En Danwatch-undersøgelse

De fisk, du ikke ved, du spiser

15. oktober 2020

Florence Goupil

Journalist

Florence Goupil

Journalist

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Støttet af Danidas Oplysningsbevilling

Undersøgelsen på 117 sekunder

Afspil video

Danske virksomheder køber fiskemel og fiskeolie for milliarder fra rundt om i verden. Vi har undersøgt produktionen i Marokko og i Peru.

Vi har blandt andet fundet ud af, at danske virksomheder har købt for millioner af kroner fiskeolie fra Chimbote i Peru. Her har fabrikkerne i årevis ledt spildevand direkte ud i bugten ud for byen.

Tidligere var bugten ud for Chimbote rig på dyreliv. Nu er bunden dækket af et tre meter tykt lag slam, i alt 54 millioner kubikmeter, der består af gammelt fiskeaffald og spildevand. Og produktionen af fiskemel og fiskeolie giver alvorlige sundhedsproblemer for lokalbefolkningen.

De to virksomheder, FF SKagen og ED&F Man, som køber fiskeolie og fiskemel i Peru, siger, at de kun køber fra certificerede fabrikker. Men certificeringerne går hverken på forurening eller påvirkning af lokalsamfundet.

Også i Marokko giver fiskemel og fiskeolie store problemer. Ifølge en tidlige FN-chef i området er den danske import af fiskemel med til at forlænge konflikten mellem Vestsahara og Marokko

En virksomhed forventes at være ansvarlig for sine produkter både opad og nedad i varekæden”, siger en dansk CSR-ekspert, der forventer, at det kan blive en frygtelig sag for de danske virksomheder.

en danwatch-undersøgelse

Relaterede artikler:

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.