En Danwatch-undersøgelse

Massiv forurening ved Carlsberg-bryggeri i Nepal

Mathilde Rønnow

Researcher

Mathilde Rønnow

Researcher

Foto: Emilie Ekeberg

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med P1 Orientering. Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2015.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
8. marts 2018
Vandprøver viser, at Carlsbergs bryggeri i flere år har udledt giftigt spildevand i en af Nepals største floder. Samtidig giver luftforurening fra bryggeriet øget risiko for luftvejssygdomme og kræft, anslår eksperter. Carlsberg erkender forurening, men hævder at problemerne i dag er udbedrede.

Hele historien på 38 sekunder.

Afspil video

In English?

Massive pollution at Carlsberg brewery in Nepal

Part of this investigation is translated into english
Find it here

Døde fisk i floden. Afgrøder og vasketøj dækket af sod. Og tyk, sort røg fra bryggeriets skorstene. Sådan beskriver fattige småbønder i Nepal hverdagen som nabo til Carlsberg, der med en god portion danske udviklingsmidler i ryggen har overtaget størstedelen af Nepals ølmarked.

Og det er ikke bare i Nepal, at det danske øl-eventyr har en bagside. I både Laos, Malawi og Kina har Carlsberg-ejede bryggerier i de seneste år forurenet sine omgivelser.

Danwatch har i samarbejde med P1 Orientering indsamlet vandprøver ved bryggeriet, der indikerer, at Carlsbergs bryggeri forurener en af landets største floder, der også er levested for flere udrydningstruede dyr.

“Med forbehold for vandprøve- og analysekvaliteten, så viser prøven, at der er en forureningskilde, og at der udledes spildevand med for høje værdier”, siger Hans Christian Bruun Hansen, der er professor i miljøkemi ved Københavns Universitet.

“Prøverne viser, at der kommer forurenet spildevand i floden i forbindelse med bryggeriet. Der er risiko for, at fiskene vil dø af iltmangel. Hvis det her var i Danmark, ville man mest sandsynlig stoppe produktionen med det samme”, vurderer Henrik Rasmus Andersen, professor og spildevandsekspert på DTU.

Samtidig vurderer tre danske eksperter, baseret på fotos af sod på afgrøder og røg fra bryggeriets skorstene, at bryggeriet også er årsag til skadelig luftforurening.

“Der er uden tvivl en sodpartikelforurening fra bryggeriet”, siger Jane Frølund Thomsen, der er ledende overlæge ved Arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital.

“Dén type forurening giver risiko for både luftvejsproblemer som astma, KOL og bronkitis, og på længere sigt også øget risiko for lungekræft og hjerte-kar-sygdomme”, siger Erik Jørs, der er lektor i arbejds- og miljømedicin ved Syddansk Universitet.

Carlsberg erkender, at der har været problemer med både luft- og vandforurening ved bryggeriet i Nepal. De hævder at problemerne i dag er udbedrede, efter at de har opgraderet bryggeriets vandrensningsanlæg og givet ansatte oplæring der skal hindre sodpartikelforurening.

“Vi kan bekræfte, at vandet fra bryggeriet holder sig indenfor grænseværdierne og er tilfredsstillende renset. Vi har ikke indikationer på, at der er problemer med sodpartikelforurening fra bryggeriet”, siger Carlsbergs pressechef Kasper Elbjørn.

Vandprøver viser forurening ved Carlsberg-bryggeri i Nepal

Danwatch har i samarbejde med P1 Orientering taget vandprøver af Narayani-floden, før og efter Carlsberg-bryggeriets spildevands-udledning. Vi har taget prøver i december og i februar måned. Begge prøver indikerer, at bryggeriet udleder spildevand, der overstiger grænseværdierne for biokemisk iltforbrug og ammonium, som er to mål for vandforurening.

Vandprøve 1


Taget ‘upstream’, altså FØR spildevand fra fabrikken er ledt ud i floden.

Testresultat december 2017:
Amonium: 0,61 MG/L
Biokemisk iltforbrug: 20 MG/L

Testresultat februar 2018:
Amonium: 0,16 MG/L
Biokemisk iltforbrug: < 0,5 MG/L

Vandprøve 2

Taget ‘downstream’, altså EFTER spildevand fra fabrikken er ledt ud i floden.

Testresultat december 2017:
Amonium: 6,2 MG/L
Biokemisk iltforbrug: 84 MG/L

Testresultat februar 2018:
Amonium: 8,5 MG/L
Biokemisk iltforbrug: 360 MG/L

en danwatch-undersøgelse

Relaterede artikler:

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.