Største danske pensionsselskaber investerer i virksomheder, der leverer våben til Saudi-Arabien

Danske pensionsselskaber har investeret for i alt 1,13 milliarder kroner i virksomheder, der leverer våben til Saudi-Arabien, skriver Dagbladet Information. EU’s våbensalg til Saudi-Arabien er traktatstridigt, har eksperter sagt til Danwatch

Næsten 18.000 civile er blevet dræbt eller sårede af luftangreb i Yemen. På billedet ses ruinerne af en skole i det nordlige Yemen, der blev bombet af den saudisk-ledede koalition i 2016. Agnes Varraine-Leca/MSF

14 af de 17 største danske pensionsselskaber har investeret i virksomheder, der leverer militært udstyr til Saudi-Arabien. Udstyret kan have været brugt til at begå krigsforbrydelser i Yemen, fortæller Dagbladet Information i dag.

Afsløringen kommer som en del af en større serie, hvor Information har gransket de største danske pensionsselskaber og deres aktieinvesteringer for i alt 657 milliarder kroner. De konkluderer, at 1,13 milliarder kroner er investeret i virksomheder, der leverer militært udstyr eller tjenesteydelser til Saudi-Arabien. [Citat1]

Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty International, mener, at investeringerne er problematiske.

“Pensionskasserne bør kunne se, at det handler om våbenproducenter, der helt skruppelløst fortsætter med at sælge våben til et land, hvor der er stor risiko for, at våbnene vil blive brugt til krigsforbrydelser”, siger hun til Information.

Våbensalg er traktatstridigt

Historien kommer i kølvandet på en stribe artikler, som Danwatch har offentliggjort i denne uge, hvor eksperter og politikere siger, at EU’s våbensalg til Saudi-Arabien er i strid med EU-regler og FN’s traktat for våbenhandel.

Frederik Harhoff, professor i folkeret ved Syddansk Universitet og tidligere dommer ved FN’s krigsforbrydertribunal for Eksjugoslavien, er en af dem.

“Det ser umiddelbart ud som om, at det er i modstrid med EU-landenes forpligtelser”, siger han til Danwatch. Han peger både på EU’s såkaldte Fællesholdning og FN’s traktat om våbenhandel.

“De forpligter EU-landene til at sikre et kontrolsystem, der forhindrer våbeneksport til lande, der gør sig skyldige i overtrædelse af den humanitære folkeret”, siger han.

PensionDanmark i front

I november 2018 besluttede den danske regering at suspendere godkendelser af våbeneksport til Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, men det har ifølge Information ikke fået de danske pensionsselskaber til at trække deres investeringer.

Informations research viser bl.a., at PensionDanmark har flest investeringer. De har investeret i alt 243,8 millioner kroner i store våbenfabrikanter som Northrop Grumman Raytheon og Rheinmetall, der alle leverer militært udstyr eller tjenesteydelser til Saudi-Arabien.

Flere menneskerettighedsorganisationer, herunder Amnesty International, har fundet rester fra bomber, der er produceret af netop nordamerikanske Raytheon og tyske Rheinmetall i ruinerne fra luftangreb, der har dræbt civile i Yemen.

Saudi-Arabien og koalitionslandene har siden krigens udbrud i 2015 foretaget over 19.000 luftangreb med store civile tab som følge.

LÆS OGSÅ: Ét ud af tre luftangreb rammer civile mål i Yemen

De næststørste investorer på Informations liste er Lægernes Pension, der har investeringer i tilsvarende firmaer for i alt 138,1 millioner kroner, mens Topdanmark har for 117,5 millioner kroner.

SE HELE LISTEN over de danske pensionskasser investeringer

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down