Klimaministeren skal i samråd om forurenende kraftværker

Regeringens støttepartier er stærkt utilfredse med, at den danske stat finansierer oliefyrede kraftværker, der truer både klima, miljø og folkesundhed.

Den danske stat har støttet Bermudas nye kraftværk med en bankgaranti på 682 millioner kroner til trods for, at kraftværket udleder både store mængder Co2 og sundhedsskadelig sod. Det får støttepartierne til at råbe vagt i gevær. Foto: Meredith Andrews

“Det er absurd, at vi på den ene side siger, at Danmark skal tage et globalt ansvar for at minimere udledningerne af klimagasser, og på den anden side bruger eksportstøtten til at finansiere kulsort og klimaskadelig Heavy Fuel Oil (tung brændselsolie, red.)”.

Det siger Enhedslistens klimaordfører Peder Hvelplund til Danwatch.

Også SF og Radikale Venstre reagerer på Danwatch og Politikens afdækning af dansk eksportstøtte til kraftværker, der kører på den tjæreagtige brændselsolie, og som hvert år udleder næsten lige så meget Co2 som hele København.

Enhedslisten har derfor kaldt klimaminister Dan Jørgensen (S) i samråd. Til samrådet skal han blandt andet svare på, “om regeringen fremadrettet vil forhindre Eksportkreditfondens støtte til klimaskadelige, fossile energiformer såsom tung brændselsolie”.

Jeg synes, det er helt hul i hovedet, at imens vi her i Danmark kæmper med næb og klør for at nå vores klimamål, så støtter vi samtidig projekter på fossil gas og olie i udlandet.

Signe Munk
SF’s klimaordfører, til Politiken

Ministeren bliver også bedt om at redegøre for, hvor store Co2-udledninger Eksportkreditfondens støtte til fossil energi resulterer i, og hvordan det kan hænge sammen, at Danmark finansierer kraftværker på tung brændselsolie, når regeringen samtidig arbejder for et internationalt forbud mod afbrænding af samme brændstof i arktiske områder.

SF har på sin side stillet spørgsmål til erhvervsminister Simon Kollerup om, hvorvidt regeringen vil sætte en stopper for fremtidig eksportstøtte til oliefyrede kraftværker.

“Jeg synes, det er helt hul i hovedet, at imens vi her i Danmark kæmper med næb og klør for at nå vores klimamål, så støtter vi samtidig projekter på fossil gas og olie i udlandet. Selvfølgelig skal danskstøttede offentlige fonde ikke bidrage til mere klimagasudledning i udlandet”, siger SF’s klimaordfører Signe Munk til Politiken.

Radikale Venstres klimaordfører Rasmus Helveg Petersen er heller ikke imponeret over den danske eksportstøtte:

“Dels mener jeg naturligvis ikke, at det her burde være muligt at støtte. Og dels mener jeg også, at vi bør tage skridtet videre og tage en ordentlig samtale om samtlige fossile brændstoffer for at sikre, at vi ikke understøtter projekter, der ikke støtter op om klimamålsætningerne i Parisaftalen”, siger han, ligeledes til Politiken.

I Enhedslisten mener Hvelplund ikke, det hænger sammen, at regeringen vil lade Eksportkreditfonden fortsætte med at finansiere tung brændselsolie, når de allerede har ekskluderet kulkraft, der kun udleder marginalt mere Co2 end den tyktflydende olie.

“Det er åbenlyst, at man må ekskludere tung brændselsolie på samme måde, som man har gjort med kul”, siger han til Danwatch.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right