Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Klimaministeren skal i samråd om forurenende kraftværker

Regeringens støttepartier er stærkt utilfredse med, at den danske stat finansierer oliefyrede kraftværker, der truer både klima, miljø og folkesundhed.
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

“Det er absurd, at vi på den ene side siger, at Danmark skal tage et globalt ansvar for at minimere udledningerne af klimagasser, og på den anden side bruger eksportstøtten til at finansiere kulsort og klimaskadelig Heavy Fuel Oil (tung brændselsolie, red.)”.

Det siger Enhedslistens klimaordfører Peder Hvelplund til Danwatch.

Også SF og Radikale Venstre reagerer på Danwatch og Politikens afdækning af dansk eksportstøtte til kraftværker, der kører på den tjæreagtige brændselsolie, og som hvert år udleder næsten lige så meget Co2 som hele København.

Enhedslisten har derfor kaldt klimaminister Dan Jørgensen (S) i samråd. Til samrådet skal han blandt andet svare på, “om regeringen fremadrettet vil forhindre Eksportkreditfondens støtte til klimaskadelige, fossile energiformer såsom tung brændselsolie”.

Jeg synes, det er helt hul i hovedet, at imens vi her i Danmark kæmper med næb og klør for at nå vores klimamål, så støtter vi samtidig projekter på fossil gas og olie i udlandet.

Signe Munk
SF’s klimaordfører, til Politiken

Ministeren bliver også bedt om at redegøre for, hvor store Co2-udledninger Eksportkreditfondens støtte til fossil energi resulterer i, og hvordan det kan hænge sammen, at Danmark finansierer kraftværker på tung brændselsolie, når regeringen samtidig arbejder for et internationalt forbud mod afbrænding af samme brændstof i arktiske områder.

SF har på sin side stillet spørgsmål til erhvervsminister Simon Kollerup om, hvorvidt regeringen vil sætte en stopper for fremtidig eksportstøtte til oliefyrede kraftværker.

“Jeg synes, det er helt hul i hovedet, at imens vi her i Danmark kæmper med næb og klør for at nå vores klimamål, så støtter vi samtidig projekter på fossil gas og olie i udlandet. Selvfølgelig skal danskstøttede offentlige fonde ikke bidrage til mere klimagasudledning i udlandet”, siger SF’s klimaordfører Signe Munk til Politiken.

Radikale Venstres klimaordfører Rasmus Helveg Petersen er heller ikke imponeret over den danske eksportstøtte:

“Dels mener jeg naturligvis ikke, at det her burde være muligt at støtte. Og dels mener jeg også, at vi bør tage skridtet videre og tage en ordentlig samtale om samtlige fossile brændstoffer for at sikre, at vi ikke understøtter projekter, der ikke støtter op om klimamålsætningerne i Parisaftalen”, siger han, ligeledes til Politiken.

I Enhedslisten mener Hvelplund ikke, det hænger sammen, at regeringen vil lade Eksportkreditfonden fortsætte med at finansiere tung brændselsolie, når de allerede har ekskluderet kulkraft, der kun udleder marginalt mere Co2 end den tyktflydende olie.

“Det er åbenlyst, at man må ekskludere tung brændselsolie på samme måde, som man har gjort med kul”, siger han til Danwatch.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.