Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danwatch-partner modtager første Kim Wall-Legat i New York

Første mindelegat til minde om den kvindelige journalist, Kim Wall, går til den danske journalist og Danwatch partner, Anne Kirstine Hermann og hendes bogprojekt om danske overgreb i Grønland i 1950’erne.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Den 33-årige danske journalist Anne Kirstine Hermann modtog fredag aften lokal tid det første legat fra The Kim Wall Memorial Fund ved en ceremoni i New York.

Fonden, som er oprettet af familie og venner til den unge svenske journalist, som i sommer omkom, mens hun var på reportage, har til formål hvert år at støtte en kvindelig journalist, som dækker historier om det, Kim Wall kaldte ”undertoner af oprør.”

”Jeg er beæret over at være med til at fejre Kim Walls liv og virke og ydmyg over at blive betroet opgaven med at bære hendes journalistiske arv videre. Og så er jeg lykkelig for, at legatet giver mig mulighed for at foretage en vigtig, men meget dyr reportagerejse til Grønland,” sagde Anne Kirstine Hermann, da hun modtog legatet på $ 5.000 (cirka 30.000 kr).

Bog og Danwatch-undersøgelse om Grønland

Anne Kirstine Hermann, som er ph.d. i journalistik, har i en årrække arbejdet som udlandsjournalist for danske dagblade og Danmarks Radio. Hun modtager legatet som støtte til et bogprojekt om danske overgreb i Grønland i 1950’erne.

“Vi kan aldrig få Kim tilbage, men vi kan sikre, at hendes ånd og vilje lever videre og inspirere andre unge journalister til at rejse ud i verden og finde historierne,” siger Kim Walls forældre Ingrid og Joachim Wall på fondens hjemmeside.

”Vi har mere end nogensinde brug for modige kvindelige journalister, som giver stemme til mennesker, der normalt ikke rammer forsiderne.”

Anne Kirstine Hermann er for tiden gæsteforsker på New York University’s Arthur L. Carter Journalism Institute. Men hun er samtidig i gang med at grave i både Rigsarkivet og Folketingets arkiv i forbindelse med sit projekt. Foruden en bog kommer der også en radiodokumentar og et multimedieprojekt ud af hendes rejse til Grønland. Sidstnævnte udgives i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch, hvor hun har plads på redaktionen, når hun er i Danmark.

Kollektivt ansvar at bekæmpe vold

Anne Kirstine Hermann flyver til Grønland 14. maj, hvor hun skal rejse rundt i landet og indsamle vidnesbyrd fra grønlændere, der i 1950’erne blev tvangsflyttet fra deres bopladser, taget fra deres forældre eller assimileret til dansk kultur.

”Journalistik, særligt featurejournalistik, er et job, som kræver, at man bruger mange timer alene sammen med de mennesker, man forsøger at portrættere. Ingen sikkerhedsforanstaltninger kan beskytte os mod meningsløs vold. Det er et kollektivt ansvar at forhindre den slags, ikke den enkelte journalists. Det er den gode journalists ansvar at stille magthavere til ansvar og at anspore nysgerrighed og empati mellem mennesker. Det gjorde Kim Wall forbilledligt godt,” siger hun fredag aften ved ceremonien i New York.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.