Brasilien svækker indsatsen mod moderne slaveri

Inspektører befrier arbejdere på en kaffeplantage i Brasilien i 2015.
Amalie Linde

JournalistHusk at dele
Branche
Land
Vi har undersøgt dette
Undersøgelse

Bitter kaffe

Færre mennesker vil blive befriet fra moderne slaveri i Brasilien, efter et pludseligt dekret fra regeringen. Sådan lyder kritikken fra en række organisationer.
Amalie Linde

JournalistSlavearbejde er et stort problem i Brasilien, og gennem de sidste to årtier er 50.000 mennesker, ifølge Reuters, blevet befriet fra slavearbejde af de brasilianske myndigheder.

Nu har den brasilianske regering udstedt et dekret, som kritiseres af både autoriteter og organisationer for at svække kampen mod moderne slaveri.

Blandt kritikerne er den internationale arbejdsorganisation ILO, den brasilianske anklagemyndighed, dommerforeningen og en række civilsamfundsorganisationer. Det skriver blandt andet the Guardian og Reuters.

Slavearbejde i Brasilien

Brasiliansk lov definerer slavearbejde som, når man:

1) er tvunget til at arbejde,

2) er forpligtet til at arbejde sin gæld af,

3) har nedværdigende forhold, der sætter arbejdstagernes sundhed eller værdighed i fare,

4) har en overdreven arbejdsbyrde, der truede arbejdstagernes sundhed.

Med det nye dekret bortfalde de sidste to kategorier nu med mindre arbejderne er fysisk tilbageholdt på arbejdspladsen mod deres vilje.

Kilde: The Guardian.

Slavearbejde i Brasilien

Brasiliansk lov definerer slavearbejde som, når man:

1) er tvunget til at arbejde,

2) er forpligtet til at arbejde sin gæld af,

3) har nedværdigende forhold, der sætter arbejdstagernes sundhed eller værdighed i fare,

4) har en overdreven arbejdsbyrde, der truede arbejdstagernes sundhed.

Med det nye dekret bortfalde de sidste to kategorier nu med mindre arbejderne er fysisk tilbageholdt på arbejdspladsen mod deres vilje.

Kilde: The Guardian.

Af dekretet fremgår det, at definitionen af slavelignende forhold bliver indsnævret. Der har hidtil været fire kategorier, som definerede slavearbejde, men de skrumper nu til to og begrænser slavearbejde til at handle om arbejdernes faktiske muligheder for fysisk at bevæge sig væk fra stedet.

“Færre bliver reddet”

De produkter som skabes ved brug af slavearbejde, finder også vej til det danske marked.

I 2016 afdækkede Danwatch, at der var slavelignende forhold på kaffeplantager, der forsynede Nestlé og JBE med kaffebønner, som bliver solgt i danske supermarkeder. Læs undersøgelsen Bitter Kaffe her. 

"Ændringen af definitionen vil afbryde den succesfulde bane, der har gjort Brasilien til en rollemodel og en global leder i kampen mod slavearbejde", lyder det i en udtalelse fra ILO i Brasilien, ifølge det brasilianske media Agencia Brasil.

ILO er bekymret for, at de nye regler vil efterlade en del af befolkningen endnu mere “skrøbelige, ubeskyttede og sårbare”.

“Det praktiske resultat er, at færre arbejdere kan blive reddet. Der vil være arbejdere som lever under slavelignende forhold, som ikke bliver reddet”, siger Leonardo Sakamoto, direktør for det undersøgende medie Reporter Brasil, til the Guardian.

“Før var det sådan, at hvis en arbejder sov udenfor med grisene, ikke havde vand og ikke modtog løn, så ville arbejdstilsynet sige, det var slavearbejde, selvom arbejderen frit kunne forlade stedet. Men i dag med det nye dekret, så er det ikke længere slaveri”, siger Leonardo Sakamoto til Reuters.

Ifølge offentlige anklagere er dekretet ulovligt, og hvis ikke regeringen tilbagekalder det, vil de udfordre dets legalitet, skriver Reuters. På grund af usikkerheden om lovligheden har tilsynsmyndighederne udskudt en række inspektioner, ifølge Reporter Brasil.

“Beskidt liste” bliver valgfri

Samtidig vil en liste over virksomheder, der er dømt for at have slavelignende arbejdsforhold, fremover kunne skjules for offentligheden. Listen, som bliver kaldt “dirty list”, har tidligere været offentlig tilgængelig. Fremover skal det være op til den siddende arbejdsminister, om listen skal offentliggøres.

Den idé er de offentlige anklagerne i Brasilien ikke begejstrede for.

“For os vil det være en sand forringelse af kampen mod slavearbejde. Det vil gøre både definitionen af slavearbejde og inkluderingen af “dirty list” sværere. Det vil være godt for dem, som benytter sig af slavearbejde”, siger Mauricio Brito, vicekoordinator for udryddelsen af slavearbejde for offentlige anklagere, til The Guardian.

“Det holder op med at være en juridisk handling og bliver en politisk handling,” siger Mauricio Brito.

Listen blev første gang offentliggjort i 2003, men i 2014 suspenderede højesteretten i Brasilien offentliggørelsen af listen. I marts i år blev den dog publiceret igen.  

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load