Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Større åbenhed om pensionspenge i korrupte stater

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn er sammen med finanssektorens storspillere blevet enig om en indsats, der skal bane vejen for ansvarlige investeringer i statsobligationer.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Efter at DanWatch og Berlingske afslørede millioner af pensionskroner investeret i korrupte og ufrie regimer, har erhvervs- og vækstminister Ole Sohn nu aftalt fem initiativer med finanssektoren.

”Der er enighed om, at danske investorer åbent bør oplyse om deres politik og praksis for investeringer i statsobligationer. Det er også vigtigt, at vi har internationale spilleregler på området. Jeg er derfor glad for, at danske investorer vil deltage aktivt i det pågående internationale arbejde i FN-regi om investeringer i statsobligationer”,  siger Ole Sohn i en pressemeddelelse.

Der skal også laves en vejledning til, hvad investorer bør tage hensyn til, når der skal investeres i statsobligationer. Ministeren vil ”anmode Rådet for Samfundsansvar om at udarbejde vejledning for ansvarlige investeringer med de overvejelser man typisk bør gøre sig ved investering i statsobligationer”.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvornår vejledningen er klar, eller hvor konkret den bliver.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

DanWatchs og Berlingske undersøgelser resulterede i maj måned i en række mediehistorier om investeringer i  statsobligationer fra lande med ry for omfattende korruption og ufrihed – Angola, Gabon, DR Congo og flere. Blandt landets 22 største pensionsselskaber er der investeringer for over 600 millioner kroner i sådanne lande alene i Afrika.

Og pensionsselskaberne er langt fra alene om at poste penge i disse stater. Over en milliard kroner er investeret i selvsamme lande i Afrika af de største danske investeringsforeninger. Uden at have garanti for at pengene ikke bliver brugt til korruption eller undertrykkelse.

Formanden for Forsikring & Pension, adm. direktør Peter Damgaard Jensen, er tilfreds med resultatet af drøftelserne med erhvervs- og vækstminister Ole Sohn. Han minder om, at investeringer i statsobligationer rummer helt særlige udfordringer.

”Nogle har måske fået det indtryk, at man bare uden videre kunne lave en liste over, hvilke lande selskaberne bør holde sig fra, når det gælder investeringer i statsobligationer. Så let er det langtfra – og det er ministeren og vi også enige om. Statsobligationer er en anden og sværere øvelse at deklarere end aktier. Derfor er det en god og balanceret løsning med en overordnet vejledning ledsaget af en øget åbenhed”, siger Peter Damgaard Jensen i en pressmeddelelse.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.