Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

BBC afslører: Britiske specialstyrker henrettede sandsynligvis ubevæbnede civile i Afghanistan

En ny omfattende undersøgelse af BBC afslører, at de britiske specialstyrker SAS var involveret i en lang række mistænkelige drab på ubevæbnede mænd under Afghanistan-krigen.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

I en ny afsløring af den britiske tv-station BBC kommer det frem, at britiske specialstyrker fra enheden SAS har stået bag en lang række drab på afghanske mænd, som sandsynligvis har været civile. 

Programmet BBC Panorama har gennemgået hundredvis af missionsrapporter fra SAS-enheden i den britiske hær fra dens udstationering i Helmand-provinsen i 2010-2011, hvor danske soldater også var udstationeret i samme periode. 

BBC har også talt med tidligere soldater i SAS-enheden, der fortæller, at de bevidnede andre SAS-soldater dræbe civile afghanske mænd under nattemissioner. De beretter også om, at de britiske soldater “plantede” våben på ofrene for at få det til at se ud som om, at drabene var begået i selvforsvar. 

De tidligere SAS-soldater fortæller også, at der var en konkurrence mellem SAS-delinger om at dræbe flest afghanere.   

Det britiske forsvarsministerium vil ikke kommentere på afsløringerne, men siger, at britiske soldater “aftjente med mod og professionalisme”. 

Et mistænkeligt mønster af drab  

BBC’s gennemgang af de interne militærdokumenter viser, at der var et mistænkeligt sammenfald mellem drab på afghanere, når SAS-soldater var på mission. Ofte er forklaringerne for drabene i de interne rapporter helt identiske: Soldaterne dræber en afghaner, fordi han under en anholdelse pludselig hiver et gevær eller en granat frem og angriber de britiske soldater. 

Antallet af drab på afghanere under sådanne missioner i den halvårlige periode, som BBC har undersøgt, er ifølge det britiske medie “trecifret”, mens ingen britiske soldater mistede livet under de påståede livsfarlige situationer, hvor de angiveligt gentagne gange blev angrebet af tilbageholdte afghanere. 

“For mange mennesker blev dræbt under nattemissioner og forklaringen gav ikke mening”, udtaler en unavngiven tidligere britisk soldat fra specialstyrkerne til BBC. 

“Når nogen er tilbageholdt, bør de ikke ende med at dø. Da det skete gang på gang, vakte det uro i hovedkvarteret. Det var tydeligt, at der var noget galt”. 

En overlagt drabspolitik 

Interne dokumenter i Storbritanniens militær viser ifølge BBC, at der også internt i Forsvaret var stor bekymring om de kontroversielle SAS-missioner, hvor afghanske mænd på mystisk vis mistede livet.  

Internt i Forsvaret refererede bekymrede stemmertil nye oplysninger om SAS-missioner som “den seneste massakre” og en højtstående officer i specialstyrkerne advarede om, at der kunne være tale om en “overlagt politik” om drab på civile.  

Ifølge BBC blev der sat en intern undersøgelse i gang, men officeren, som var sat i spidsen, endte med at blive overbevist om SAS-soldaternes udlægning af sagen uden at besøge nogle af de pårørende eller landsbyerne, hvor razziaerne blev begået. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.