Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Industriaffald fra Carlsberg ender i Nepals natur

Knuste flasker og lugtgener fra gærrester skæmmer den landsby der huser Carlsbergs bryggeri i Nepal.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Der er fortsat miljøproblemer ved Carlsbergs bryggeri i Nepal.

Danwatch har tidligere i samarbejde med P1 Orientering dokumenteret, at det Carlsberg-ejede Gorkha Brewery i det vestlige Nepal forurenede en af Nepals vigtigste floder, og at forurening med sodpartikler fra bryggeriets kraftværk gav naboer til bryggeriet øget risiko for lunge- og kræftsygdomme. 

Fakta: Carlsberg i Nepal

  • Carlsberg er den decideret største aktør på det nepalesiske ølmarked, med en markedsandel på 63 procent.
  • Carlsberg har ét bryggeri i landet, Gorkha Brewery i det vestlige Nepal. Investeringfonden for Udviklingslande (IFU) har været med til at finansiere bryggeriet.
  • I flere år har bryggeriet forurenet Narayani-floden, der løber gennem Chitwan nationalpark, og er levested for flere udrydningstruede dyr.

Fakta: Carlsberg i Nepal

  • Carlsberg er den decideret største aktør på det nepalesiske ølmarked, med en markedsandel på 63 procent.
  • Carlsberg har ét bryggeri i landet, Gorkha Brewery i det vestlige Nepal. Investeringfonden for Udviklingslande (IFU) har været med til at finansiere bryggeriet.
  • I flere år har bryggeriet forurenet Narayani-floden, der løber gennem Chitwan nationalpark, og er levested for flere udrydningstruede dyr.

Nu har lokale indbyggere fra Pitaunji, landsbyen der huser bryggeriet, sendt Danwatch fotos, der viser at knuste flasker, aske og andet affald ligger i store dynger i naturen.

Stank fra rådnende gær

De lokale indbyggere klager over, at affaldet, der indeholder både aske og gærrester fra ølbrygningen, sender en ulidelig stank ud over landsbyen. Samtidig ligger glasskår fra de knuste flasker rundt omkring på vejene i landsbyen. 

Kilderne ønsker at være anonyme af frygt for at få problemer i landsbyen.

Carlsberg driver byggeriet i samarbejde med nepalesiske Khetan Group. Carlsberg ejer 90 procent af bryggeriet.

At affaldet stinker, overrasker ikke Peter Kjeldsen, der er professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor han forsker i netop affaldshåndtering.

“Gærrester er organisk affald, og hvis det ligger i store bunker, vil det nemt give lugtgener, når det begynder at rådne”, siger han.

Det er dog ikke det eneste problem ved bryggeriets affaldshåndtering.

“Når det opbevares på jorden på denne måde, kan gærresterne også blive udvasket af regnvand. Ved kraftige regnskyl kan det ende i nærliggende vandløb, hvor det kan give anledning til iltmangel og fiskedød. Det kan også forurene grundvandet”, siger Kjeldsen. 

Det samme gælder asken, der stammer fra bryggeriets forbrændingsanlæg, hvor de omdanner risskaller til elektricitet.

Aske fra bryggeriets forbrændingsanlæg

Foto: Lokal beboer

Aske fra bryggeriets forbrændingsanlæg

Foto: Lokal beboer

“Aske kan måske indeholde rester af tungmetaller. I Danmark ville man kræve af store mængder specialaffald, at man undersøger, hvad det indeholder, og om det indeholder miljøskadelige stoffer”, siger Kjeldsen.

Carlsberg: Praksis aftalt med indbyggerne

Efter at Danwatch i slutningen af august måned konfronterede Carlsberg med fotos og kildeudsagn om forureningen, sendte Carlsberg-koncernen en ansat til Nepal, for at undersøge forholdene ved bryggeriet.

Carlsberg vil ikke stille op til interview om sagen, men kun svare på spørgsmål på skrift.

I en mail forklarer Carlsbergs pressechef Kasper Elbjørn, at knuste flasker opbevares på jorden, mens det venter på at blive fragtet til omsmeltning, og at bryggeriet efter aftale med lokale beboere har haft som praksis at nedgrave gærrester i jorden. Asken fra bryggeriets forbrændingsanlæg placeres i samme område som flaskerne, hvor det overdækkes med jord.

Der er placeret en sikkerhedsvagt for at forhindre uautoriseret adgang, og man udleverer sikkerhedssko til chauffører, der skal færdes i området. Området er ikke synligt fra vejen på grund af træer og buske”, skriver Kasper Elbjørn.

Han erkender, at gærresterne kan have givet lugtgener, men skriver samtidig, at bryggeriet de sidste tre måneder ikke har haft behov for at nedgrave gærrester.

Det kan ikke afvises, at det tidligere har kunne lugtes, men det burde ikke længere være tilfældet, og der var ingen lugtgener på området torsdag og fredag (d. 29. og 30. august, red.) under min kollegas besøg”, skriver pressechefen.

Carlsberg oplyser videre, at de vil lave et nyt og indhegnet område til flaskerne, som de forventer vil stå færdigt i oktober måned i år.

Ville aldrig lægge affaldet i den frie natur

DTU-eksperten i affaldshåndtering, Peter Kjeldsen, slår fast, at Carlsbergs affaldshåndtering i Nepal ikke er i orden efter danske standarder. 

“I Danmark er der strenge regler for deponering af affald, man ville aldrig lægge affaldet i den frie natur”, siger Peter Kjeldsen. 

Knuste flasker fra Carlsbergs Gorkha Brewery

Foto: Lokal beboer

Knuste flasker fra Carlsbergs Gorkha Brewery

Foto: Lokal beboer

“Hvis affaldet ikke kan genbruges, skal det i det mindste placeres på en kontrolleret losseplads, hvor man har membraner, der sikrer, at miljøskadelige stoffer ikke siver ned i grundvand og nærliggende vandløb”, siger han.

Danwatch har spurgt Carlsberg, om de har andre standarder for affaldshåndtering i Nepal, end de har i Danmark, og om de mener, at det er i orden at lægge knuste flasker og andet affald i naturen.

I en mail skriver de:

Vores bryggerier i Asien er underlagt samme globale standarder, og vi bruger enorme ressourcer på at følge udviklingen tæt og på at implementere vores bæredygtighedsprogram globalt”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.