Interne mails modsiger ministers forklaring om ulovlige kvoter

Det var Fiskeriministeriet, der bad Fiskeristyrelsen om at vente med at stoppe den ulovlige forvaltning af fiskekvoter, ifølge Fiskeristyrelsens tidligere direktør.
Det var Fiskeriministeriet, der bad Fiskeristyrelsen om at vente med at stoppe den ulovlige forvaltning af fiskekvoter, ifølge Fiskeristyrelsens tidligere direktør.
Redaktør: Thomas Gösta Svensson | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
Collage: Sofie Erna Schmidt

Landets storfiskere har haft ulovlige fiskekvoter til mange millioner kroner de sidste 10 år. Årsagen er en regnefejl i Fiskeristyrelsen. 

Fiskeriministeriet opdagede regnefejlen over halvandet år før, at fiskeriminister Jacob Jensen greb ind og orienterede Folketinget. 

To eksperter vurderer, at fiskeriminister Jacob Jensen (V) balancerer på kanten af ministeransvarlighedsloven, og at departementet i Fiskeriministeriet kan have overtrådt centrale forpligtelser for embedsmænd.  

Landets storfiskere har i 10 år haft ulovlige kvoter til mange millioner kroner på grund af en regnefejl i Fiskeristyrelsen. 

Fiskeriminister Jacob Jensen (V) forklarer, at Fiskeristyrelsen langt tidligere burde have stoppet den ulovlige forvaltning af kvoterne: “Der er gået alt for lang tid, før Fiskeristyrelsen tager departementets faglige vurdering til endelig efterretning, og det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende”.  

Men Danwatch og TV 2 kan nu afsløre, at det ifølge Fiskeristyrelsens daværende direktør var Jacob Jensens eget ministerium, der bad Fiskeristyrelsen om at fortsætte med den ulovlige praksis.   

I en mail skriver Nanna Møller blandt andet til Fiskeriministeriet, at “Fiskeristyrelsen har været klar til at påbegynde den nye praksis længe” og at styrelsen har afventet “efter aftale med departementet”.  

Det belaster Jacob Jensen yderligere ifølge professor i forvaltningsret Sten Bønsing. 

“Hvis det, som Nanna Møller skriver, er korrekt, så er det alvorligt for Jacob Jensen og departementet i ministeriet. Det er dem, der har ansvaret for, at der bliver administreret lovligt. I sager om ulovlig forvaltning har et ministerium derfor pligt til at skynde på sin styrelse, indtil sagen er løst. Her virker det til, at det er styrelsen, der venter på ministeriet”, siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsjura ved Aalborg Universitet. 

Alt for lang tid

Ifølge Jacob Jensen fik han en mundtlig orientering om sagen af sit departement i januar 2023. Men det var først i maj 2023, at han fik at vide, at forvaltningen af fiskekvoter var ulovlig, forklarer ministeren. Måneden efter stoppede han den ulovlige forvaltning og orienterede Folketinget. Eksperter vurderer, at han balancerer på kanten af ministeransvarlighedsloven, da han ikke førte ordentligt tilsyn med sagen og reagerede i tide.

Sagen begynder dog allerede i september 2021, da ministeriet bliver opmærksomme på regnefejlen. I december 2021 konstaterer ministeriet og styrelsen på et møde, at ”der kan være forskelle mellem udregningerne i praksis og kvotekoncentrationsreguleringen”, viser en aktindsigt.

Jacob Jensen mener, at det var Fiskeristyrelsen, der trak sagen i langdrag: “Der er gået alt for lang tid, før Fiskeristyrelsen tager departementets faglige vurdering til endelig efterretning”, lyder det i et skriftligt svar.  

Hans forklaring understøttes af to mails, der blev sendt fra ministeriet til styrelsen, før Jacob Jensen greb ind. 

Den ene sender ministeriet til styrelsen i september 2022. Her skriver en kontorchef, at styrelsen efter ministeriets vurdering ikke forvalter efter loven. Og at den korrekte beregningsmetode skal anvendes,  “således at der ikke sker forkert sagsbehandling”.  

