Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Svenske regioner ignorer horrible arbejdsforhold på kinesiske IT-fabrikker

Sveriges kommuner bryder bevidst regler for socialt ansvar ved at handle med fabrikker, der bryder kinesisk lov og internationale konventioner, afslører svensk TV4 på baggrund af Danwatch rapport. Se dokumentaren her.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

På baggrund af en Danwatch undersøgelse afslører svensk TV4, at det svenske landsting, svarende til de danske regioner, fortsat køber computere fra Dell for mere end 200 millioner svenske kroner om året på trods af kendskab til krænkelser af arbejdstagerrettigheder, som de er forpligtet til at reagere på.

I november 2013 dokumenterede Danwatch i rapporten, IT workers still pay the Price for Cheap Computers, at arbejdere på fire fabrikker i Kina arbejdede i omtrent 70 timer om ugen – til en lav løn. Arbejderne beskrev en hverdag, hvor de arbejdede mindst 12 timer i døgnet i mindst 6 dage om ugen. De fik mellem 2500 og 3000 kinesiske yuan om måneden. Omregnet svarer beløbet til en timeløn på knap 11 danske kr.


For meget arbejde – til for lav løn
Minimumslønnen for en fuldtids arbejdsuge på 40 timer var i 2013 1600 CNY, hvilket svarer til 1460 kr om måneden i Shenzhen. Selv når overarbejdsbetaling inkluderes, lever deres løn altså ikke op til minimumskravene i Shenzhen. Samtidig er Shenzhen Kinas tredjedyreste by at leve i, ifølge Global Living Index 2013. Ifølge kinesiske fagforeninger kan arbejdere i byen knap overleve for minimumslønnen pga de høje leveomkostninger.

Ifølge research fra programmet Kalla Fakta, TV4, indgik de svenske regioner kontrakter med Dell for 120 milliarder svenske kroner om året på trods af, at Landstinget allerede 30. januar 2014 var bekendt med Danwatchs rapport.

“Det skal noteres, at brud på de krav vi stiller samt brud på national lovgivning stadig pågår, hvilket Dell bekræfter”, fremgår det af et mødeudskrift fra Landstinget fra d. 4. november 2014, som Kalla Fakta er kommet i besiddelse af.

Strengere krav om indkøb i Sverige
I Sverige er offentlige indkøbere i højere grad end i Danmark forpligtet til at stille krav om forandring eller i yderste konsekvens afbryde samarbejdet med deres leverandører, hvis de bliver opmærksomme på krænkelser af menneskerettighederne. Stockholm har som en af 21 regioner i alt indgået aftaler med Dell for 156 millioner kroner.

Se hele dokumentaren her (engelske undertekster i indstillinger i nederste højre hjørne).

 

Bag om undersøgelsen

Danwatch undersøgte i 2013 fire fabrikker, der producerer for Dell i Kina. Mingshuo og Hipro Electronics, MSI og Taida i Guangdong. På alle fire fabrikker dokumenterede Danwatch arbejdstider på 8-12 timer i døgnet i op til 7 dage om ugen, hvilket langt overskrider grænsen for overarbejde ifølge Kinas arbejdstagerlov. Dermed overtræder fabrikkerne flere af ILOs kernekonventioner og menneskerettighederne.

Kilde: ILO, FN.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.