Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Dansk-betalt klinik for mineofre i Myanmar jævnet med jorden efter flyangreb

En klinik for mineofre drevet med midler fra Danmark er blevet jævnet med jorden efter flyangreb af Myanmars militær, oplyser Folkekirkens Nødhjælp. Organisationen tror, militæret går specifikt efter skoler og sundhedsklinikker
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En dansk-finansieret klinik, der bygger proteser til mineofre, er ifølge Folkekirkens Nødhjælp, som driver klinikken, blevet jævnet med jorden i det østlige Myanmar, hvor især den etniske minoritet Karen-folket bor. Angiveligt af flyangreb fra militæret, som ifølge Folkekirkens Nødhjælp ser ud til at være gået målrettet efter skoler og lægeklinikker. 

“Vi er i kontakt med vores partnere i området, og den vej i gennem har vi fået verificeret i gennem billeder og samtaler, at det er vores klinik, der er tale om”, siger generalsekretær hos Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen til Danwatch og tilføjer:

“I samme omgang fik vi at vide, at et større antal skoler og sundhedsklinikker er bombet”.

Klinikken ligger i et område, som i mange år har været præget af konflikt mellem etniske grupper og regeringsmagten og militæret. Her gælder det især Karen-folket. Karen National Union har været i åben konflikt med den burmesiske regering siden 1949 og i den østlige del af landet, hvor Karen-folket blandt andet bor, har brugen af landminer været omfattende. Således var Myanmar i 2018 det land i verden, hvor der skete fjerde flest dødsulykker med landminer, ifølge Landmine Monitor.

Lokale proteser

Klinikken er en af flere klinikker i det østlige Myanmar, som er finansieret med midler fra dansk udviklingsbistand. Nogle af klinikkerne er busser, så de er mobile og kan betjene flere landsbyer, mens den klinik, som Folkekirkens Nødhjælp har fået bombet, ligger fast og betjener mere end 100 lokale mineofre. 

Derfor forventer Birgitte Qvist-Sørensen også, at Folkekirkens Nødhjælp kommer til at genopbygge klinikken:

“Der er mange mineofre i Myanmar. Især i det område, men også rundt omkring i landet, fordi der har været så mange forskellige konflikter”, siger hun og forklarer, at de proteser, klinikken laver bliver produceret på stedet af lokale materialer.

Mange års konflikt

Angrebet, der skete i sidste uge, er et af flere luftbombardementer i området, som er foregået over det seneste stykke tid. Angreb, som Birgitte Qvist-Sørensen vurderer må komme fra det lokale militær: 

“Vi kan ikke sige det med 100 procents sikkerhed, men det er det burmesiske militær, der har kapaciteten til at have fly, som kan bære bomber. Og militæret har ikke lagt skjul på, at de har udført bombetogter i de områder”, siger hun til Danwatch.

Området har også tidligere været bombet, siger Birgitte Qvist-Sørensen:

“Der er mange etniske grupper i området – blandt andet karenerne – og der er indgået en lang række våbenhviler mellem grupperne og militæret”, siger hun og tilføjer:

“Det er et område, der har været præget af konflikt i mange mange år. Og i forbindelse med den her overtagelse af magten er det ikke sikkert, at de våbenhvile-aftaler, der er lavet under Aung San Suu Kyi holder, og mange af dem var i forvejen meget skrøbelige”. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.