Større åbenhed om pensionspenge i korrupte stater

Peter Khallash Bengtsen


Husk at dele
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn er sammen med finanssektorens storspillere blevet enig om en indsats, der skal bane vejen for ansvarlige investeringer i statsobligationer.
Peter Khallash Bengtsen


Efter at DanWatch og Berlingske afslørede millioner af pensionskroner investeret i korrupte og ufrie regimer, har erhvervs- og vækstminister Ole Sohn nu aftalt fem initiativer med finanssektoren.

”Der er enighed om, at danske investorer åbent bør oplyse om deres politik og praksis for investeringer i statsobligationer. Det er også vigtigt, at vi har internationale spilleregler på området. Jeg er derfor glad for, at danske investorer vil deltage aktivt i det pågående internationale arbejde i FN-regi om investeringer i statsobligationer”,  siger Ole Sohn i en pressemeddelelse.

Der skal også laves en vejledning til, hvad investorer bør tage hensyn til, når der skal investeres i statsobligationer. Ministeren vil ”anmode Rådet for Samfundsansvar om at udarbejde vejledning for ansvarlige investeringer med de overvejelser man typisk bør gøre sig ved investering i statsobligationer”.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvornår vejledningen er klar, eller hvor konkret den bliver.

Om Initiativerne

De fem initiativer skal fremme ansvarlige investeringer i statsobligationer. Bag initiativerne står erhvervs- og vækstminister Ole Sohn og Forsikring & Pension, Finansrådet, Investeringsforeningsrådet, LD og ATP.

Om Initiativerne

De fem initiativer skal fremme ansvarlige investeringer i statsobligationer. Bag initiativerne står erhvervs- og vækstminister Ole Sohn og Forsikring & Pension, Finansrådet, Investeringsforeningsrådet, LD og ATP.

DanWatchs og Berlingske undersøgelser resulterede i maj måned i en række mediehistorier om investeringer i  statsobligationer fra lande med ry for omfattende korruption og ufrihed – Angola, Gabon, DR Congo og flere. Blandt landets 22 største pensionsselskaber er der investeringer for over 600 millioner kroner i sådanne lande alene i Afrika.

Og pensionsselskaberne er langt fra alene om at poste penge i disse stater. Over en milliard kroner er investeret i selvsamme lande i Afrika af de største danske investeringsforeninger. Uden at have garanti for at pengene ikke bliver brugt til korruption eller undertrykkelse.

Formanden for Forsikring & Pension, adm. direktør Peter Damgaard Jensen, er tilfreds med resultatet af drøftelserne med erhvervs- og vækstminister Ole Sohn. Han minder om, at investeringer i statsobligationer rummer helt særlige udfordringer.

”Nogle har måske fået det indtryk, at man bare uden videre kunne lave en liste over, hvilke lande selskaberne bør holde sig fra, når det gælder investeringer i statsobligationer. Så let er det langtfra – og det er ministeren og vi også enige om. Statsobligationer er en anden og sværere øvelse at deklarere end aktier. Derfor er det en god og balanceret løsning med en overordnet vejledning ledsaget af en øget åbenhed”, siger Peter Damgaard Jensen i en pressmeddelelse.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load