Den anden mail sender ministeriet i maj 2023 – cirka en måned før, at Jacob Jensen stopper den ulovlige forvaltning. Her skriver en afdelingschef, at “den korrekte beregningsmetode skal anvendes” og henviser til, at ministeriet tidligere har bedt styrelsen om at rette op.  

“Efter aftale med departementet”

Men da Nanna Møller får den anden mail, afviser hun, at det er Fiskeristyrelsen, der har besluttet at vente med at sagsbehandle efter loven. Det er ministeriet, skriver hun:

“Fiskeristyrelsen har været klar til at påbegynde den nye praksis længe, men har efter aftale med departementet afventet, at departementet havde orienteret ordførere og minister om sagen forud for, at vi orienterede erhvervet. Vi har løbende spurgt til, hvornår denne orientering var sket, men er (også skriftligt) blevet bedt om at afvente”, skriver Nanna Møller til en afdelingschef i Fiskeriministeriet d. 10. maj 2023.   

Fiskekvoter bliver uddelt som promille – tusindedele – af den mængde fisk, der kan fanges det pågældende år. Men i mange år har der ikke været uddelt 1000 promille samlet. I stedet har der været uddelt under 1000 promille for nogle arter og over 1000 for andre arter.

På trods af det har man stadig divideret med 1000, når man skulle udregne kvotekoncentrationen. Dermed har resultatet været misvisende.

Eksempelvis har en af fiskerne 260 promille af sild i Skagerrak og Kattegat. Det svarer til, at kvoteloftet på den art er 26 procent. Problemet er, at der kun var uddelt 920 kvoteandele i alt. Derfor havde fiskeren reelt 28,3 procent af hele fiskeriet, hvilket er over kvoteloftet. I 2023 betød det, at fiskeren kunne fange 182 tons flere sild, end hvis fiskeren ikke havde fået lov til at overskride kvoteloftet. 

Det svarer til en værdi på cirka 850.000 kroner, viser det regnestykke som Danwatch og TV 2 har lavet. Fiskeristyrelsen oplyser at regnefejlen ikke har medført, at der er blevet fisket flere fisk end den samlede kvote, som Danmark har lov til at fiske.

Ifølge Jacob Jensen blev han orienteret om sagen mundtligt “i starten af 2023”, så han var bekendt med den på det her tidspunkt. 

Nanna Møller fortsætter: 

“Kan jeg forstå det sådan, at denne orientering af ordførere og minister nu er sket og at vi derfor kan iværksætte den proces, vi for lang tid har beskrevet for departementet, hvor vi orienterer erhvervet og lægger en nyhed på vores hjemmeside og derefter påbegynder udregning af kvotekoncentration på baggrund af ny praksis?”. 

Hvem vidste hvad hvornår?

Minuttet efter videresender hun mailen til en række kollegaer og beder dem om at journalisere den:

“Og denne må I også meget gerne lægge på sagen”. 

Seks dage senere rykker Fiskeristyrelsen ministeriet igen:

“I forhold til sagen om kvotekoncentration ville jeg blot høre, om I har været i dialog med erhvervet, da det har en vis betydning i forhold til vores videre håndtering af sagen”, skriver en kontorchef i Fiskeristyrelsen.  

“Lad os vende det telefonisk”, svarer en kontorchef i ministeriet.  

Da Danwatch og TV 2 spørger Jacob Jensen, om Nanna Møllers udlægning er korrekt, svarer ministeren nu, at det er noget, der skal undersøges.

Du har jo givet udtryk for, at det er især Fiskeristyrelsen, som har været skyld i, at der er gået så lang tid. Vi har en mail fra den daværende direktør i Fiskeristyrelsen, som skriver, at de har været klar til at rette op på den her fejl i lang tid, men at ministeriet har bedt dem om at vente. Hvad siger du til den udlægning af sagen? 

“Det er jo det, som den grundige gennemgang skal være med til at kaste lys over. Hvem har vidst hvad, og hvornår blev de orienteret?”, siger Jacob Jensen.  

Nanna Møller, der i dag er direktør i Trafikstyrelsen, vil ikke udtale sig om sagen. 

TIDSLINJE

27. september 2022

En kontorchef i Fiskeriministeriet skriver til daværende direktør i Fiskeristyrelsen, Nanna Møller, at Fiskeristyrelsen skal anvende den korrekte beregningsmetode.  

