Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Din laksemad gemmer på en uhyggelig historie om menneskets forhold til naturen. Nu er naturen ved at tabe

I denne uges nyhedsoverblik samler vi op på en række historier om havbrug, særligt for laks, der har store konsekvenser for naturen.

Få dyr siger mere om menneskets påvirkning af naturen, end laksen gør. Som en af meget få dyr lever en laks i løbet af sit liv både i ferskvand og havvand. På den måde forbinder den landjord og hav, men er også meget følsom over for menneskets påvirkning af naturen begge steder, og mange laksebestande er derfor truet af udryddelse, fortæller The Guardian

Laksen er de seneste 50 år blevet industrialiseret. I Norge, som har været en af foregangslandene, begyndte det i 1970’erne som en udvidelse af normale landbrug. Bønder fik licens til et enkelt anlæg med et stort cirkulært net. Men da det krævede stor kapital at starte op, blev bøndernes licenser i stedet opkøbt af større firmaer, der lavede store industrielle anlæg med flere net. 

Havbrug verden over har udviklet sig til enorme fiskefabrikker, og det, der begyndte som en drøm om at brødføde folk, risikerer nu at få den modsatte effekt. For med fiskefabrikkerne følger der forurening – og det har med at slippe ud i naturen.

Forureningen kommer naturligt nok i form af fiskeekskrementer, men ekskrementerne kommer i unaturligt store mængder, når man samler 200.000 fisk på et meget lille område. Det er dog det mindste problem. Havbrug har det med at tiltrække havlus, der spiser laksens hud omkring hovedet med døden som følge. I nogle havbrug dør op mod halvdelen af laksene af havlus, og derfra spreder havlusene sig ud til de vilde laks. 

Det sker også, at laksene selv tager flugten fra havbruget, og det skaber en genetisk forurening. Fiskene i havbrug er opdrættet med det mål, at de skal vokse hurtigt, men de har sjældent det, der skal til for at overleve i naturen. Ofte når laksene fra havbruget at befrugte æg, før de dør – med det resultat, at deres efterkommere vil få sværere ved at overleve.

I Danmark opdrættes der primært regnbueørred, men havbrug forurener også i Danmark i en grad, at miljøministeren vil sikre, at der ikke kommer flere eller større havbrug. En stor del af de laks, vi spiser i Danmark, kommer dog fra havbrug i udlandet, og flere nylige historier fortæller om konsekvensen af det.

Sådan ser den ud, Atlanterhavslaksen. Foto: Depositphoto
  • Dårlige gener: Et nyt studie viser, at svenske laks på grund af havbrug har mistet så meget af den genetiske diversitet, at de måske ikke vil være i stand til at tilpasse sig til klimaforandringerne, skriver The Guardian
  • Lusepest: Undersøgelser omkring havbrug i Skotland viser, at skotske laks i tiltagende grad er plaget af havlus. En af konsekvenserne er, at så længe man har opgjort det, har der aldrig været færre laks i de skotske farvande, skriver The Herald
  • Foder: I Norge vil opdrætterne ikke længere købe soja fra selskaber, der medvirker til afskovning, skrev Aftenposten tidligere på året. Sidste sommer beskrev Danwatch, hvordan flere danske pensionsselskaber investerede i sojaselskaberne, som de norske opdrættere nu dropper. 
  • Retsopgør: I december tog den canadiske fiskeriminister Bernadette Jordan den fulde konsekvens af problemerne med smitte fra opdrættede fisk ved Discovery-øerne. Efter at have konsulteret oprindelige folk i området, tog hun licenserne fra en række havbrug. Det var dog imod hendes egets ministeriums rådgivning, og derfor har tre af firmaerne bag havbrugene taget sagen i retten, hvor de nu har fået medhold, så de må fortsætte med at opdrætte, skriver CBC.  
  • En mulig løsning: Kloden er ved at løbe tør for steder, hvor man kan lave havbrug, som vi kender dem i dag. Derfor begynder flere firmaer at undersøge muligheden for offshore havbrug langt fra kysterne, men det er dyrt og risikabelt. Ifølge forskere vil det være både billigere og mere bæredygtigt at opdrætte ferskvandsfisk i isolerede damme på land.

Foderet til laks i havbrug kommer også med store miljøkonsekvenser. Det viste Danwatch i en stor undersøgelse i efteråret.

Selvom de om få måneder skal deltage ved VM i fodbold i Qatar, der kritiseres for problemer med menneskerettigheder, har kun et fodboldforbund en menneskerettighedspolitik. Det skriver Business and Human Rights Ressource Center, der har spurgt alle 31 lande, der har kvalificeret sig til VM. Kun Tyskland havde en offentlig tilgængelige menneskerettighedspolitik, resten af forbundene – herunder DBU – gav kun delvise eller helt meningsløse svar.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Den russiske paramilitære organisation Wagner Group, der er til stede flere steder i Afrika, er angiveligt begyndt at kidnappe børn ned til 11 år, der transporteres til miner, hvor de bliver sat i arbejde. Det fortæller overlevende fra lejesoldaternes angreb til Daily Beast.

Wagner Group er kendt for at have tætte forbindelser til Ruslands præsident Vladimir Putin, og organisationen kæmper også i Ukraine. På det afrikanske kontinent er Wagner Group kendt for at arbejde sammen med autoritære ledere og krænker menneskerettigheder.

Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Mere

Selvom Indien producerer en meget stor del af den medicin, vi indtager i verden, kæmper landet lige nu med at få medicin til landet egen befolkning. Det siger indiske HIV-patienter i hvert fald.

Tidligere har HIV-patienter kunne få gratis medicin fra hospitaler og offentlige sundhedsklinikker, men de seneste fem måneder har op mod en halv million HIV-patienter ikke kunne få udleveret medicin, siger flere organisationer ifølge The Guardian.

Den indiske regering afviser selv, at der skulle være mangel på medicin.

Temaer:
Brancher:
Lande:
Mere

Efter indsættelsen af Colombias nye ventreorienterede præsident Gustavo Petro i mandag, er Colombias forhold til sit naboland Venezuela hastigt i gang med at blive genetableret.

De to lande har allerede sendt ambassadører til hinandens hovedstæder og grænsen mellem de to lande bliver genåbnet efter at have været lukket for biler siden 2015, skriver Al Jazeera.

“Vi vil fortsætte skridt for skridt i et sikkert tempo mod genoptagelse og rekonstruktion af politiske, diplomatiske og kommercielle relationer,” udtalte Venezuelas præsident Nicholás Maduro på nationalt TV.

Colombia brød sine diplomatiske forbindelser til Venezuela i 2019, fordi den tidligere colombianske præsident Ivan Duque anerkendte oppositionslederen Juan Guaido som Venezuelas overgangspræsident sammen med USA, EU og en række andre lande.

Mere

Ifølge den maliske hær mistede 42 af landets soldater livet i et formodet jihadistisk angreb i weekenden, skriver France24. Angrebet skete i landsbyen Tessit nær grænsen til Niger og Burkina Faso og blev ifølge hæren udført af en gruppe affilieret med terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Mere

Verdenshavene bliver varmere som konsekvens af klimaforandringer og global opvarmning. Det har nu sat sit præg på havbunden nær Fijis kyster. Her lever oprindelige folk af at høste en særlig slags spiselig tang kaldet nama. Men på grund af øgede temperaturer vokser tangen langsommere, og der er mindre af den. Det er især kvinder, der høster tangen, og de skal nu svømme længere, for at skaffe nama. Ifølge Reuters, der har mødt fiskerne i Fiji, risikerer hundredvis af kvinder at miste deres levebrød.

Temaer:
Brancher:
Mere

I dag går mere end 22 millioner kenyanere til valg. Efter to valgperiode afgår Uhuru Kenyatta som præsident, og alt tyder på, at det enten bliver Raila Odinga eller William Ruto, der afløser ham.

77-årige Odinga har været en central skikkelse i kenyansk politik i årtier og stiller op som præsident for femte gange, mens 55-årige Ruto debuterer ved et præsidentvalg. Valgets hovedtemaer er forhøjede leveomkostninger, arbejdsløshed og korruptio

Valgstederne åbnedes i morges kl. 6:00 lokal tid og har åbent i elleve timer.

Mere

Apple, Microsoft, Amazon og Google kan alle forbindes til illegalt guld fra oprindeligt land i Amazonas i Brasilien. Det viser en ny undersøgelse foretaget af det undersøgende brasilianske medie Reporter Brasil.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af dokumenter fra regeringskommissionen Comissão de Valores Mobiliários. Af dem fremgår det, at de fire techgiganter indkøber guld fra raffinaderier, der er kritiseret for at få deres guld fra illegale og stærkt forurenende miner.

Google, Amazon og Microsoft har afvist at kommentere undersøgelsen, mens Apple i første omgang har fjernet et af de kritiserede raffinaderier fra deres forsyningskæde.

Mere

Sexual Minorities Uganda (SMUG), en NGO, der kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder i Uganda, er blevet suspenderet af landets regering. Det skriver The Guardian.

Ifølge Yoweri Musevenis regering har SMUG ikke registreret sig hos myndighederne, men organisationen selv og andre rettighedsforkæmpere i Uganda mener, at der snarere tale om en “heksejagt” mod LGBT-personer.

Uganda har en af Afrikas mest restriktive LGBT-lovgivninger.

Mere

Torsdag udkom menneskerettighedsorganisationen Amnesty International med en rapport, der anklager Ukraines hær for at bryde krigens love i kampen mod Ruslands invasion.

Rapporten får nu hård kritik af Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. Han mener ikke, at de ukrainske soldater på nogen måde kan stilles til ansvar for krigens høje civile omkostninger. Ukraine er offeret, Rusland aggressoren, lyder det i en udtalelse.

»Hvis nogen laver en rapport, hvor offeret og den angribende skal ses som ligeværdige på en eller anden måde, så kan det ikke tolereres«, siger Zelenskyj ifølge Ritzau, skriver Politiken.

Mere

Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrende med penge i disse måneder. Derfor vil FN’s generalsekretær António Guterres nu have klodens regeringer til at beskatte selskaberne yderligere.

Opfordringen kommer efter nyheden om, at de største energiselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollars i årets første kvartal.

”Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet”, siger Guterres ifølge Ritzau, skriver blandt andre EnergiWatch

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.