Brasilianske familier vinder årelang OL-strid om genhusning

I forbindelse med OL 2016 er tusindvis af brasilianske familier blevet udsat fra deres hjem. Men i denne uge har en lille gruppe mennesker vundet en principiel sejr og kan blive boende i deres bydel.


Tirsdag i denne uge fik 20 familier overdraget nøglerne til deres nye hjem i den lille bydel Vila Autódromo, der ligger dør til dør med den store, nybyggede OL park, som sparkes i gang i dag og over de næste tre uger blandt andet skal afholde tennis og atletik.

Det er første gang nogensinde, at en gruppe beboere fra en favela – en fattig bydel – underskriver en samlet aftale om genhusning i Rio de Janeiro, og det er en kæmpe sejr for beboerne, som har kæmpet stædigt for deres ret til at blive boende, skriver det brasilianske medie Rio On Watch.

77.200 brasilianere blevet udsat fra deres hjem siden 2009, oplyser det amerikanske medie Vox. Mange af udsættelserne er sket for at gøre plads til infrastruktur og ejendomme i forbindelse med VM i Fodbold i 2014 og OL 2016.

Men det har ikke været kønt, hvordan beboerne i Vila Autódromo er blevet presset til at flytte, skriver ngo’en Business and Human Rights.

“Beboerne oplevede ofte, at sikkerhedsfolkene på byggepladsen var voldelige over for dem. Beboerne fik tit slukket for strømmen og for deres el-forsyning. Mange beboere blev forhindret i frit at gå ind og ud af deres huse”, siger Júlia Mello Neiva, senior researcher og repræsentant for Business and Human Rights Resource Centre i Brasilien.

Tidligere special rapportør i FN Raquel Rolnik kalder udsættelserne “uretfærdige og unødvendige”, skriver Business and Human Rights.

Stædig kamp for en elsket bydel

Vila Autódromo er en såkaldt favela i udkanten af Rio de Janeiro. Men i modsætning til andre favelaer, var Vila Autódromo både tryg og velfungerende. Ifølge byplanlægger Theresa Williamson var der ingen narkotikahandel, bandevold eller militser, og bydelen lå tæt på skoler og job. Det fremgår af dokumentarfilmen “2016 Olympics: what Rio doesn’t want the world to see”, som det amerikanske medie Vox har produceret.

Måske derfor var beboerne så uvillige til at flytte fra deres nabolag, da folk fra kommunen og virksomhederne meddelte, at deres hjem skulle jævnes med jorden, fordi OL skulle rykke ind på nabogrunden.

På omtrent tre år blev stort set alle familier flyttet til et lejlighedskompleks beliggende længere væk fra Rio de Janeiro end Vila Autódromo. Én for én flyttede beboerne ud af området og 600 familier blev reduceret til 20 familier. De resterende, som stædigt er blevet tilbage, bor nu i et tomt område omgivet af murbrokker fra deres tidligere naboers destruerede huse.

Men det var komplet unødvendigt at flytte alle de familier og rive deres huse ned, siger professor i byplanlægning ved Rio de Janeiro Federal University, Orlando Santos Jr. til Vox.

Ifølge Orlando Santos Jr. var Vila Autodromo blot en “grim nabo”, som man ikke ønskede klods op ad OL parken. Den kolliderer på ingen måde med området, hvor de nye sportshaller er opført.

“Hvorfor kunne Vila Autodrome ikke forblive stødende op til OL Parken? Er det et hensyn til byplanlægning? Nej, der er ingen. Det er på grund af økonomiske interesser, som knytter sig til værdisætning og vurdering af ejendomme”, siger Orlando Santos Jr. til Vox.

Bittersød sejr

Den lille gruppe brød ud i klapsalver tirsdag da den 82-årige beboer Dona Dalva, som den første skrev under på aftalen, og beboeren Sandra Regina løftede sine arme i vejret og råbte “Sejr!”, da hun fik nøglerne til sit nye hus, rapporterer Rio On Watch.

Men for andre beboere var det en sejr med en vis bismag. Ingen af beboerne har nemlig ikke fået lov at beholde deres oprindelige huse. Alle de gamle huse skulle rives ned. Hvis beboerne kunne acceptere at bo i nogle nye, “pænere” huse, som kommunen ville bygge til dem, så måtte de blive på grunden.

Det er disse huse, som de 20 familier nu har fået nøglerne til. De forventer at flytte ind i denne weekend til lyden af de midlertidige nye naboer, som går i gang med første runde af Herrernes Tennis-turnering.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down