Danske pensionskroner finansierer udvinding af tjæresand

Det danske pensionsselskab PFA ejer obligationer for over 1,1 milliarder kroner udstedt af den canadiske provins Alberta, der sidder på ca 75% af verdens tjæresand. Ifølge eksperter strider investeringen direkte imod Paris-aftalen, som PFA ellers siger, de vil overholde

Udvinding af tjæresand i det nordlige Alberta, Canada Jiri Rezac/Greenpeace

Udvinding af olie fra tjæresand anses for at være en af de mest klima- og miljøskadelige måder at udvinde energi på.

Det sviner, det er dyrt og det efterlader store, sorte kratere i landskabet. 

Alligevel har pensionsselskabet PFA, der investerer pensionspenge for 1,3 millioner privatkunder og 6.000 erhvervskunder, købt obligationer for mere end 1,1 milliarder kroner i netop udvinding af tjæresand.

Det fremgår af en ny rapport fra ngo’en Anthropocene fixed income institute (AFII). Den viser, at PFA har investeret 187 millioner USD i obligationer, udstedt af den canadiske provins Alberta, der besidder tre fjerdedele af verdens tjæresand. 

Provinsens olieudvinding er rygraden i Alberta-provinsens økonomi og dermed er PFA indirekte med til at finansiere udvindingen af olie fra tjæresand.

Indirekte finansiering af olieudvinding 

“Tjæresand er meget problematisk med hensyn til drivhusgas. Det er en af ​​de mest beskidte former for kulbrinte, der findes. Det rangerer normalt ved siden af ​​kul, når det kommer til kulstofintensiteten af ​​energikilder”, siger Ulf Erlandsson, ekspert i bæredygtighed og grundlægger af AFII, der er en ngo, som har til formål at “overvåge, påvirke og påtale obligationsmarkedets indvirkninger i de menneskeskabte klimaforandringers tid” .  

I praksis foregår PFAs investering på den måde, at provinsen Alberta har udstedt en række obligationer, som PFA har købt. Det betyder, at PFA dermed låner op mod 1,1 milliarder kroner til Alberta, som betaler renter på lånet. På den måde tjener PFA penge på at eje obligationerne. 

Tjæresand

  • Tjæresand består af sand, vand og bitumen 
  • Bitumen består af kulbrinter, og er det, man bruger til at lave benzin 
  • At udvinde bitumen fra tjæresand er dyrere og forurener mere end at udvinde og raffinere flydende olie
  • En tønde benzin lavet af tjæresand udleder ca 15% mere CO2 end en tønde lavet af konventionel olie  
Kilde: Union of Concerned scientists

Danwatch har spurgt PFA, hvordan pensionsselskabet forklarer sin investering i Alberta og dermed i udvinding af sort energi.

I en mail til Danwatch lægger PFA vægt på, at investeringerne ikke er direkte i tjæresand men i selve provinsen Alberta. 

“PFA’s investering er ikke øremærket til tjæresandsindvinding, men et lån til provinsens offentlige finansiering generelt”, skriver Christian Storm Schubart, chef for ansvarlige investeringer hos PFA. 

Men den forklaring godtager Ulf Erlandsson ikke.

Han argumenterer for, at man som obligationsejer har “en vidtrækkende pligt til at følge op på, hvad obligationsudstederen gør med de penge man låner dem”. Han mener altså, at PFA er med til at finansiere udvindingen af tjæreolie. 

“Hvis du låner Alberta penge, er du med til at finansiere yderligere udvinding af tjæresand- også selvom det er en indirekte finansiering af udvindingen”, siger han. 

Imod Paris-aftalen

PFA skriver på sin hjemmeside, at “PFA bakker op om Paris-aftalen mål om at begrænse CO2-udledningen”.

Men Ulf Erlandsson mener ikke, PFA lever op til det løfte.

Når PFA investerer i Alberta, der udvinder olie fra tjæresand arbejder de aktivt imod Paris-aftalens mål, mener han.

“Jeg tror ikke, at der findes nogen investeringer i tjæresand, som er i overensstemmelse med Paris-aftalen”, siger han. 

Parisaftalen er den internationale aftale, som blev indgået i år 2015 af 197 lande. Den forpligter underskriverne til, at der ikke sker globale temperaturstigninger over 1,5-2 grader. 

Hos ngo’en Mellemfolkelig Samvirke (MS) mener man også, at PFA er på kant med Paris-aftalen.

“Et bare nogenlunde ansvarligt og ikke skamløst selskab skal holde sig langt fra tjæresand”, siger Lars Koch, politisk chef hos MS .

“Hvis man vil være Paris-kompatibel, skal man ikke udvinde tjæresand. Det hænger overhovedet ikke sammen med ambitionen om at holde den globale temperaturstigning på  1,5 eller 2 grader”, siger han. 

PFA skriver til Danwatch, at de tidligere har valgt selskaber fra, fordi de var for direkte knyttet til indvinding fra tjæresand. 

Christian Storm Schubart henviser også til, at Canada har skrevet under på Paris Aftalen,og dermed er forpligtede til at opnå visse klimamål. 

Læs hele PFAs svar til Danwatch her

Tjæresand en dårlig forretning

Ifølge Thomas Meinert Larsen, talsperson for AnsvarligPension, er udvindingen af olie fra tjæresand den mest energiintensive form for udvinding af olie, og derfor er det også ret dyrt. 

Tjæreudvinding er derfor ikke bare belastende for miljøet. Det kan simpelthen ikke betale sig økonomisk, vurderer Thomas Meinert Larsen. 

“Hvis alle de forudsigelser vi har, om at grøn energi bliver billigere og billigere og med tiden kommer til at erstatte olie, kul og gas bliver til noget, så vil der jo ikke være en forretningsmodel i udvinding af tjæresand”, siger han.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down