29. oktober 2019

Danmark stopper ny eksport af våben til Tyrkiet

Folketinget er blevet enige om, at der fremover ikke bliver udstedt nye tilladelser til at sælge våben og andet militært udstyr til Tyrkiet. Beslutningen ventes vedtaget tirsdag d 5. november, oplyser Udenrigsministeriet

I Tyrkiets offensiv mod kurderne i det nordøstlige Syrien har de bla. smidt bomber ved hjælp af F-16 fly.

Fremover vil der ikke blive udstedt nye tilladelser til dansk eksport af våben eller andet militært udstyr til Tyrkiet. Det ventes et flertal i Folketinget at beslutte på tirsdag den 5. november. 

I starten af oktober trak de amerikanske styrker sig ud af grænselandet mellem Tyrkiet og Syrien, der er kontrolleret af syriske kurdere. Dette udnyttede Tyrkiet og invaderede det nordøstlige Syrien for bl.a. at nedkæmpe den kurdiske milits YPG, der har hjulpet USA og Vesten i kampen mod ISIS. Tyrkiets invasion har resulteret  i cirka 74 civile drab og 400 soldater. 

[Citat1]

“Som situationen er nu, vil regeringen ikke udstede nye tilladelser til våbeneksport til Tyrkiet. Regeringen fordømmer den tyrkiske operation, fordi den har en lang række meget alvorlige konsekvenser”, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) under en debat i Folketinget den 24. oktober.

Den danske beslutning om at stoppe nye våbensalg til Tyrkiet kommer efter, at bl.a. Storbritannien, Norge og Sverige har taget lignende beslutninger. Den 14. oktober fordømte EU’s udenrigsministre desuden Tyrkiets offensiv og opfordrede præsident Erdogan til at trække de tyrkiske tropper ud af Syrien.

Samtidig opfordrede Ministerrådet EU’s medlemslande til at stoppe eksporten af våben til Tyrkiet. 

Første skridt mod et totalforbud

Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm har presset hårdt på for at få stoppet al dansk våbeneksport til Tyrkiet og er meget tilfreds med beslutningen. 

“Det her er enormt vigtigt, og et skridt i den rigtige retning. Det sender et signal til Tyrkiet om, at det, de på det seneste har gjort mod kurdere i Syrien, er helt forrykt”, siger Eva Flyvholm (EL) til Danwatch.

[Boks1]

Ifølge Rigspolitiet, der er ansvarlig for tilladelser til våbeneksport, er der i øjeblikket fire aktive tilladelser til eksport af militært udstyr til Tyrkiet. 

Det vides ikke, hvilke danske virksomheder, der eksporterer militært udstyr til Tyrkiet.

I en mail til Danwatch skriver Rigspolitiet kun hvilke typer militært udstyr, der er tale om.

Eksport fortsætter

Et stop for udstedelse af nye tilladelser betyder ikke, at den militære eksport til Tyrkiet stopper fuldstændig.

[Citat2]

De virksomheder, der har en aktiv tilladelse til eksport af våben til Tyrkiet, kan indtil videre fortsætte deres eksport, siger Eva Flyvholm. Men den del af eksporten ønsker Enhedslisten også at stoppe.

“Der skal ligge en klar linje overfor Tyrkiet om, at det her er uacceptabelt. Derfor mener vi, at vi fremover også skal have vedtaget, at de aktive tilladelser af våbeneksport, som er gældende, også bliver stoppet”, siger hun. 

Danwatch ville gerne have offentliggjort, hvilke virksomheder, der har aktiv tilladelse til at eksportere militært udstyr til Tyrkiet, men den oplysning er indtil videre fortrolig, oplyser Rigspolitiet. 

Ej heller Folketinget har kunne få den oplysning, fremgår det af et paragraf 20 svar til Enhedslisten tidligere på ugen.

I en mail til Danwatch skriver Rigspolitiet, at de er i gang med at foretage en høring af virksomhederne for at kunne afklare, om deres navne kan oplyses uden fortrolighed.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down