23. december 2022

Efter Danwatch-afsløring: Lars Løkke skal i samråd om militær eksport til diktaturstat

Den nye udenrigsminister skal forklare, hvorfor Danmark sender radarer til den berygtede diktaturstat Bahrain, der torturerer en dansk menneskerettighedsaktivist. En ny aktindsigt bekræfter, at radarerne skal bruges militært.

Foto: Johan Wessman/Flickr

“Det hænger jo slet ikke sammen”.

Sådan siger SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge efter Danwatchs afsløring af, at Danmarks største forsvarsvirksomhed har fået eksporttilladelser til diktaturstaten Bahrain, der i mere end ti år har holdt den danske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja fængslet.

Det har de fået til trods for, at Danmark gentagne gange har lovet, at de gør, hvad de kan, for at presse Bahrain til at løslade Al-Khawaja. Udenrigsministeriet har derfor også sagt, at de har en “meget restriktiv tilgang” til eksport af militært udstyr til landet. 

“På første arbejdsdag efter juleferien indkalder jeg både erhvervsministeren og udenrigsministeren til fælles samråd. Bahrain holder en dansk menneskerettighedsaktivist fængslet, og de mishandler ham. Jeg vil til bunds i den her sag”, siger Karsten Hønge.

Bahrain har ingen frie medier og alle oppositionelle grupper er dømt ulovlige. Under Det Arabiske Forår i 2011, da også Abdulhadi Al-Khawaja blev fængslet, stod Bahrains kongedømme for en af regionens mest hårdhændede linjer over for folkelige protester med krav om sociale og politiske rettigheder.  

De satte også militæret ind mod civilbefolkningen

Karsten Hønge mener, at sagen skriver sig ind i en række af “håbløse krumspring og smuthuller” i den danske militære eksportkontrol, med henvisning til tidligere Danwatch-afsløringer om dansk militær eksport til menneskerettighedskrænkende stater.

Trods partifarven forventer SF’eren, at den nye udenrigsminister vil rydde op.

“Jeg forventer egentlig en hel del af Lars Løkke. Han har stor erfaring og kompetence indenfor international politik, og jeg tror på, at han kan være med til at rykke nogle ting, og at han tør noget, på det her område”, siger Karsten Hønge.

Ny aktindsigt bekræfter militær brug af radarer

Som Danwatch tidligere har beskrevet, fik forsvarsvirksomheden Terma tilladelserne til at sende radarer til Bahrain i august og november 2019. 

Tilladelserne blev givet af Erhvervsstyrelsen, der først havde forhørt sig, om Udenrigsministeriet havde indvendinger til eksporten til Bahrain.

Det havde de altså ikke.

På de eksporttilladelser, som Danwatch fik adgang til, var alle detaljer omkring modtageren i Bahrain mørklagt.

En ny aktindsigt fra Erhvervsstyrelsen, som Danwatch har søgt, bekræfter dog, at radarerne skal anvendes militært i Bahrain.

Af aktindsigten fremgår det også, at “slutbrugers status” og “produktets endelige anvendelsesområde” er kategoriseret som “militær/politi/efterretningstjeneste/indenrigsministerium/forsvarsministerium”.

Helle Lykke Nielsen, der er lektor på Center for Mellemøststudier på SDU, sagde tidligere denne måned til Danwatch, at både militær, politi og efterretningstjeneste deltager i den interne repression i Bahrain.

“Bahrain har tradition for at bruge militæret mod den interne demokratiske opposition. Først bruger man politiet og efterretningen, og hvis det ikke virker, så sætter man militæret ind. Alt, der kan bruges til overvågning og nedkæmpelse af befolkningen, det bliver brugt. Det kan man regne med”, sagde SDU-lektoren.

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right