12. juli 2022

BBC afslører: Britiske specialstyrker henrettede sandsynligvis ubevæbnede civile i Afghanistan

En ny omfattende undersøgelse af BBC afslører, at de britiske specialstyrker SAS var involveret i en lang række mistænkelige drab på ubevæbnede mænd under Afghanistan-krigen.

Britiske specialstyrker har ifølge BBC angiveligt henrettet hundredvis af ubevæbnede civile i Afghanistan i årene 2010-2011. På billedet ses britiske soldater fra ISAF-styrken i Kabul i 2005. Foto: Shah Marai/AFP/Ritzau Scanpix

I en ny afsløring af den britiske tv-station BBC kommer det frem, at britiske specialstyrker fra enheden SAS har stået bag en lang række drab på afghanske mænd, som sandsynligvis har været civile. 

Programmet BBC Panorama har gennemgået hundredvis af missionsrapporter fra SAS-enheden i den britiske hær fra dens udstationering i Helmand-provinsen i 2010-2011, hvor danske soldater også var udstationeret i samme periode. 

BBC har også talt med tidligere soldater i SAS-enheden, der fortæller, at de bevidnede andre SAS-soldater dræbe civile afghanske mænd under nattemissioner. De beretter også om, at de britiske soldater “plantede” våben på ofrene for at få det til at se ud som om, at drabene var begået i selvforsvar. 

De tidligere SAS-soldater fortæller også, at der var en konkurrence mellem SAS-delinger om at dræbe flest afghanere.   

Det britiske forsvarsministerium vil ikke kommentere på afsløringerne, men siger, at britiske soldater “aftjente med mod og professionalisme”. 

Et mistænkeligt mønster af drab  

BBC’s gennemgang af de interne militærdokumenter viser, at der var et mistænkeligt sammenfald mellem drab på afghanere, når SAS-soldater var på mission. Ofte er forklaringerne for drabene i de interne rapporter helt identiske: Soldaterne dræber en afghaner, fordi han under en anholdelse pludselig hiver et gevær eller en granat frem og angriber de britiske soldater. 

Antallet af drab på afghanere under sådanne missioner i den halvårlige periode, som BBC har undersøgt, er ifølge det britiske medie “trecifret”, mens ingen britiske soldater mistede livet under de påståede livsfarlige situationer, hvor de angiveligt gentagne gange blev angrebet af tilbageholdte afghanere. 

“For mange mennesker blev dræbt under nattemissioner og forklaringen gav ikke mening”, udtaler en unavngiven tidligere britisk soldat fra specialstyrkerne til BBC. 

“Når nogen er tilbageholdt, bør de ikke ende med at dø. Da det skete gang på gang, vakte det uro i hovedkvarteret. Det var tydeligt, at der var noget galt”. 

En overlagt drabspolitik 

Interne dokumenter i Storbritanniens militær viser ifølge BBC, at der også internt i Forsvaret var stor bekymring om de kontroversielle SAS-missioner, hvor afghanske mænd på mystisk vis mistede livet.  

Internt i Forsvaret refererede bekymrede stemmertil nye oplysninger om SAS-missioner som “den seneste massakre” og en højtstående officer i specialstyrkerne advarede om, at der kunne være tale om en “overlagt politik” om drab på civile.  

Ifølge BBC blev der sat en intern undersøgelse i gang, men officeren, som var sat i spidsen, endte med at blive overbevist om SAS-soldaternes udlægning af sagen uden at besøge nogle af de pårørende eller landsbyerne, hvor razziaerne blev begået. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-down