Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Største danske pensionsselskaber investerer i virksomheder, der leverer våben til Saudi-Arabien

Danske pensionsselskaber har investeret for i alt 1,13 milliarder kroner i virksomheder, der leverer våben til Saudi-Arabien, skriver Dagbladet Information. EU’s våbensalg til Saudi-Arabien er traktatstridigt, har eksperter sagt til Danwatch
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

14 af de 17 største danske pensionsselskaber har investeret i virksomheder, der leverer militært udstyr til Saudi-Arabien. Udstyret kan have været brugt til at begå krigsforbrydelser i Yemen, fortæller Dagbladet Information i dag.

Afsløringen kommer som en del af en større serie, hvor Information har gransket de største danske pensionsselskaber og deres aktieinvesteringer for i alt 657 milliarder kroner. De konkluderer, at 1,13 milliarder kroner er investeret i virksomheder, der leverer militært udstyr eller tjenesteydelser til Saudi-Arabien.

Pensionskasserne bør kunne se, at det handler om våbenproducenter, der helt skruppelløst fortsætter med at sælge våben til et land, hvor der er stor risiko for, at de vil blive brugt til krigsforbrydelser.

Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty International

Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty International, mener, at investeringerne er problematiske.

“Pensionskasserne bør kunne se, at det handler om våbenproducenter, der helt skruppelløst fortsætter med at sælge våben til et land, hvor der er stor risiko for, at våbnene vil blive brugt til krigsforbrydelser”, siger hun til Information.

Våbensalg er traktatstridigt

Historien kommer i kølvandet på en stribe artikler, som Danwatch har offentliggjort i denne uge, hvor eksperter og politikere siger, at EU’s våbensalg til Saudi-Arabien er i strid med EU-regler og FN’s traktat for våbenhandel.

Frederik Harhoff, professor i folkeret ved Syddansk Universitet og tidligere dommer ved FN’s krigsforbrydertribunal for Eksjugoslavien, er en af dem.

“Det ser umiddelbart ud som om, at det er i modstrid med EU-landenes forpligtelser”, siger han til Danwatch. Han peger både på EU’s såkaldte Fællesholdning og FN’s traktat om våbenhandel.

“De forpligter EU-landene til at sikre et kontrolsystem, der forhindrer våbeneksport til lande, der gør sig skyldige i overtrædelse af den humanitære folkeret”, siger han.

PensionDanmark i front

I november 2018 besluttede den danske regering at suspendere godkendelser af våbeneksport til Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, men det har ifølge Information ikke fået de danske pensionsselskaber til at trække deres investeringer.

Informations research viser bl.a., at PensionDanmark har flest investeringer. De har investeret i alt 243,8 millioner kroner i store våbenfabrikanter som Northrop Grumman Raytheon og Rheinmetall, der alle leverer militært udstyr eller tjenesteydelser til Saudi-Arabien.

Flere menneskerettighedsorganisationer, herunder Amnesty International, har fundet rester fra bomber, der er produceret af netop nordamerikanske Raytheon og tyske Rheinmetall i ruinerne fra luftangreb, der har dræbt civile i Yemen.

Saudi-Arabien og koalitionslandene har siden krigens udbrud i 2015 foretaget over 19.000 luftangreb med store civile tab som følge.

LÆS OGSÅ: Ét ud af tre luftangreb rammer civile mål i Yemen

De næststørste investorer på Informations liste er Lægernes Pension, der har investeringer i tilsvarende firmaer for i alt 138,1 millioner kroner, mens Topdanmark har for 117,5 millioner kroner.

SE HELE LISTEN over de danske pensionskasser investeringer

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.