Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Den europæiske høstsæson for grøntsager er skudt i gang samtidig med, at endnu en bølge af covid-19 ruller

I denne uges nyhedsoverblik kigger vi på forholdene for de mange migrantarbejdere, der lige nu høster Europas grøntsager med covid-19 i ryggen. Situationen vidner om et globalt afhængighedsforhold mellem udsatte migranter og fødevarevirksomheder.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

I Nordeuropa er det høstsæson for asparges. Bær, løg, sukkerroer og kartofler følger snart efter. Det betyder, at hundredetusinder af migrantarbejdere de kommende uger rejser til eller på tværs af Europa, for at plukke, pille og pakke frugt og grønt. Den fortsat buldrende covid-19 pandemi stiller skærpede krav til arbejdsforhold og til migranternes bolig. Men allerede nu er der flere sager, der viser, at migrantarbejderne trods nye EU-retningslinjer er meget dårligt stillet og stadig særligt udsatte for covid-19. Og når de bliver syge eller udebliver fra marken, smitter det af på det globale fødevaresystem.

Under sidste års høst måtte den tyske asparges-industri bede lokale om hjælp til høsten, da migrantarbejdere ikke kunne rejse ind i landet på grund af rejserestriktioner. Normalt rejser 300.000 migrantarbejdere til Tyskland for at arbejde i markerne, men med de manglende hænder var sidste års aspargeshøst tæt på at gå tabt, skriver Deutsche Welle. Efter nødråb fra de tyske landmænd lempede regeringen reglerne og fløj rumænske arbejdere ind til høsten. Alligevel viser en ny opgørelse fra Statistisches Bundesamt, at sidste års aspargeshøst lå 10% under, hvad den plejer.

Det, at der ikke har været migrantarbejdere, har sat spor i den tyske fødevareproduktion. Men coronasituationen har også vist, hvor udsatte migrantarbejderne er både i Europa og i resten af verden. Et nyt amerikansk studie viser, at smittetallene for covid-19 er mærkbart højere i lande, der hyrer mange arbejdere i landbruget. Det skyldes, at arbejderne ofte bor og arbejder mange tæt sammen og ikke har ordentlige sanitære forhold. Efter historier om kummerlige forhold for migrantarbejdere i Italien, Frankrig og Spanien udsendte EU kommissionen en række retningslinjer for, hvordan medlemslande skal sikre forholdene for migrantarbejdere. De sanitære forhold skal være i orden, og der skal være adgang til lægehjælp. Men retningslinjerne bliver ikke efterlevet.

I Holland har det undersøgende medie Investo netop afsløret, at over halvdelen af de 500.000 migranter, der arbejder i Holland, ikke er registreret hos myndighederne, og derfor ikke har adgang til læge og heller ikke bliver tilbudt en vaccine mod covid-19. Idet migrantarbejderne ofte bor mange sammen, bruger offentlig transport og ikke har adgang til sundhedsforsikring, er de mere udsatte for at blive smittet med covid. Det skriver NL Times.

Her er seneste nyt migrantarbejdernes forhold under corona rundt om i verden:

Afrikanske migranter høster tomater Puglia i Italien.
  • Georgiske migranter træder til: Lave lønninger, hårdt arbejde og dårlige vilkår har fået rumænske migranter til at takke nej til arbejdet i den tyske aspargesindustri. De tyske landmænd hverver i stedet arbejdere fra Georgien til høsten. Da Georgien ligger uden for EU, skal de tyske landmænd ikke betale den gældende minimumsløn, men kan lønne de georgiske migrantarbejdere endnu mindre. Det skriver ARD-aktuell.
  • Farlig færd til USA’s salatmarker: På den anden side af Atlanten krydser 8.000-10.000 migranter lige nu dagligt grænsen mellem Mexico og USA for at høste meloner, broccoli og andet grønt i Arizona. Men covid-19 har gjort turen ekstra risikabel. Der bliver ikke håndhævet nogen form for sundhedsmæssige retningslinjer og kun få bærer mundbind. Ifølge det amerikanske medie The Nation bliver der heller ikke håndhævet retningslinjer på farmene, og der har allerede været flere udbrud af covid-19 blandt migrantarbejderne.
  • Udsat i Tyrkiets frugtplantager: I plantager i Tyrkiet udspiller der sig en lignende situation. Her er ingen coronaforanstaltninger, og hvis frugtplukkerne bliver syge, skal de selv betale regningen. Ifølge det kurdiske medie MedyaNews, der har besøgt en citronplantage, er der ikke adgang til et toilet i løbet af den 12 timers lange arbejdsdag. Covid-19 har ifølge arbejderne selv kun gjort situationen værre. 
  • Ingen test fra på trods af massiv smitte: I Indien raser covid-19 på allerhøjeste blus, og det har fået tusinder af nepalesiske migrantarbejdere til at rejse hjem. Men migranterne bliver hverken testet for covid-19 på den ene eller anden side af grænsen, og de risikerer derfor at tage smitte med til deres hjembyer rundt om i Nepal. Det skriver Nepal Republic Media.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En lastbil med 31 tons zink er kørt i Chillón, én af de tre floder som flyder igennem Perus hovedstad Lima. Det skriver Sky News.

Ifølge en række peruvianske medier og NGO’er transporterede lastbilen zink fra en mine, der er ejet af den britisk-schweizisk multinationale minegigant Glencore.

Ind til videre har zinken ført til synlig, omfattende forurening af floden og dens mange tilhørende fiskeopdræt. En tidlig rapport fra peruvianske myndigheder anslår ifølge Sky News, at 500 tons ørred er blevet dræbt af udslippet. Flere nærliggende landsbyer og lokalsamfund har organiseret protester og demonstrationer siden uheldet.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Ekstrem vandmangel i Mexico har udfordret fem store virksomheder, der producerer sodavand og vand på flaske i den nordøstlige by, Monterrey. Det drejer sig om blandt andet om Heineken, Danone og Coca Cola.

60 procent af landet er underlagt restriktioner på drikkevand. Det skriver ngo’en Business and Human Rights Ressource Center.

Vandmanglen har ført til demonstrationer mod virksomhederne, og i 2020 blev et milliardprojekt droppet af det amerikanske bryggeri, Constellation Brands, da en folkeafstemning nedstemte planerne.

Temaer:
Lande:
Mere

Fem milliarder dollars. Så stor er puljen som små eller udfordrede samfund kan søge for at sikre rent drikkevand, skriver det amerikanske miljøagentur, EPA. Et par af problemerne er PFAS og PFOS eller flourstoffer, der også er fundet flere steder herhjemme, senest i Korsør.

Flourstofferne er udledt fra gamle brandstationer og militære øvelsespladser, da det findes i skum til brandslukning, men stofferne findes også i teflon, fødevareemballage af pap og papir, tøj og sko. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og spontane aborter.

Milliardbevillingen skal både anvendes til målinger af flourstoffer i drikkevand, kvalitetstjek og rensning af vand.

Lande:
Mere

Antallet af mennesker, der har måtte forlade deres hjem på grund af krig, vold, forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser, var i slutningen af 2021 89,3 millioner. Det er otte procent højere end året før, og en sørgelig ny rekord ifølge FNs Flygtningeorgan, UNHCRs nyeste rapport.

Det er mere end dobbelt så højt som for ti år siden. Krigen mellem Rusland og Urkraine har efterfølgende skubbet antallet til mere end 100 millioner mennesker.

Virksomheder:
Lande: |
Mere

I september 2021 bad den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, medicinalvirksomheder om at trække lægemidler af markedet, hvis de var godkendt på baggrund af data fra den indiske virksomhed Synchron. Nu retter også CHMP, den europæiske lægevidenskabelige komite, en skarp kritik af Synchron. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

EMA har gennemgået store mængder videnskabelige studier og anbefaler at suspendere markedsføringstilladelser for lægemidler, der er godkendt på baggrund af data fra Synchron, medmindre de er livsnødvendige.

Beslutningen om at trække lægemidler af markedet ligger hos EU Kommissionen, der skal vurdere kritikken fra CHMP. Lægemiddelstyrelsen i Danmark afventer derfor også Kommissionen, skriver de på deres hjemmeside.

Brancher:
Lande: | |
Mere

Indtægterne på gas, olie og kul i Rusland er 60 procent større i første kvartal af 2022 end sidste år. Det kan læses i en ny rapport fra den finske tænketank, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Det sker, selvom Ukraine har appelleret lande og virksomheder om at stoppe køb af fossile brændstoffer fra Rusland, fordi profitten er brændstof i Ruslands aggressioner mod landet.

Kina er den største indkøber, dernæst kommer Tyskland, Italien, Holland, Tyrkiet, Polen, Frankrig og Indien. Fra marts forventes salget at falde, da USA og Canadas har stoppet køb af russisk gas, kul og olie, og EU har forbudt import af kul fra august og import af olie fra Rusland fra december.

Temaer:
Brancher:
Mere

Kviksølv, kobber, krom og nikkel er blot nogle af de stoffer, der følger med udvinding af guld, og nu findes de giftige stoffer også i drikkevandet i den argentinske by, Veladero. Det skriver Financial Times. Det er mineselskabet Barrick Gold, der anklages af vagthunden Mining Watch Canada for at forurene i en grad, der skader indbyggernes helbred.

I 2016 beordrede en argentisk dommer, at minen blev lukket efter tre udslip af spildevand fra minen, der kunne spores i drikkevandet. Barrick Gold udviklede forbedringer for 500 millioner dollars og fik derefter lov til at genåbne minen.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Den tanzanianske regerings beslutning om at inddrage 1500 kvm jord ved Serengeti sletten til nationalpark og kommerciel jagt er blevet blodigt. Siden 8. juni, hvor landets oprindelige stammefolk, masai, demonstrerede for at undgå ekspropriering af deres jord og hjem, har politi gået fra dør til dør og smidt folk ud af deres hjem. Det skriver den internationale bevægelse, Survival.

Atten mænd og tretten kvinder er blevet skudt siden 8. juni. Tretten er såret med machetter. En person er bekræftet død.

Det er ifølge Survival en virksomhed fra de Forenede Arabiske Emirater, Otterlo Business Company (OBC), som står bag opkøb af jagtterritorier for landets kongefamilie, der har købt retten til jorden.

Temaer:
Lande:
Mere

Verdens ni førende atomvåbenlande har brugt otte procent mere på at opgradere deres atomvåben end i 2020. Det skriver Aljazeera. På førstepladsen ligger USA, der står for mere end halvdelen af det totale forbrug, efterfulgt af Kina, Rusland, England og Frankrig, viser årsrapporten fra the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Temaer:
Brancher:
Lande: | | | |
Mere

Storbritanniens udenrigsminister Liz Truss siger ifølge BBC, at at hun vil gøre “hvad der er nødvendigt” for at befri to briter, der er dømt til døden efter kampe i Ukraine

Aiden Aslin, Shaun Pinner og marokkaneren, Saaudun Brahim, blev tidligere på måneden dømt til døden ved skydning af domstol i den selverklærede Folkerepublik Donetsk i det østlige Ukraine for at være lejesoldater. De nægter sig skyldige.

Ifølge BBC har Rusland meldt ud, at Storbritannien bør tale med DPR – som ikke er anerkendt af Vesten. Ukraines ambassadør i Storbritannien, Vadym Prystaiko, har tidligere meldt ud, at han forventer de tre mænd kan komme fri i forbindelse med en fangeudveksling med Rusland.

Mere

Den danske stat forhandler lige nu med Rwanda om at indgå en aftale, hvor Danmark kan sende asylansøgere til det afrikanske land, mens deres sag behandles. 

Storbritannien er gået skridtet videre og sender i dag det første fly med asylansøgere til Rwanda. Ifølge DR modtager Rwanda 1 milliard kroner fra Storbritannien samt økonomisk støtte til asylansøgernes ophold, mens deres sag er under behandling. 

Ifølge den britiske regering er det asylansøgere, der er kommet illegalt til landet, som fremover skal sendes til Rwanda, hvor de bliver indlogeret på et tidligere hostel. 

Storbritanniens tiltag er blevet fordømt af adskillige NGO’ere, og chefen for FN’s flygtningehøjkommissariat, Filippo Grandi, kalder planen for katastrofal.

“Vi mener, at det her er helt forkert. Af så mange forskellige årsager. Den præcedens, som det her skaber, er katastrofal for et koncept, som man skal være fælles om, som asyl”, siger han ifølge Ritzau.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.