I Nordeuropa er det høstsæson for asparges. Bær, løg, sukkerroer og kartofler følger snart efter. Det betyder, at hundredetusinder af migrantarbejdere de kommende uger rejser til eller på tværs af Europa, for at plukke, pille og pakke frugt og grønt. Den fortsat buldrende covid-19 pandemi stiller skærpede krav til arbejdsforhold og til migranternes bolig. Men allerede nu er der flere sager, der viser, at migrantarbejderne trods nye EU-retningslinjer er meget dårligt stillet og stadig særligt udsatte for covid-19. Og når de bliver syge eller udebliver fra marken, smitter det af på det globale fødevaresystem.
Under sidste års høst måtte den tyske asparges-industri bede lokale om hjælp til høsten, da migrantarbejdere ikke kunne rejse ind i landet på grund af rejserestriktioner. Normalt rejser 300.000 migrantarbejdere til Tyskland for at arbejde i markerne, men med de manglende hænder var sidste års aspargeshøst tæt på at gå tabt, skriver Deutsche Welle. Efter nødråb fra de tyske landmænd lempede regeringen reglerne og fløj rumænske arbejdere ind til høsten. Alligevel viser en ny opgørelse fra Statistisches Bundesamt, at sidste års aspargeshøst lå 10% under, hvad den plejer.
Det, at der ikke har været migrantarbejdere, har sat spor i den tyske fødevareproduktion. Men coronasituationen har også vist, hvor udsatte migrantarbejderne er både i Europa og i resten af verden. Et nyt amerikansk studie viser, at smittetallene for covid-19 er mærkbart højere i lande, der hyrer mange arbejdere i landbruget. Det skyldes, at arbejderne ofte bor og arbejder mange tæt sammen og ikke har ordentlige sanitære forhold. Efter historier om kummerlige forhold for migrantarbejdere i Italien, Frankrig og Spanien udsendte EU kommissionen en række retningslinjer for, hvordan medlemslande skal sikre forholdene for migrantarbejdere. De sanitære forhold skal være i orden, og der skal være adgang til lægehjælp. Men retningslinjerne bliver ikke efterlevet.
I Holland har det undersøgende medie Investo netop afsløret, at over halvdelen af de 500.000 migranter, der arbejder i Holland, ikke er registreret hos myndighederne, og derfor ikke har adgang til læge og heller ikke bliver tilbudt en vaccine mod covid-19. Idet migrantarbejderne ofte bor mange sammen, bruger offentlig transport og ikke har adgang til sundhedsforsikring, er de mere udsatte for at blive smittet med covid. Det skriver NL Times.
Her er seneste nyt migrantarbejdernes forhold under corona rundt om i verden: