Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Efter Danwatch-afsløring: Partier vil stoppe manglende tjek af børneattester 

Organisationer, der sender frivillige til børnehjem i det globale syd, kan på grund af en begrænsning i loven ikke indhente børneattest på dem, de sender afsted. Venstre og Konservativ vil nu have ændret lovgivningen. 
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Danske politikere vil lukke et hul i loven om børneattester.

Det sker efter, Danwatch har afsløret, at organisationer der sender frivillige til børnehjem i udlandet, ikke har lovhjemmel til at indhente en børneattest på dem, de sender afsted. Det mener oppositionen ikke kan være rigtigt, og derfor vil De Konservative og Venstre nu have loven ændret.

Jan E. Jørgensen, der sidder i både rets- og kulturudvalget for Venstre, har indsendt et udvalgsspørgsmål til kulturministeren, Ane Halsbroe-Jørgensen, da børneattestlovgivningen ligger under kulturministeriet. Heri efterspørger han handling. 

Brigitte Klintskov Jerkel, der er børneordfører for De Konservative, er gået skridtet videre og har indsendt et beslutningforslag om at ændre loven, så den dækker frivillige danskere, der skal sendes til udlandet.

“Det er vigtigt, at vi får lukket hullet i lovgivningen, så Danmark kan stå inde for de personer, som vi sender ud i verden for at arbejde med udsatte og sårbare børn”, skriver Brigitte Klintskov Jerkel til Danwatch. 

Pædofile poserer som frivillige 

Beslutningsforslaget er blevet indsendt efter Danwatch i en afdækning af børnehjemsturisme i blandt andet Cambodja, kunne fortælle, at pædofile udnytter frivilligturismens infrastruktur til at forgribe sig på børnene, der bor på børnehjem. 

Ifølge ECPAT – der er et internationalt netværk af organisationer, som arbejder for at stoppe seksuel udnyttelse af børn – er seksuelle overgreb på børn, der bor på børnehjem, et problem i det globale syd. 

De begrunder det med, at frivilligindustrien skaber en ukontrolleret adgang til tæt kontakt med de sårbare børn. Frivillige skal nemlig som oftest ikke gennem nogen eller meget begrænsede baggrundstjek, før de kan købe en frivilligrejse til et børnehjem i udlandet, hvor de kan være sammen med sårbare børn. Her kan de, helt uden opsyn, lege med dem, give dem bad og putte dem for natten.  

Den danske børneattest indeholder straffe for seksuelle forbrydelser begået mod mindreårige. Børneattestlovgivningen blev vedtaget, så foreninger og organisationer der ansætter medarbejdere eller frivillige, som har kontakt med børn under 15 år, kan sikre sig, at dem de ansætter, ikke tidligere har forgrebet sig på børn. 

Men den lovgivning har altså et hul, der betyder, at organisationer, der sender frivillige til børnehjem i udlandet, ikke kan indhente den, fordi de frivillige ikke skal arbejde for organisationen i Danmark. 

Det er et moralsk ansvar 

Efter Danwatch kontaktede Brigitte Klintskov Jerkel vedrørende hullet i lovgivningen, har hun indsendt et beslutningsforslag om en lovændring inden udgangen af indeværende år. 

Hun kalder på, at regeringen skal “udvide lovgivningen om indhentning af børneattest ved ansættelse eller beskæftigelse af personer, som skal, eller har mulighed for, kontakt med børn under 15 år, også at gælde for organisationer, som sender frivillige til udlandet.”

Hun mener, at det er dybt problematisk, at organisationer ikke kan indhente børneattesten, fordi de frivillige ikke har en direkte ansættelse ved dem. 

“Da det er organisationerne, der arrangerer opholdet og faciliterer kontakten mellem frivillige og sårbare børn, ligger der et moralsk ansvar hos dem for bedst muligt at kunne sikre sig, at de personer, de sender afsted, ikke har til hensigt at forgribe sig på børn i en udsat position”, skriver hun i beslutningsforslaget. 

Og det er ifølge hende ikke bare organisationerne, der udsender de frivillige, der har et moralsk ansvar, men det har Danmark også som afsenderland:

“Vi som land, skal kunne stå inde for dem, som vi sender ud i verden, for at arbejde med nogle af verdens mest udsatte og sårbare børn – også selvom de ikke er ansat, men frivillige“. 

På kulturministerens bord 

Jan E. Jørgensen fra Venstre har i dag indsendt et udvalgsspørgsmål, som Danwatch har set, til kulturministeren Ane Halsboe-Jørgensen. 

Han spørger til, hvorvidt hun finder hullet i lovgivningen problematisk, da det betyder, at organisationer, når de sender frivillige afsted “ikke ved, om de sender personer afsted, der før har begået seksuelle forbrydelser mod børn”. 

Hvis hun finder det problematisk, efterspørger han også et initiativ fra hendes side til at få problemet løst.

Hvis du interesseret i at vide mere, kan du finde en artikel af Danwatch om børnehjemsturisme i det globale syd her eller du kan høre Danwatch’ podcast om frivilligturisme på børnehjem her.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.