7. februar 2020

Danish Crown stopper samarbejde med kontroversielt slagteri

Eksperter anklager Danish Crown for at bryde FN’s retningslinjer, som de ellers har forpligtet sig til. Slagterigiganten erkender fejl og afbryder samarbejdet.

Ulovligt ryddet regnskov kan være en af konsekvenserne, når virksomheder ikke garanterer for bæredygtigheden af det oksekød de forhandler. Foto: Getty

Slagterikæden Danish Crown stopper indkøbet af oksekød fra kontroversielt brasiliansk slagteri. Slagteriet har solgt kød fra kvægfarmere, der har fået bøder for ulovlig afskovning og Danish Crown kan ikke garantere kødets oprindelse.

Beslutningen om at stoppe samarbejdet med det kontroversielle slagteri, kommer efter at flere eksperter anklager Danish Crown for at bryde FN’s internationale principper om virksomhedsansvar.

I sidste uge fortalte Danwatch, hvordan Danish Crown gennem sit datterselskab ESS-FOOD indkøber oksekød fra det kontroversielle slagteri i Brasilien. ESS-FOOD meddelte at de kun undersøger oksekødets bæredygtighed, hvis kunderne specifikt ønsker det.

Underskrevet Global Compact

Det mener flere eksperter ikke er i orden, for på Danish Crowns hjemmeside står der, at den danske slagterikæde har tilsluttet sig FN’s såkaldte Global Compact regler. Det er et sæt retningslinjer for, hvordan man bør drive international virksomhed.

“Danish Crown har underskrevet FN’s Global Compact og støtter til fulde FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv,” hedder det bl.a. i Danish Crowns CSR-politik.

Ifølge Global Compact skal virksomheder, der tilslutter sig retningslinjerne, støtte en forsigtighedstilgang til miljømæssige udfordringer og tage initiativer til at fremme større miljømæssig ansvarlighed”.

Det mener eksperterne ikke at Danish Crown gør.

[Boks1]

Bryder FN-reglerne

De understreger at Danish Crown ikke kan fralægge sig ansvaret for, hvordan deres datterselskab køber oksekød.

“Idéen med Global Compact er at hele selskabet skal følge principperne” siger CSR-ekspert ved Roskilde Universitetscenter Jacob Dahl Rendtorff.

“Det er ikke nok at moderselskabet følger principperne. Der skal være en vis form for sammenhæng mellem det, man forpligter sig til, og det man gør over hele linjen.”

CSR-ekspert Andreas Rasche fra Copenhagen Business School er enig:

“I dette tilfælde, hvor moderselskabets CSR-politik gælder for et 100 % ejet datterselskab, bør Global Compacts principper også gælde for datterselskabet.” siger han.

Lukker øjnene  

Andreas Rasche mener desuden, at Danish Crown har forsømt den forpligtelse til at udvise nødvendig omhu, som er en central del af Global Compact-reglerne.

Nødvendig omhu betyder, at virksomheder er forpligtet til at  identificere, forebygge og afbøde eventuelle negative påvirkninger af deres aktiviteter.

“Gennem deres handel med det udskældte slagteri, har Danish Crown udvist ringe omhu” siger Andreas Rasche.

“Danish Crown burde have vurderet, hvorvidt dets aktiviteter strider mod Global Compacts principper, inden de købte kvæg fra det brasilianske slagteri.”

[Boks2]

Afbryder samarbejdet

Danwatch har præsenteret Danish Crown for kritikken. Slagterikæden erkender efterfølgende, at deres CSR-politik også gælder datterselskabet ESS-FOODS aktiviteter.

“Danish Crown er ansvarlig for koncernens selskaber og skal tilse at ESS-FOOD implementerer koncernens politikker, herunder også CSR-politikken” siger kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen fra Danish Crown i et mailsvar til Danwatch.

“ESS-FOOD er dermed også forpligtet på Global Compact,” siger hun.

Det er nye toner fra Danish Crown, der i sidste uge gjorde det klart, at ESS-FOOD kun interesserer sig for bæredygtighed, hvis kunderne specifikt ønsker.

Danish Crown, og dermed ESS-FOOD erkender nu, at firmaet ikke har udvist tilstrækkelig nødvendig omhu. De forklarer at de burde have undersøgt, hvorvidt det udskældte slagteris aktiviteter stemmer overens med Global Compacts principper.

“Ja det burde vi have gjort. Da slagteriet er en mindre leverandør og samtidig under udfasning, har vi desværre ikke udvist tilstrækkelig nødvendigt omhu, hvilket selvfølgelig er dybt beklageligt.” siger hun.

Adspurgt til hvorvidt Danish Crown har tænkt sig at afbryde samarbejdet svarer hun:

“Det er en leverandør under udfasning, og samarbejdet er stoppet.”

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram