6. maj 2021

Den europæiske høstsæson for grøntsager er skudt i gang samtidig med, at endnu en bølge af covid-19 ruller

I denne uges nyhedsoverblik kigger vi på forholdene for de mange migrantarbejdere, der lige nu høster Europas grøntsager med covid-19 i ryggen. Situationen vidner om et globalt afhængighedsforhold mellem udsatte migranter og fødevarevirksomheder.


I Nordeuropa er det høstsæson for asparges. Bær, løg, sukkerroer og kartofler følger snart efter. Det betyder, at hundredetusinder af migrantarbejdere de kommende uger rejser til eller på tværs af Europa, for at plukke, pille og pakke frugt og grønt. Den fortsat buldrende covid-19 pandemi stiller skærpede krav til arbejdsforhold og til migranternes bolig. Men allerede nu er der flere sager, der viser, at migrantarbejderne trods nye EU-retningslinjer er meget dårligt stillet og stadig særligt udsatte for covid-19. Og når de bliver syge eller udebliver fra marken, smitter det af på det globale fødevaresystem.

Under sidste års høst måtte den tyske asparges-industri bede lokale om hjælp til høsten, da migrantarbejdere ikke kunne rejse ind i landet på grund af rejserestriktioner. Normalt rejser 300.000 migrantarbejdere til Tyskland for at arbejde i markerne, men med de manglende hænder var sidste års aspargeshøst tæt på at gå tabt, skriver Deutsche Welle. Efter nødråb fra de tyske landmænd lempede regeringen reglerne og fløj rumænske arbejdere ind til høsten. Alligevel viser en ny opgørelse fra Statistisches Bundesamt, at sidste års aspargeshøst lå 10% under, hvad den plejer.

Det, at der ikke har været migrantarbejdere, har sat spor i den tyske fødevareproduktion. Men coronasituationen har også vist, hvor udsatte migrantarbejderne er både i Europa og i resten af verden. Et nyt amerikansk studie viser, at smittetallene for covid-19 er mærkbart højere i lande, der hyrer mange arbejdere i landbruget. Det skyldes, at arbejderne ofte bor og arbejder mange tæt sammen og ikke har ordentlige sanitære forhold. Efter historier om kummerlige forhold for migrantarbejdere i Italien, Frankrig og Spanien udsendte EU kommissionen en række retningslinjer for, hvordan medlemslande skal sikre forholdene for migrantarbejdere. De sanitære forhold skal være i orden, og der skal være adgang til lægehjælp. Men retningslinjerne bliver ikke efterlevet.

I Holland har det undersøgende medie Investo netop afsløret, at over halvdelen af de 500.000 migranter, der arbejder i Holland, ikke er registreret hos myndighederne, og derfor ikke har adgang til læge og heller ikke bliver tilbudt en vaccine mod covid-19. Idet migrantarbejderne ofte bor mange sammen, bruger offentlig transport og ikke har adgang til sundhedsforsikring, er de mere udsatte for at blive smittet med covid. Det skriver NL Times.

Her er seneste nyt migrantarbejdernes forhold under corona rundt om i verden:

Afrikanske migranter høster tomater Puglia i Italien.
  • Georgiske migranter træder til: Lave lønninger, hårdt arbejde og dårlige vilkår har fået rumænske migranter til at takke nej til arbejdet i den tyske aspargesindustri. De tyske landmænd hverver i stedet arbejdere fra Georgien til høsten. Da Georgien ligger uden for EU, skal de tyske landmænd ikke betale den gældende minimumsløn, men kan lønne de georgiske migrantarbejdere endnu mindre. Det skriver ARD-aktuell.
  • Farlig færd til USA’s salatmarker: På den anden side af Atlanten krydser 8.000-10.000 migranter lige nu dagligt grænsen mellem Mexico og USA for at høste meloner, broccoli og andet grønt i Arizona. Men covid-19 har gjort turen ekstra risikabel. Der bliver ikke håndhævet nogen form for sundhedsmæssige retningslinjer og kun få bærer mundbind. Ifølge det amerikanske medie The Nation bliver der heller ikke håndhævet retningslinjer på farmene, og der har allerede været flere udbrud af covid-19 blandt migrantarbejderne.
  • Udsat i Tyrkiets frugtplantager: I plantager i Tyrkiet udspiller der sig en lignende situation. Her er ingen coronaforanstaltninger, og hvis frugtplukkerne bliver syge, skal de selv betale regningen. Ifølge det kurdiske medie MedyaNews, der har besøgt en citronplantage, er der ikke adgang til et toilet i løbet af den 12 timers lange arbejdsdag. Covid-19 har ifølge arbejderne selv kun gjort situationen værre. 
  • Ingen test fra på trods af massiv smitte: I Indien raser covid-19 på allerhøjeste blus, og det har fået tusinder af nepalesiske migrantarbejdere til at rejse hjem. Men migranterne bliver hverken testet for covid-19 på den ene eller anden side af grænsen, og de risikerer derfor at tage smitte med til deres hjembyer rundt om i Nepal. Det skriver Nepal Republic Media.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down