Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Den europæiske høstsæson for grøntsager er skudt i gang samtidig med, at endnu en bølge af covid-19 ruller

I denne uges nyhedsoverblik kigger vi på forholdene for de mange migrantarbejdere, der lige nu høster Europas grøntsager med covid-19 i ryggen. Situationen vidner om et globalt afhængighedsforhold mellem udsatte migranter og fødevarevirksomheder.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

I Nordeuropa er det høstsæson for asparges. Bær, løg, sukkerroer og kartofler følger snart efter. Det betyder, at hundredetusinder af migrantarbejdere de kommende uger rejser til eller på tværs af Europa, for at plukke, pille og pakke frugt og grønt. Den fortsat buldrende covid-19 pandemi stiller skærpede krav til arbejdsforhold og til migranternes bolig. Men allerede nu er der flere sager, der viser, at migrantarbejderne trods nye EU-retningslinjer er meget dårligt stillet og stadig særligt udsatte for covid-19. Og når de bliver syge eller udebliver fra marken, smitter det af på det globale fødevaresystem.

Under sidste års høst måtte den tyske asparges-industri bede lokale om hjælp til høsten, da migrantarbejdere ikke kunne rejse ind i landet på grund af rejserestriktioner. Normalt rejser 300.000 migrantarbejdere til Tyskland for at arbejde i markerne, men med de manglende hænder var sidste års aspargeshøst tæt på at gå tabt, skriver Deutsche Welle. Efter nødråb fra de tyske landmænd lempede regeringen reglerne og fløj rumænske arbejdere ind til høsten. Alligevel viser en ny opgørelse fra Statistisches Bundesamt, at sidste års aspargeshøst lå 10% under, hvad den plejer.

Det, at der ikke har været migrantarbejdere, har sat spor i den tyske fødevareproduktion. Men coronasituationen har også vist, hvor udsatte migrantarbejderne er både i Europa og i resten af verden. Et nyt amerikansk studie viser, at smittetallene for covid-19 er mærkbart højere i lande, der hyrer mange arbejdere i landbruget. Det skyldes, at arbejderne ofte bor og arbejder mange tæt sammen og ikke har ordentlige sanitære forhold. Efter historier om kummerlige forhold for migrantarbejdere i Italien, Frankrig og Spanien udsendte EU kommissionen en række retningslinjer for, hvordan medlemslande skal sikre forholdene for migrantarbejdere. De sanitære forhold skal være i orden, og der skal være adgang til lægehjælp. Men retningslinjerne bliver ikke efterlevet.

I Holland har det undersøgende medie Investo netop afsløret, at over halvdelen af de 500.000 migranter, der arbejder i Holland, ikke er registreret hos myndighederne, og derfor ikke har adgang til læge og heller ikke bliver tilbudt en vaccine mod covid-19. Idet migrantarbejderne ofte bor mange sammen, bruger offentlig transport og ikke har adgang til sundhedsforsikring, er de mere udsatte for at blive smittet med covid. Det skriver NL Times.

Her er seneste nyt migrantarbejdernes forhold under corona rundt om i verden:

Afrikanske migranter høster tomater Puglia i Italien.
  • Georgiske migranter træder til: Lave lønninger, hårdt arbejde og dårlige vilkår har fået rumænske migranter til at takke nej til arbejdet i den tyske aspargesindustri. De tyske landmænd hverver i stedet arbejdere fra Georgien til høsten. Da Georgien ligger uden for EU, skal de tyske landmænd ikke betale den gældende minimumsløn, men kan lønne de georgiske migrantarbejdere endnu mindre. Det skriver ARD-aktuell.
  • Farlig færd til USA’s salatmarker: På den anden side af Atlanten krydser 8.000-10.000 migranter lige nu dagligt grænsen mellem Mexico og USA for at høste meloner, broccoli og andet grønt i Arizona. Men covid-19 har gjort turen ekstra risikabel. Der bliver ikke håndhævet nogen form for sundhedsmæssige retningslinjer og kun få bærer mundbind. Ifølge det amerikanske medie The Nation bliver der heller ikke håndhævet retningslinjer på farmene, og der har allerede været flere udbrud af covid-19 blandt migrantarbejderne.
  • Udsat i Tyrkiets frugtplantager: I plantager i Tyrkiet udspiller der sig en lignende situation. Her er ingen coronaforanstaltninger, og hvis frugtplukkerne bliver syge, skal de selv betale regningen. Ifølge det kurdiske medie MedyaNews, der har besøgt en citronplantage, er der ikke adgang til et toilet i løbet af den 12 timers lange arbejdsdag. Covid-19 har ifølge arbejderne selv kun gjort situationen værre. 
  • Ingen test fra på trods af massiv smitte: I Indien raser covid-19 på allerhøjeste blus, og det har fået tusinder af nepalesiske migrantarbejdere til at rejse hjem. Men migranterne bliver hverken testet for covid-19 på den ene eller anden side af grænsen, og de risikerer derfor at tage smitte med til deres hjembyer rundt om i Nepal. Det skriver Nepal Republic Media.

