Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Efter Danwatch-afsløring: Stop for eksportstøtte til forurenende kraftværker

Regeringen har besluttet, at den danske stat ikke længere skal finansiere kraftværker, der kører på tung brændselsolie og andre fossile brændstoffer. På Bermuda klager naboer til et danskstøttet kraftværk dog fortsat over sod og kvælende røg.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

“Regeringen har besluttet allerede fra starten af 2022 at sætte et stop for offentlig dansk finansiering og eksportfremmeydelser til fossile brændsler i energisektoren i udlandet”.

Sådan indledes en pressemeddelelse fra klimaminister Dan Jørgensen, udsendt under klimatopmødet i Glasgow onsdag denne uge. Med det sætter regeringen et punktum for sagen om dansk eksportstøtte til kraftværker, der kører på tung brændselsolie (Heavy Fuel Oil), sådan som Danwatch i samarbejde med Politiken afdækkede tidligere i år.

Tung brændselsolie er nemlig ikke bare en af de helt store klimasyndere med en CO2-udledning næsten på niveau med kul. Afbrænding af tung brændselsolie fører også til sodforurening, der har ført til, at naboerne til et danskstøttet kraftværk på Bermuda udsættes for alvorlig sygdomsrisiko.

FRYGTER SYGDOM: “Vi er bange for, at det her er meget sundhedsskadeligt. Men desværre har vi ikke ressourcerne til at bevise, hvad det gør ved vores helbred”, sagde Anthony Hayward, der er nabo til et danskstøttet kraftværk på Bermuda, til Danwatch i marts i år. Foto: Meredith Andrews/Danwatch 

Åbnede for eksportstop under samråd

På et samråd i Folketinget som følge af Danwatch og Politikens afløringer, måtte klimaminister Dan Jørgensen og erhvervsminister Simon Kollerup i foråret svare på spørgsmål om den danske eksportstøtte fra regeringens støttepartier Enhedslisten og SF.

Og dengang lovede ministrene at se på sagen og fortalte, at de havde bestilt en rapport, der skulle kortlægge konsekvenserne af at udelukke tung brændselsolie og andre fossile brændstoffer fra EKF, Danmarks Eksportkredits mandat.

Rapporten, der blev udarbejdet af konsulentbureauet Implement, er siden landet på ministrenes bord, og denne uge blev det altså klart, hvad konsekvensen blev: Energi fra ikke alene tung brændselsolie men fra alle fossile brændstoffer med nogle enkelte undtagelser for naturgas kan ikke længere få dansk eksportstøtte.

Og det er ifølge et faktaark, der er vedlagt pressemeddelelsen, ikke alene eksportkreditterne fra EKF, der rammes af ændringen:

“Stoppet gælder for eksportfinansiering via EKF Danmarks Eksportkredit, eksportfremme via Trade Council, den danske linje i de multilaterale banker og investeringer via IFU Investeringsfonden for udviklingslande”, hedder det.

Naboer på Bermuda plages fortsat

På Bermuda glæder naboerne til det danskstøttede kraftværk sig over nyheden om, at Danmark fremover ikke vil give eksportstøtte til kraftværker, der kører på tung brændselsolie. Men for dem har situationen ikke ændret sig nævneværdigt, fortæller repræsentanter for borgerinitiativet Bermuda Clean Air Coalition.

“Det ville være fantastisk, hvis den danske regering på en eller anden måde kunne lægge pres på sådan, at tingene kunne blive bedre. Vi kan bekræfte, at forureningen fortsætter, vi har fortsat problemer med sort røg og sodforurening”, skriver de i en mail til Danwatch.

NABOSKAB: Arthur og Sharon Riviere plages af en stærkt ubehagelig diesellugt fra sin danske nabo, et kraftværk der kører på tung brændselsolie.
Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.