Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Varmtvandsrejer har et blakket ry

Duften af indbagte tigerrejer og synet af et fad velmarinerede kongerejer kan få tænderne til at løbe i vand hos mange. I Danmark sælges de i stor stil, mens svenskerne boykotter varmtvandsrejer. Nogle steder produceres rejer med store mængder antibiotika.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I 2012 importerede Danmark 5300 tons varmtvandsrejer. Det svarer til, at hver dansker årligt sætter tænderne i 13 wokretter med varmtvandsrejer, der er den fælles betegnelse for tigerrejer, kongerejer, vannamei- og kæmperejer. På den anden side af Øresund ser tallene helt anderledes ud. Her ligger forbruget tæt på nul.

Efter den svenske naturfredningsforening i 2012 kørte en kampagne med fokus på de negative konsekvenser af varmtvandsrejeproduktionen, har de fleste forbrugere i Sverige fravalgt varmtvandsrejerne. Flere svenske supermarkeder – herunder Coop – har fjernet dem fra køledisken, mens restauranter som Pizza Hut og hoteller som Scandic, har slettet dem fra menukortet.[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Ud over at produktionen – ifølge forskellige rapporter fra en række internationale ngo’er (ikke-statslige organisationer) – har miljømæssige konsekvenser i form af udryddelse af mangroveskov, forurening og overfiskning, er produktionen også berygtet for dårlige arbejdsforhold og for at fjerne eksistensgrundlaget for de lokale fiskere. Men de negative konsekvenser sætter sig ikke kun spor lokalt, de kan også sætte sig spor i de rejer, som vi putter i munden.

Intensiv brug af antibiotika

De intensivt drevne rejefarme består af tætte rejebestande i damme, som kan blive fyldt med slam og ramt af skadedyrsangreb af parasitter. Konsekvensen er udbrud af sygdomme, der kan udslette dele eller hele rejebestanden på farmen, hvilket kan have fatale økonomiske følger.

For at bekæmpe sygdommene på rejefarmene benytter farmerne kemikalier og antibiotika, der på nogle farme når et alarmerende niveau. I 2012 viste en stikprøve af rejer, der var eksporteret fra Thailand til USA rester af antibiotika, der er ulovlig i fødevarer i USA og Thailand.

Farmerne anvender antibiotika for at begrænse sygdomme, men det kan have den modsatte effekt, fordi mikroorganismerne kan blive resistente, og infektioner kan udvikle sig og sprede sig til mennesker gennem indtagelsen af fødevarer, ved fysisk kontakt eller gennem naturen. Resistente mikroorganismer er en af de største bekymringer hos verdenssundhedsorganisationen WHO, når det gælder overforbrug af antibiotika.

Kontrol i Danmark

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

I Danmark foretager Fødevarestyrelsen årligt 60 stikprøver på de millioner af tons importerede varmtvandsrejer og tjekker for pesticider og antibiotika. Én sending om året har i de sidste par år været over et acceptabelt niveau.

Et af de steder, hvor man kan købe varmtvandsrejer i Danmark, er i Coops supermarkeder for eksempel SuperBrugsen og Irma. Hos Coop udtager man jævnligt prøver til analyse, fortæller kvalitetschef Karin Frøidt.

”De rejer, vi importerer, kommer fra Kina, og vores leverandører skal overholde reglerne om brugen af antibiotika indenfor EU. Men da vi betragter varmtvandsrejer som højrisiko, har vi gennemført vores egne analyser, der ikke har givet anledning til at betvivle, at brugen af antibiotika er acceptabel,” siger hun.

I modsætning til den svenske Coop har Coop i Danmark valgt at fortsætte salget af varmtvandsrejer, fordi Coop i Danmark tror på, at man gør den største forskel i forhold til bæredygtig produktion ved at være aktive.

”Vi køber rejerne fra to leverandører, der gør brug af en uafhængig certificeringsordning for Best Aquaculture Practices, hvor virksomheder og farme får kontrolbesøg, og hvor der også er en uafhængig tredje part inde over for at vurdere bæredygtigheden af produktionen og herunder brugen af antibiotika,” fortæller Karin Frøidt.

Bæredygtige rejer på vej

En ASC-certificeringen – det højeste man kan opnå indenfor bæredygtig fiskeriproduktion – træder formentlig i kraft i 2014, og herefter vil Coop have rejer med dette certifikat i frysedisken.

”Tilgængeligheden af de certificerede rejer sker ikke fra den ene dag til den anden, men det bliver en gradvis proces. ASC-certificeringen stiller krav om genplantning af mangrove, begrænsning af forurening, mindsket brug af antibiotika og arbejdstagerrettigheder og den uafhængige kontrol skal financieres. Det vil give en prisstigning, som vi håber, at vores kunder vil acceptere, for det er den vej, vi skal,” siger Coops kvalitetschef.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.