25. jun '24Investering

Efter Danwatch-afsløring: Dansk pensionskasse dropper investeringer i boreplatforme

AkademikerPension ekskluderer 30 drilling-selskaber og frasælger investeringer for 324 millioner kroner i ejere og leverandører til boreplatforme, som deltager aktivt i fossil ekspansion.

Baerendebillede Artikel4
Collage: Danwatch

Denne artikel er en del af undersøgelsen Ram plet på olien

  • Danmark har sagt stop for udvinding af mere olie og gas, og den danske regering er initiativtager til Beyond Oil & Gas Alliancen, hvis eneste formål er at stoppe fossil ekspansion overalt i verden.
  • Alligevel fortsætter danske pensionskasser og banker med at investere i olieselskaber og offshore boreplateforme.

Pensionsopsparinger fra 170.000 psykologer, gymnasielærere og andre akademikere tager endnu et skridt væk fra den fossile sektor. AkademikerPension frasælger nemlig investeringer for 324 millioner kroner i boreplatforme. 

Eksklusionerne sker efter Danwatch, i samarbejde med FinansWatch, har afsløret brud på pensionskassens egne restriktioner på investeringer i den fossile sektor. 

Bruddet på de etiske retningslinjer kom frem efter Danwatch og FinansWatch via søgeværktøjet Pensionsmaskinen.dk har kortlagt alle danske pensionskassers investeringer i drilling-sektoren, som ejer gigantiske boreplatforme på jagt efter nye oliefelter på alverdens have.

“Vi har ikke været opmærksomme på serviceselskaber, som drilling-sektoren er kategoriseret som.  Vi har nu ekskluderet 30 drilling-selskaber på grund af deres involvering i fossil ekspansion, hvilket strider imod vores politik” siger Anders Schelde, investeringsdirektør i AkademikerPension.

De flydende olierigge, der er på størrelse med en fodboldbane, er designet til at bore efter nye olie- og gasfelter i undergrunden under barske havmiljøer, hvor det kan være svært at etablere fast infrastruktur.  

Boreplatformene er hyret på millionkontrakter om fossil eftersøgning for blandt andet oliegiganter som Shell, TotalEnergies, Aker BP og Equinor.  

Danwatchs kortlægning afslørede, at den danske pensionssektor trods klimaløfter har investeret mere end 3,5 milliarder kroner i drilling-selskaber, som stiller boreplatforme til rådighed for olie- og gassektoren.

FAKTA

Investeringer i offshore drilling-sektor

Listen er opgjort juni ’24 og beløb er anført i danske kroner (DKK).

Kilde: Pensionskassernes aktie- og obligationslister screenet mod 63 selskaber i offshore drillingsektoren. Datakilde: Cbond

Akademikerpension havde før beslutningen om frasalg investeringer for 324 millioner kroner i drilling-selskaberne.   

Vi ønsker at være den førende investor i landet inden for ansvarlige investeringer. For at opnå det har vi også brug for eksterne input. Det er vigtigt, når vi står over for situationer, hvor vores egen politik udfordres, f.eks. i tilfældet med drilling-selskaber, der deltager i fossil ekspansion som jeres artikel afslørede”, forklarer Anders Schelde om eksklusionsbeslutningen. 

AkademikerPension oplyser desuden til Danwatch, at data fra eksterne leverandører ikke er gode nok.  De viser ikke drilling-selskabernes involvering i fossil ekspansion, som er et eksklusionskriterium for AkademikerPension.  

Fossil ekspansion kom på dagsordenen hos AkademikerPension og den finansielle sektor generelt, da Det Internationale Energiagentur (IEA) tilbage i 2021 opfordrede til et fuldt stop for nye investeringer i olie- og gasfelter, hvis den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal holdes under to grader.

“IEA's fokus på ekspansion har været en gamechanger, fordi det er relativt nemt at måle.  ESG-leverandørerne har indtil videre været længe om at levere data på dette område. Derfor har vi selv foretaget en grundig gennemgang af alle selskaber i denne sektor”, fortæller Anders Schelde om eksklusionerne. 

Selskabet Transocean, der ejer boreplatforme, ekskluderes nu af AkademikerPension. Pensionskassen havde investeret for 77 mio. kr. i Transocean, der bl.a. borer efter olie i Barenshavet. Foto: Vladimir Tonic.

“Drilling-selskaber udgør en betydelig økonomisk risiko”

AkademikerPension ekskluderer sektorer på baggrund af både finansielle og etiske argumenter. 

Pensionskassens eksklusionskriterier omfatter specifikt drilling-sektoren, hvorfor det etiske argument er opfyldt.  Anders Schelde vurderer, efter at have gennemgået sektoren, at de finansielle risici er store.

"Vi vurderer, at drilling-selskaber udgør en betydelig økonomisk risiko på grund af deres høje følsomhed over for markedsudsving, og de har dermed også en stor iboende fossil risiko. I perioder med høje oliepriser oplever de travlhed og stor indtjening. Men når priserne falder, så er de de første, der mister deres kontrakter", siger Anders Schelde.

Akademikerpension har længe været en af de grønne frontløbere i den danske pensionssektor. Pensionskassen er udrustet med en af  finanssektorens strengeste eksklusionspolitikker rettet mod den fossile sektor. 

Nu kigger pensionskassen efter andre sektorer, hvor den grønne omstilling går for langsomt. 

“Udelukkelse af selskaber på grund af klimahensyn er en langvarig proces. Vi er dog godt på vej med energisektoren og udvider nu vores fokus til andre brancher, der skal gennemgå en omstilling. Det omfatter f.eks. autobranchen, stål- og cementindustrien”, siger Anders Schelde. 

Når det gælder andre sektorer, vil Anders Schelde benytte medlemmernes samlede formue på 130 milliarder kroner til at presse på for flere bæredygtige forandringer i selskaber, hvor AkademikerPension er aktionær. 

“Andre virksomheder, som f.eks. banker, er også involveret i finansiering af den fossile sektor. I disse tilfælde vil vi udnytte vores aktive ejerskab til at påvirke dem og fremme en mere bæredygtig retning,” siger Anders Schelde. 

Alle pensionskasser har investeret i drillingsektoren

Danwatchs kortlægning viser, at alle øvrige danske pensionskasser har investeringer i offshore drilling-sektoren.  

Samlet set investerer den danske pensionssektor over to milliarder kroner i drilling-selskaber, som borer efter nye fossile felter i undergrunden under havoverfladen. 

I undersøgelsen “Ram Plet på Olien” har Danwatch sat fokus på oliejagt i den norske del af Nordsøen, Norskehavet og Barentshavet.  

I de norske farvandes undergrund opererer flere boreplatforme, som er ejet af selskaber, der er finansieret med danske pensionspenge. 

Blandt investeringerne finder man for eksempel selskaber som Transocean, Nabors, Precision Drilling, Seadrill, Shelf Drilling, Noble og Valaris. De er blandt verdens største drilling-selskaber og ejer mange operative boreplatforme.  

Boreplatforme finansieres typisk via obligationer udstedt af ejerne.  Det er typisk disse obligationer, som pensionskasserne investerer i.