Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Verdensnaturfonden vil bekæmpe ulovligt fiskeri med blockchain

Blockchain - teknologien bag Bitcoin - har stort potentiale til at afsløre snyd i varekæder. Det mener Verdensnaturfonden, der starter et nyt pilotprojekt for at spore truede tunfisk fra fiskekutter til restaurant
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mikkel Bahl
Mikkel Bahl
Journalist

Når du køber tunfisk, så er der risiko for, at fisken kommer fra ulovligt fiskeri eller ligefrem slavearbejde. Det viser en række undersøgelser de senere år af bl.a. Thailands fiskeri-industri.

Verdensnaturfonden WWF har arbejdet med problemet i årevis og vil nu tage helt nye metoder i brug. Fondens afdelinger i Australien, Fiji og New Zealand har nemlig startet et samarbejde med software-virksomhederne ConsesSys og TraSeable for at udnytte den nye blockchain-teknologi til at følge tunfisk fra de bliver fanget på skibet, over behandlingen og til sidst distributør og forbruger.

“Dette innovative projekt har potentiale til at forbedre menneskers liv og beskytte miljøet gennem smart, bæredygtig fiskeri,” siger Verdensnaturfonden New Zealands direktør Livia Esterhazy på fondens hjemmeside.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

“I årevis har der været foruroligende rapporter om, at forbrugere uvidende har købt tun fra ulovlige, urapporterede og uregulerede fiskere, og at bagmændene har brugt slavearbejde,” siger Livia Esterhazy.

“Med blockchain teknologi vil det snart være muligt simpelthen at scanne en dåse tun med sin mobiltelefon og få hele historien om tunfisken – hvor og hvornår fisken blev fanget, af hvilket skib og hvilken metode. Forbrugere vil få vished om, at de køber lovligt fanget bæredygtig tunfisk uden brug af slaver eller undertrykkende forhold,” siger hun.

Fra fiskekrog til spisebord

Teknologien bag Verdensnaturfondens pilotprojekt hedder blockchain. Det er kort fortalt en åben, digital logbog, hvor alle godkendte deltagere i en varekæde kan tilføje informationer, som ikke kan ændres eller manipuleres.

F.eks. ved hjælp af en såkaldt rdfi-chip, som vi bl.a. kender fra vores dankort, kan den enkelte tunfisk simpelthen spores lige fra den bider på krogen til den ender på forbrugerens tallerken. Den billige, lille chip kan automatisk uploade informationer om f.eks. fiskens temperatur hvert femte minut, så sushi-restauranten i Japan ikke behøver at stole på leverandøren men selv kan kontrollere det direkte i den åbne logbog.

“Blockchain giver mulighed for at erstatte usikkerhed med viden,” forklarer Roman Beck, der leder Københavns IT-Universitets ambitiøse nye European Blockchain Center.

“Ikke fuldstændig, selvfølgelig. En blockchain er ikke bedre end de informationer, der bliver tilføjet. Men blockchain kan være med til at mindske usikkerhed, da den kan øge tilgængeligheden af information i hele varekæden,” siger han.

Nogle mener, at blockchain-teknologien nærmest har potentiale til at skabe varekæder uden brug for tillid, men det er ifølge Roman Beck en misforståelse.

“Det er ikke rigtigt. Der er altid brug for tillid til modparten, og der vil også være elementer, som ikke kan løses med en blockchain. Men det vil øge mængden af tilgængelige informationer, der er svære hvis ikke umulige at manipulere,” siger han.

Potentiale i alle brancher

Verdensnaturfondens projekt handler specifikt om tunfisk, men ifølge Roman Beck så har teknologien potentiale til at skabe åbne, gennemsigtige varekæder i stort set alle brancher.

“Når du som forbruger køber noget i dag, så ved du ikke, hvad der er i det. Hvis du f.eks. køber tun, vildlaks eller økologisk kød, så må du stole på producenten, som har økonomisk interesse i at skære hjørner og snyde på vægten,” siger Roman Beck.

“Vi har forskellige måder at håndtere det på med love og certificeringsordninger, men i sidste ende er du nødt til at stole på leverandøren,” siger han.

Og ofte viser den tillid sig at være en fejl, siger Roman Beck og nævner et nyligt eksempel med olivenolie, hvor 12 ud af 35 testede produkter ifølge Fødevarestyrelsen ikke var egnet til menneskeføde.

Blockchain

De fleste mennesker kender blockchain-teknologien fra Bitcoins, der har fyldt meget i medierne det seneste år. Blockchain er Bitcoins underliggende teknologi, der tillader overførsel og opbevaring af digital værdi som f.eks. informationer om produkter og ejerskab.

“I modsætning til kryptovaluta, som udelukkende lever i den digitale sfære, så er blockchain i varekæder forbundet til virkeligheden. Det kan f.eks. være igennem billeder eller id-chip, så vi kan identificere f.eks. fisk og gemme informationer på blockchain til igen og igen at verificere, at det er den rigtige fisk,” forklarer Roman Beck.

Han forklarer, at man med transport af olivenolie f.eks. automatisk kunne kontrollere, at når bilen kører fra Palermo til Milan, så ved vi, at bilen skal dukke op efter måske otte timer. Hvis det ikke sker, så er der måske grund til mistanke om uregelmæssigheder, som skal undersøges.

Fordele for både forbruger og producent

Ifølge Roman Beck har blockchain-teknologien store fordele for forbrugerne, der får mulighed for selv at tjekke produkters varekæder i supermarkedet.

“Som normal forbruger vil du måske ikke være i stand til at læse blokkæden selv, men hvis du vil, så kan du lære det. Og det er den store forskel. Hvis du går ned i supermarkedet nu og siger, at du gerne vil se en bestemt vares oprindelse og vej til butikken, så får du ikke lov. De informationer er gemt for dig. Men snart vil blockchain-teknologi give dig mulighed for at se alle informationer gemt på varens blokkæde,” siger han.

Også mange virksomheder ser stort potentiale i teknologien. F.eks. har der været flere store skandaler med mælkepulver i Kina, nævner Roman Beck. Danske virksomheder, der vil sælge mælkepulver i Kina, er derfor meget interesseret i at lægge alt åbent frem for at give forbrugerne større tiltro til produktet.

Verdensnaturfondens pilotprojekt er stadig i opstartsfasen, men den nye teknologi forventes klar til brug i fiskeindustrien i slutningen af året.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.