27. maj 2015

Svenske regioner ignorer horrible arbejdsforhold på kinesiske IT-fabrikker

Sveriges kommuner bryder bevidst regler for socialt ansvar ved at handle med fabrikker, der bryder kinesisk lov og internationale konventioner, afslører svensk TV4 på baggrund af Danwatch rapport. Se dokumentaren her.


På baggrund af en Danwatch undersøgelse afslører svensk TV4, at det svenske landsting, svarende til de danske regioner, fortsat køber computere fra Dell for mere end 200 millioner svenske kroner om året på trods af kendskab til krænkelser af arbejdstagerrettigheder, som de er forpligtet til at reagere på.

I november 2013 dokumenterede Danwatch i rapporten, IT workers still pay the Price for Cheap Computers, at arbejdere på fire fabrikker i Kina arbejdede i omtrent 70 timer om ugen – til en lav løn. Arbejderne beskrev en hverdag, hvor de arbejdede mindst 12 timer i døgnet i mindst 6 dage om ugen. De fik mellem 2500 og 3000 kinesiske yuan om måneden. Omregnet svarer beløbet til en timeløn på knap 11 danske kr.


For meget arbejde – til for lav løn
Minimumslønnen for en fuldtids arbejdsuge på 40 timer var i 2013 1600 CNY, hvilket svarer til 1460 kr om måneden i Shenzhen. Selv når overarbejdsbetaling inkluderes, lever deres løn altså ikke op til minimumskravene i Shenzhen. Samtidig er Shenzhen Kinas tredjedyreste by at leve i, ifølge Global Living Index 2013. Ifølge kinesiske fagforeninger kan arbejdere i byen knap overleve for minimumslønnen pga de høje leveomkostninger.

Ifølge research fra programmet Kalla Fakta, TV4, indgik de svenske regioner kontrakter med Dell for 120 milliarder svenske kroner om året på trods af, at Landstinget allerede 30. januar 2014 var bekendt med Danwatchs rapport.

“Det skal noteres, at brud på de krav vi stiller samt brud på national lovgivning stadig pågår, hvilket Dell bekræfter”, fremgår det af et mødeudskrift fra Landstinget fra d. 4. november 2014, som Kalla Fakta er kommet i besiddelse af.

Strengere krav om indkøb i Sverige
I Sverige er offentlige indkøbere i højere grad end i Danmark forpligtet til at stille krav om forandring eller i yderste konsekvens afbryde samarbejdet med deres leverandører, hvis de bliver opmærksomme på krænkelser af menneskerettighederne. Stockholm har som en af 21 regioner i alt indgået aftaler med Dell for 156 millioner kroner.

Se hele dokumentaren her (engelske undertekster i indstillinger i nederste højre hjørne).

 

Bag om undersøgelsen

Danwatch undersøgte i 2013 fire fabrikker, der producerer for Dell i Kina. Mingshuo og Hipro Electronics, MSI og Taida i Guangdong. På alle fire fabrikker dokumenterede Danwatch arbejdstider på 8-12 timer i døgnet i op til 7 dage om ugen, hvilket langt overskrider grænsen for overarbejde ifølge Kinas arbejdstagerlov. Dermed overtræder fabrikkerne flere af ILOs kernekonventioner og menneskerettighederne.

Kilde: ILO, FN.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down