Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Brasilien svækker indsatsen mod moderne slaveri

Færre mennesker vil blive befriet fra moderne slaveri i Brasilien, efter et pludseligt dekret fra regeringen. Sådan lyder kritikken fra en række organisationer.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

Slavearbejde er et stort problem i Brasilien, og gennem de sidste to årtier er 50.000 mennesker, ifølge Reuters, blevet befriet fra slavearbejde af de brasilianske myndigheder.

Nu har den brasilianske regering udstedt et dekret, som kritiseres af både autoriteter og organisationer for at svække kampen mod moderne slaveri.

Blandt kritikerne er den internationale arbejdsorganisation ILO, den brasilianske anklagemyndighed, dommerforeningen og en række civilsamfundsorganisationer. Det skriver blandt andet the Guardian og Reuters.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Af dekretet fremgår det, at definitionen af slavelignende forhold bliver indsnævret. Der har hidtil været fire kategorier, som definerede slavearbejde, men de skrumper nu til to og begrænser slavearbejde til at handle om arbejdernes faktiske muligheder for fysisk at bevæge sig væk fra stedet.

“Færre bliver reddet”

De produkter som skabes ved brug af slavearbejde, finder også vej til det danske marked.

I 2016 afdækkede Danwatch, at der var slavelignende forhold på kaffeplantager, der forsynede Nestlé og JBE med kaffebønner, som bliver solgt i danske supermarkeder. Læs undersøgelsen Bitter Kaffe her. 

“Ændringen af definitionen vil afbryde den succesfulde bane, der har gjort Brasilien til en rollemodel og en global leder i kampen mod slavearbejde”, lyder det i en udtalelse fra ILO i Brasilien, ifølge det brasilianske media Agencia Brasil.

ILO er bekymret for, at de nye regler vil efterlade en del af befolkningen endnu mere “skrøbelige, ubeskyttede og sårbare”.

“Det praktiske resultat er, at færre arbejdere kan blive reddet. Der vil være arbejdere som lever under slavelignende forhold, som ikke bliver reddet”, siger Leonardo Sakamoto, direktør for det undersøgende medie Reporter Brasil, til the Guardian.

“Før var det sådan, at hvis en arbejder sov udenfor med grisene, ikke havde vand og ikke modtog løn, så ville arbejdstilsynet sige, det var slavearbejde, selvom arbejderen frit kunne forlade stedet. Men i dag med det nye dekret, så er det ikke længere slaveri”, siger Leonardo Sakamoto til Reuters.

Ifølge offentlige anklagere er dekretet ulovligt, og hvis ikke regeringen tilbagekalder det, vil de udfordre dets legalitet, skriver Reuters. På grund af usikkerheden om lovligheden har tilsynsmyndighederne udskudt en række inspektioner, ifølge Reporter Brasil.

“Beskidt liste” bliver valgfri

Samtidig vil en liste over virksomheder, der er dømt for at have slavelignende arbejdsforhold, fremover kunne skjules for offentligheden. Listen, som bliver kaldt “dirty list”, har tidligere været offentlig tilgængelig. Fremover skal det være op til den siddende arbejdsminister, om listen skal offentliggøres.

Den idé er de offentlige anklagerne i Brasilien ikke begejstrede for.

“For os vil det være en sand forringelse af kampen mod slavearbejde. Det vil gøre både definitionen af slavearbejde og inkluderingen af “dirty list” sværere. Det vil være godt for dem, som benytter sig af slavearbejde”, siger Mauricio Brito, vicekoordinator for udryddelsen af slavearbejde for offentlige anklagere, til The Guardian.

“Det holder op med at være en juridisk handling og bliver en politisk handling,” siger Mauricio Brito.

Listen blev første gang offentliggjort i 2003, men i 2014 suspenderede højesteretten i Brasilien offentliggørelsen af listen. I marts i år blev den dog publiceret igen.  

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.