2. juli 2022

Efter Danwatch-afsløring: Partier vil stoppe manglende tjek af børneattester 

Organisationer, der sender frivillige til børnehjem i det globale syd, kan på grund af en begrænsning i loven ikke indhente børneattest på dem, de sender afsted. Venstre og Konservativ vil nu have ændret lovgivningen. 

Børneordfører for De Konservative, Brigitte Klintskov Jerkel, har indsendt et beslutningforslag om en lovændring, der sikrer, at organisationer der sender frivillige til børnehjem i udlandet, kan indhente børneattest på frivillige. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Danske politikere vil lukke et hul i loven om børneattester.

Det sker efter, Danwatch har afsløret, at organisationer der sender frivillige til børnehjem i udlandet, ikke har lovhjemmel til at indhente en børneattest på dem, de sender afsted. Det mener oppositionen ikke kan være rigtigt, og derfor vil De Konservative og Venstre nu have loven ændret.

Jan E. Jørgensen, der sidder i både rets- og kulturudvalget for Venstre, har indsendt et udvalgsspørgsmål til kulturministeren, Ane Halsbroe-Jørgensen, da børneattestlovgivningen ligger under kulturministeriet. Heri efterspørger han handling. 

Brigitte Klintskov Jerkel, der er børneordfører for De Konservative, er gået skridtet videre og har indsendt et beslutningforslag om at ændre loven, så den dækker frivillige danskere, der skal sendes til udlandet.

“Det er vigtigt, at vi får lukket hullet i lovgivningen, så Danmark kan stå inde for de personer, som vi sender ud i verden for at arbejde med udsatte og sårbare børn”, skriver Brigitte Klintskov Jerkel til Danwatch. 

Pædofile poserer som frivillige 

Beslutningsforslaget er blevet indsendt efter Danwatch i en afdækning af børnehjemsturisme i blandt andet Cambodja, kunne fortælle, at pædofile udnytter frivilligturismens infrastruktur til at forgribe sig på børnene, der bor på børnehjem. 

Ifølge ECPAT – der er et internationalt netværk af organisationer, som arbejder for at stoppe seksuel udnyttelse af børn – er seksuelle overgreb på børn, der bor på børnehjem, et problem i det globale syd. 

De begrunder det med, at frivilligindustrien skaber en ukontrolleret adgang til tæt kontakt med de sårbare børn. Frivillige skal nemlig som oftest ikke gennem nogen eller meget begrænsede baggrundstjek, før de kan købe en frivilligrejse til et børnehjem i udlandet, hvor de kan være sammen med sårbare børn. Her kan de, helt uden opsyn, lege med dem, give dem bad og putte dem for natten.  

Den danske børneattest indeholder straffe for seksuelle forbrydelser begået mod mindreårige. Børneattestlovgivningen blev vedtaget, så foreninger og organisationer der ansætter medarbejdere eller frivillige, som har kontakt med børn under 15 år, kan sikre sig, at dem de ansætter, ikke tidligere har forgrebet sig på børn. 

Men den lovgivning har altså et hul, der betyder, at organisationer, der sender frivillige til børnehjem i udlandet, ikke kan indhente den, fordi de frivillige ikke skal arbejde for organisationen i Danmark. 

Det er et moralsk ansvar 

Efter Danwatch kontaktede Brigitte Klintskov Jerkel vedrørende hullet i lovgivningen, har hun indsendt et beslutningsforslag om en lovændring inden udgangen af indeværende år. 

Hun kalder på, at regeringen skal “udvide lovgivningen om indhentning af børneattest ved ansættelse eller beskæftigelse af personer, som skal, eller har mulighed for, kontakt med børn under 15 år, også at gælde for organisationer, som sender frivillige til udlandet.”

Hun mener, at det er dybt problematisk, at organisationer ikke kan indhente børneattesten, fordi de frivillige ikke har en direkte ansættelse ved dem. 

“Da det er organisationerne, der arrangerer opholdet og faciliterer kontakten mellem frivillige og sårbare børn, ligger der et moralsk ansvar hos dem for bedst muligt at kunne sikre sig, at de personer, de sender afsted, ikke har til hensigt at forgribe sig på børn i en udsat position”, skriver hun i beslutningsforslaget. 

Og det er ifølge hende ikke bare organisationerne, der udsender de frivillige, der har et moralsk ansvar, men det har Danmark også som afsenderland:

“Vi som land, skal kunne stå inde for dem, som vi sender ud i verden, for at arbejde med nogle af verdens mest udsatte og sårbare børn – også selvom de ikke er ansat, men frivillige“. 

På kulturministerens bord 

Jan E. Jørgensen fra Venstre har i dag indsendt et udvalgsspørgsmål, som Danwatch har set, til kulturministeren Ane Halsboe-Jørgensen. 

Han spørger til, hvorvidt hun finder hullet i lovgivningen problematisk, da det betyder, at organisationer, når de sender frivillige afsted “ikke ved, om de sender personer afsted, der før har begået seksuelle forbrydelser mod børn”. 

Hvis hun finder det problematisk, efterspørger han også et initiativ fra hendes side til at få problemet løst.

Hvis du interesseret i at vide mere, kan du finde en artikel af Danwatch om børnehjemsturisme i det globale syd her eller du kan høre Danwatch’ podcast om frivilligturisme på børnehjem her.

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right