtaget millionbøder for blandt andet dokumentfalsk.

Danske træ-importører, der sælger træ til Bauhaus, Silvan, Bygma Johannes Fog, Davidsens Tømmerhandel og Optimera, har købt tropisk træ af disse brasilianske firmaer, der bl.a. sælges videre under FSC-certificeret træ.

Forest Steward Council - FSC

FSC certificeringer gælder for enkelte stykker tømmer og ikke selve leverandøren. Det vil sige, at en træ-leverandør godt kan sælge både certificeret og konventionelt tømmer.I og med, at FSC ikke undersøger virksomhedens andre aktiviteter, betyder det, at leverandørerne, der bryder miljøloven og får bøder for dokumentfalsk stadig kan sælge bæredygtigt træ.

Forest Steward Council - FSC

FSC certificeringer gælder for enkelte stykker tømmer og ikke selve leverandøren. Det vil sige, at en træ-leverandør godt kan sælge både certificeret og konventionelt tømmer.I og med, at FSC ikke undersøger virksomhedens andre aktiviteter, betyder det, at leverandørerne, der bryder miljøloven og får bøder for dokumentfalsk stadig kan sælge bæredygtigt træ.

S: “Underligt, påfaldende og forkert”

Det er “uholdbart”, at FSC ikke undersøger en virksomhed for eventuelle lovbrud, ifølge Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for Socialdemokratiet.

“Jeg synes, det er underligt, påfaldende og forkert at de virksomheder kan opnå en certificering, når de samtidig er skyldig i ulovlig tømmerhandel”, siger Christian Rabjerg Madsen.

“Det undrer mig, at certificeringen ikke tager stillingen til aktiviteterne generelt. Måske er træet bæredygtigt til én kunde, men så snyder de med eller ikke har styr på leverancen til andre kunder. Det er uholdbart”, uddyber han.

SF’s miljøordfører Trine Torp retter også skarp kritik af FSC-mærket, som SF overordnet set bakker op om og tidligere har fremsat beslutningsforslag om at fremme i det offentlige indkøb.

“Det er for tyndt, at de ikke systematisk undersøger virksomheder for ulovligheder. De bør aktivt gå ud og undersøge det og ikke vente på, at andre organisationer eller medier gør dem opmærksom på det”, siger miljøordfører Trine Torp.

Trine Torp mener, at FSC bør stoppe samarbejdet, hvis de opdager, at en virksomhed har fået bøder for dokumentfalsk. Uanset om bøden omhandler en FSC leverance eller en leverance af konventionelt træ – af hensyn til mærkets troværdighed.

S og SF: FSC er på kant med internationale retningslinjer

Christian Rabjerg Madsen (S) efterspørger en “hårdere praksis” hos FSC, “som betyder at virksomheder ikke burde have certificering, hvis de overtræder miljøloven”, siger han.

“At en virksomhed kan blive certificeret på trods af grove overtrædelser, det forbryder sig imod de internationale retningslinjer der er”, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Rabjerg Madsen (S) henviser til FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv. De slår fast, at virksomheder ikke må påvirke mennesker og miljø negativt gennem deres aktiviteter, og hvis de gør, skal de iværksætte en plan for at imødegå deres negative påvirkning.

Dermed er FSC også på kant med de retningslinjer, siger Trine Torp (SF).

“FSC bør stramme op på kravene, så man ikke kommer til at belønne nogle virksomheder der ikke har rent mel i posen. Ansvaret ligger 100 procent på FSC“, siger Trine Torp (SF).

Christian Rabjerg Madsen (S) vil derfor spørge miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V), om omfanget af problemer med tømmerimport for at afgøre, om der er rum til at stramme reglerne.

“Det er klart, at disse oplysninger peger på, at danske virksomheder er tæt på mellemmænd, som opfører sig helt forkasteligt. Det øger risikoen for, at danske kunder køber ulovligt træ og støtter dårlige arbejdsforhold”, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Alternativet enig med FSC’s praksis

Christian Poll, miljøordfører for Alternativet, ser imidlertid god ræson i, at FSC ikke ser på alle virksomhedens aktiviteter, men holder sig til at certificere tømmeret og ikke leverandøren.

“En certificering af virksomheden er meget mere løs i kriterierne, fordi det er svært at sige, at en hel virksomhed skal noget bestemt. Produktmærkning kan vi komme langt længere med”, siger Christian Poll (AL), der bakker op om FSC-mærket.

Christian Poll (AL) foreslår, at FSC overvejer at have “ekstra fokus” på de virksomheder, der bryder loven eller kun tilbyde ordningen til de, “som ikke har gjort noget ulovligt i tre år eksempelvis”.

Læs hvad Forbrugerrådet Tænk siger om sagen i: Bæredygtighedsmærke er ingen garanti for bæredygtigt træ.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.