15. december 2022

Jacob Jensen bliver fiskeriminister. Ifølge ministeren bliver han orienteret om sagen mundtligt  “starten af 2023”, men får først at vide, at der er tale om ulovlig forvaltning i maj måned.  

9. Maj 2023

En afdelingschef i Fiskeriministeriet minder Nanna Møller om,  at den korrekte beregningsmetode skal anvendes, og at ministeriet før har bedt Fiskeristyrelsen om at rette op. 

10. maj 2023

Nanna Møller skriver til afdelingschefen, at styrelsen i lang tid har været klar til at anvende den nye beregningsmetode, og at det er ministeriet, der har bedt styrelsen om at afvente. 

29. juni 2023

Jacob Jensen orienterer Folketinget om regnefejlen og dispenserer fiskerne, der har for mange kvoter. 

Meget mærkeligt

Lektor i forvaltningsret Jøren Ullits mener i lighed med Sten Bønsing, at korrespondancen mellem Fiskeriministeriet og Fiskeristyrelsen belaster Jacob Jensen. 

“Ministeriet giver først Fiskeristyrelsen instruks om at justere sine beregninger, men så ombestemmer man sig og beder styrelsen om at afvente. Det virker meget mærkeligt”, siger Jøren Ullits, lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet. 

Ullits påpeger, at han ikke kan vide, om det er Jacob Jensens eller Nanna Møllers udlægning af forløbet, der er den rigtige. Men uanset hvad har ministeriet svigtet sit ansvar for at rette op i tide, mener han. 

”Vi har ikke et fuldstændigt indblik i, hvad der sker i perioden, fra da Jacob Jensen bliver orienteret om sagen, til han får den ulovlige forvaltning stoppet. Men det er i hvert fald svært at beskrive forløbet på en anden måde, end at ministeriet har svigtet sine grundlæggende forpligtelser, og det er selvfølgelig et problem for ministeren.”

Samme toner lyder fra Sten Bønsing.  

“Departementet har pligt til at holde Fiskeristyrelsen i kort snor, hvis man er opmærksom på en ulovlighed. Ministeren og hans embedsmænd har en pligt til at reagere prompte og forlange, at styrelsen retter op inden for kort tid. Det ser ikke ligefrem ud til, at det er det, der er foregået.”

FAKTA

Forgyldt af Fiskeristyrelsens regnefejl

Fiskeristyrelsen har ikke tal på, hvad landets storfiskere samlet set har tjent på de ulovlige kvoter siden 2014. I 2023 havde disse to selskaber ulovlige kvoter for 15 millioner kroner og var de selskaber, som tjente mest på regnefejlen. 

Anonym

Astrid Fiskeri

er et svensk fiskeimperium, der sidder på størstedelen af kvoterne i Danmark og Sverige. Selskabet har tjent 850 millioner kroner de sidste 10 år og ejer ifølge seneste regnskab fiskekvoter for 1,7 milliarder kroner. Rederiet holder til i Skagen og fisker primært sild og makrel. 

Ejerne af selskabet er brødrene Thomas og Börje Johansson, men det overtages snart af deres tre sønner, Kristian, Johannes og Daniel. Familien holder sig udenfor det offentlige søgelys.

Lise

Rederiet Isafold

holder til i Hirtshals og ejes af nordjyderne Lise Bjørn (billedet) og Karsten Mølgaard. Isafold fisker hovedsageligt sild og makrel i Nordsøen, Skagerrak og Nordatlanten. 

Ifølge seneste regnskab ejer selskabet fiskekvoter for 1,3 milliarder kroner og moderselskabet, Tårnby A/S, har en egenkapital på 739 millioner kroner. 

Selskaberne vil ikke stille op til interview men påpeger, at de ikke har gjort noget ulovligt.

Regnemetoden bag de 15 millioner er valideret af Fiskeristyrelsen, som dog pointerer, at den udregnede værdi er udtryk for et øjebliksbillede, der kan være influeret af, at fiskerne internt lejer eller låner retten til at fange fisk.

Foto: Gorm Olesen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercross