Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Børnearbejde i verden er steget for første gang i tyve år

Verden over er der i dag 160 millioner børn i arbejde. Det er en stigning på 8.4 millioner børn i forhold til 2017. Årsagen er coronapandemien.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Mange af de familier, der er blevet hårdest ramt af pandemiens økonomiske følger, er dem, der i forvejen var sårbare. Coronapandemien har gjort dem fattigere, og hvis man så lægger lukningen af mange skoler oveni, har man i hvert fald en del af forklaringen på, hvorfor børnearbejde er steget så markant under pandemien. Det viser en ny rapport fra ILO og Unicef, der udkommer i dag. 

Generaldirektør i FN-organet Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) Guy Ryder mener, at vi står ved et vendepunkt, og at det er altafgørende, hvordan vi reagerer på stigningen: 

“De nye tal er et wake-up call. Vi kan ikke bare se til, mens en ny generation af børn bliver udsat for fare”, siger han i en pressemeddelelse udsendt af Unicef og ILO. 

Rapporten viser, at der er en stigning i børn i arbejde i alderen 11-15 år, således at de nu udgør halvdelen af de globale børnearbejdere. Familierne tager børnene med på arbejde, fordi de har brug for den ekstra indkomst, og fordi børnenes skoler er lukkede. 

Samtidig konkluderer rapporten, at de børn, der arbejdede før pandemien, nu er i risiko for længere og hårdere arbejdsdage på grund af de økonomiske udfordringer pandemien har bragt med sig. 

En mørk fremtid

Landbrugssektoren er det sted, hvor flest børn arbejder. 70% af verdens børnearbejdere arbejder i landbruget, og forekomsten af børnearbejde er tre gange højere i landområderne end i byerne. 

Rapporten fastslår, at børn i arbejde er i risiko for fysisk og mental skade. Det fastlåser dem i en fattigdomsspiral, der formørker børnenes fremtidsmuligheder og endda kommer til at påvirke fremtidige generationer.

Det frygtes, at stigningen i antallet af børnearbejdere vil fortsætte. Det anslås, at yderligere 9 millioner børn er i fare for at ende i børnearbejde i 2022 grundet coronapandemien. 

Beregninger i rapporten forudser, at dette tal kan stige til 46 millioner nye børnearbejdere, hvis ikke deres forældre får hjælp til at komme ud af fattigdom og børnene ikke får hjælp til at komme i skole. 

For at bryde med denne negative spiral opfordrer Unicef og ILO til, at alle børn skal i skole. Også dem, der ikke var i skole før corona-pandemien. De opfordrer til øgede investeringer i udviklingen af land-og byområder, børnebeskyttelsesprogrammer og ordentlige arbejdsforhold for voksne, så familierne ikke tvinges til at sende deres børn i arbejde for at få mad på bordet. 

“Godt inde i det andet år af globale lockdowns, nedlukning af skoler, økonomisk tilbagegang og skræntende nationalbudgetter er familier tvunget til at tage hjerteskærende valg,” siger Henriette Fore, administrerende direktør i Unicef, i pressemeddelelsen. 

Lange dage og manglende skolegang

Lange, varme arbejdsdage. Hårdt arbejde med skarpe macheter og løft af tunge ting. Næsten ingen skolegang. 

Sådan er hverdagen for de 11 børn i alderen 8-15 år, som Danwatch i juni 2020 interviewede. De arbejder i skyggen af kakaotræernes grønne blade i Elfenbenskysten. Her hjælper de deres familier med det hårde arbejde ved for eksempel at bære vand, rydde underskoven med skarpe macheter og slæbe tunge sække fyldt med kakaobønner.

De 11 børn har alle det tilfælles, at de er i skolealderen, men ikke har mulighed for at komme i skole. Det skyldes enten, at deres skole er lukkede, deres forældre ikke har råd til at betale for deres skolegang, eller at familien er afhængig af den indkomst, børnenes arbejde genererer. 

Og netop børnenes skolegang er særligt vigtig for, at de ikke ender i børnearbejde. 

“Vi opfordrer regeringer og internationale udviklingsbanker til at prioritere investeringer i programmer, der kan få børn ud af arbejdsstyrken og tilbage i skolerne, og i sociale beskyttelsesprogrammer, der kan hjælpe familierne til at undgå at træffe dette valg i første omgang”, siger Henriette Fore i pressemeddelelsen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.