En Danwatch-undersøgelse
Vandprøver viser udledning af giftigt spildevand ved Carlsbergs bryggeri i Nepal. Bryggeriets naboer udsættes for sodforurening, der giver øget risiko for luftvejssygdomme og kræft. Carlsberg erkender forurening, men hævder, at problemerne i dag er udbedrede.
Emilie Ekeberg

Journalist

Ida Stigaard
Researcher
Mathilde Rønnow
Researcher

Foto: Emilie Ekeberg

Redaktør: Louise Voller

Emilie Ekeberg

Journalist

Ida Stigaard
Researcher
Mathilde Rønnow
Researcher

Foto: Emilie Ekeberg

Redaktør: Louise Voller

I samarbejde med P1 Orientering. Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2015.
Vandprøver viser udledning af giftigt spildevand ved Carlsbergs bryggeri i Nepal. Bryggeriets naboer udsættes for sodforurening, der giver øget risiko for luftvejssygdomme og kræft. Carlsberg erkender forurening, men hævder, at problemerne i dag er udbedrede.

Hele historien på 38 sekunder.

Afspil video

In English?

Massive pollution at Carlsberg brewery in Nepal

Part of this investigation is translated into english
Find it here

Døde fisk i floden. Afgrøder og vasketøj dækket af sod. Og tyk, sort røg fra bryggeriets skorstene. Sådan beskriver fattige småbønder i Nepal hverdagen som nabo til Carlsberg, der med en god portion danske udviklingsmidler i ryggen har overtaget størstedelen af Nepals ølmarked.

Og det er ikke bare i Nepal, at det danske øl-eventyr har en bagside. I både Laos, Malawi og Kina har Carlsberg-ejede bryggerier i de seneste år forurenet sine omgivelser.

Danwatch har i samarbejde med P1 Orientering indsamlet vandprøver ved bryggeriet, der indikerer, at Carlsbergs bryggeri forurener en af landets største floder, der også er levested for flere udrydningstruede dyr.

“Med forbehold for vandprøve- og analysekvaliteten, så viser prøven, at der er en forureningskilde, og at der udledes spildevand med for høje værdier”, siger Hans Christian Bruun Hansen, der er professor i miljøkemi ved Københavns Universitet.

“Prøverne viser, at der kommer forurenet spildevand i floden i forbindelse med bryggeriet. Der er risiko for, at fiskene vil dø af iltmangel. Hvis det her var i Danmark, ville man mest sandsynlig stoppe produktionen med det samme”, vurderer Henrik Rasmus Andersen, professor og spildevandsekspert på DTU.

Samtidig vurderer tre danske eksperter, baseret på fotos af sod på afgrøder og røg fra bryggeriets skorstene, at bryggeriet også er årsag til skadelig luftforurening.

“Der er uden tvivl en sodpartikelforurening fra bryggeriet”, siger Jane Frølund Thomsen, der er ledende overlæge ved Arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital.

“Dén type forurening giver risiko for både luftvejsproblemer som astma, KOL og bronkitis, og på længere sigt også øget risiko for lungekræft og hjerte-kar-sygdomme”, siger Erik Jørs, der er lektor i arbejds- og miljømedicin ved Syddansk Universitet.

Carlsberg erkender, at der har været problemer med både luft- og vandforurening ved bryggeriet i Nepal. De hævder at problemerne i dag er udbedrede, efter at de har opgraderet bryggeriets vandrensningsanlæg og givet ansatte oplæring der skal hindre sodpartikelforurening.

“Vi kan bekræfte, at vandet fra bryggeriet holder sig indenfor grænseværdierne og er tilfredsstillende renset. Vi har ikke indikationer på, at der er problemer med sodpartikelforurening fra bryggeriet”, siger Carlsbergs pressechef Kasper Elbjørn.

Vandprøver viser forurening ved Carlsberg-bryggeri i Nepal

Danwatch har i samarbejde med P1 Orientering taget vandprøver af Narayani-floden, før og efter Carlsberg-bryggeriets spildevands-udledning. Vi har taget prøver i december og i februar måned. Begge prøver indikerer, at bryggeriet udleder spildevand, der overstiger grænseværdierne for biokemisk iltforbrug og ammonium, som er to mål for vandforurening.

Vandprøve 1


Taget ‘upstream’, altså FØR spildevand fra fabrikken er ledt ud i floden.

Testresultat december 2017:
Amonium: 0,61 MG/L
Biokemisk iltforbrug: 20 MG/L

Testresultat februar 2018:
Amonium: 0,16 MG/L
Biokemisk iltforbrug: < 0,5 MG/L

Vandprøve 2

Taget ‘downstream’, altså EFTER spildevand fra fabrikken er ledt ud i floden.

Testresultat december 2017:
Amonium: 6,2 MG/L
Biokemisk iltforbrug: 84 MG/L

Testresultat februar 2018:
Amonium: 8,5 MG/L
Biokemisk iltforbrug: 360 MG/L

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load