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Frygt for smitte med covid-19 fører til øget arbejdsløshed blandt indiske kvinder der gør rent eller bidrager med andet husarbejde i landets middelklassse-hjem.

Det skriver The Guardian.

Middelklassen er bange for, at deres rengøringshjælp vil bringe Covid-19 ind i deres hjem, og erstatter derfor i stadig større grad arbejdskraften med maskiner.

Mere

I en ny rapport dokumenterer Amnesty International omfattende menneskerettighedskrænkelser mod demonstranter i den colombianske by Cali.

“Under påskud af at genoprette orden, er hundredvis af mennesker blevet påført frygtelige skader, og snesevis af unge mennesker har mistet livet”, udtaler Erika Guevara-Rosas, Amerika-chef i Amnesty International, i en pressemeddelelse.

Siden april 2021 har der været omfattende protester mod regeringen i det sydamerikanske land.

Mere

Fagforeninger i Kenya anklager en række af landets rekrutteringsbureauer for at bidrage til moderne slaveri, når de sender kenyanske arbejdere til Golfstaterne.

Samtidig anklages myndighederne i landet for at holde hånden over rekrutteringsbureauerne, fordi de ikke har reageret på rapporter om de slavelignende og farlige arbejdsforhold der møder kenyanere der rejser ud for at arbejde.

93 kenyanere skal de sidste tre år have mistet livet i arbejdsulykker i Golfstaterne.

Mere

Det amerikanske medicinalfirma, der leverer langt størstedelen af de danske corona-vacciner, har tjent 92 procent mere end normalt i første halvår af 2021.

Det har firmaet oplyst i denne uge. Firmaet forventer at tjene mindst 209 milliarder kroner på sin vaccine i år. Firmaets samlede indtjening i 2021 ventes at blive cirka 500 milliarder kroner.

Som Danwatch tidligere har skrevet, er Pfizer blevet kraftigt kritiseret for at sætte prisen på firmaets vaccine for højt. Prisen for en dosis af Pfizers mRNA-vaccine ligger på 150-200 kroner, mens Astra Zenecas vaccine koster omkring 20 kroner.

Mere

Ingen i Myanmar drikker længere Myanmar Beer eller Andaman Gold. Begge øl laves af bryggerier, der ejes at militæret i Myanmar. Men efter militærkuppet i Myanmar 1. februar har en boykot-kampagne mod produkter, der ejes af militæret, fået salget af militærets øl til at falde drastisk. Nu forsøger ikke-militærejede ølmærker, heriblandt Carlsberg, at udnytte situationen til at øge salget. Det skriver Frontier Myanmar. Men ifølge mediet kan Carlsberg, Heineken og Chang ikke følge med den øgede efterspørgsel. blandt andet fordi de mangler øldåser. Kilder i bryggeribranchen siger til Frontier Myanmar, at salget af det mest populære militære ølmærke Myanmar Beer er faldet med 80-90 procent.

Mere


Den 67-årige Sun Dawu blev milliardær på at drive et af Kinas største private landbrug. Men han var også kendt for at turde tale højt om menneskerettigheder og politiske følsomme emner. Nu er han ifølge BBC blevet idømt 18 års fængsel for at ‘opildne til konflikter og uenigheder’. Sun Dawu blev tilsyneladende fængslet sidste år på grund af en konflikt om landbrugsjord med et statsejet landbrug. Retssagen mod Sun Dawu er ifølge BBC den seneste af en række sager mod åbenmundede topchefer i det kinesiske erhvervsliv.

Mere

Mere end 18.000 arbejdere  i Forenede Arabiske Emirater får nu kompensation for manglende løn. Det skriver mediet Gulf News. Det er Ministeriet for ‘Human Ressources and Emiratisation’, der har offentliggjort forliget, som handler om løn for mere end 80 millioner USD. Ifølge ministeriet er der blevet afgjort i alt 22 sager vedrørende manglende løn siden juni 2020.

Mere

Hvideruslands regering vil lukke en lang række civilsamfundsorganisationer, som de anser for at være en trussel mod landet. Det er blandt andet organisationer, der arbejder for handicappedes rettigheder, pressefrihed, menneskerettigheder og miljøorganisationer, der skal lukkes. 

Den hviderussiske præsident Aleksander Lukasjenko, også kaldet Europas sidste diktator, kaldte i sidste uge, ifølge det belarusiske journalistforbund, lukningen af ngo’er for en udrensning:

“Belarus har næsten 2000 ngo’er, non-profit organisationer, gangstere og fremmed agenter. Tusinder arbejder allerede for dem. De fleste er hjernevasket med udenlandske penge”, sagde han blandt andet.

Mere

Sikkerhedspolitiet i Hongkong har arresteret 5 medlemmer af en fagforening for ‘sammensværgelse om at udbrede oprørsk materiale’, skriver Nikkei Asia. Ifølge lokale medier er de fem medlemmer af en fagforening for talepædagoger, som har udgivet en serie af billedbøger til små børn fra 4 år og opefter. Børnebøgerne handler om en flok får, som holder sammen og kæmper mod ulve, som angriber dem.  Ifølge en udtalelse fra politiet i Hongkong har de mistænkte haft til formål at sprede had til myndighederne og retssystemet blandt små børn og opfordret til at bruge vold og bryde loven. De fem arresterede, to mænd og tre kvinder, er mellem 25 og 28 år og risikere op til to års fængsel.

Mere

En sydafrikansk vaccinefabrikant kommer til at stå for en del af produktionen af Pfizer BioNTechs Covid-19 vacciner. Det har de to medicinalfirmaer bag meldt ud i dag, skriver New York Times. Den sydafrikanske vaccineproducent Biovac skal stå for den sidste del af produktionen, hvor vaccinen skal hældes på de små glas og pakkes til distribution. Ifølge New York Times skal Pfizers fabrikker i Europa fortsat fremstille vaccinen og sende den til Cape Town. Når den sydafrikanske fabrik kører på fuld kapacitet kan den spytte 55 millioner vaccinedoser ud om året, som alle bliver reserveret til lande i Afrika. Hidtil er kun 1,5 procent af befolkningen i Afrika er vaccineret. 

Sundhedseksperter og ngo’er har opfordret vaccinefirmaerne til at overføre deres teknologi til lokale producenter i den fattige del af verden. Men direktør for Global Health Policy and Politics Initiative på Georgetown University i USA Matthew Kavanagh kalder aftalen for ‘dybt skuffende’, fordi den egentlige produktion fortsat foregår i de rige lande og dermed fortsætter uligheden i distributionen af covid-19 vaccinerne.

Mere

Siden 1. februar har Myanmars militærjunta dømt 65 personer til døden i militære domstole i landet. Det meddeler ngo’en Human Rights Watch. 26 af de dømte er i øjeblikket tilbageholdt, mens 39 er dømt in absentia. De 65 dødsdomme er ifølge Human Rights Watch blevet afsagt af militære domstole i områder af Yangon, hvor militærjuntaen har indført undtagelsestilstand. Myanmar har ikke udført henrettelser af fanger siden 1988, selvom retssystemet er blevet ved med at bruge dødsdom som straf. Ifølge Human Rights Watch kan formålet med dødsdommene være at lægge en dæmper på protestbevægelsen i Myanmar. 

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.