Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Enhedslisten: Folketinget fik ikke sandheden om Tyrkiet og flygtninge fra Anders Samuelsen

Efter afsløringerne af EU's bidrag til at lukke grænsen for syriske flygtninge kræver partiet en forklaring fra udenrigsministeren.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
John Hansen
John Hansen
Journalist / Politiken

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Der er gået mindre end en måned, siden udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) 28. februar orienterede Folketinget om situationen for flygtninge ved grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Danwatch og Politikens afsløringer af EU’s trecifrede millionstøtte til overvågningsudstyr, som hjælper Tyrkiet til at holde krigsflygtninge ude, og i nogle tilfælde skyde og dræbe flygtninge, som forsøger at krydse grænsen, får nu Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører for Enhedslisten, til at kalde udenrigsministerens svar til Folketinget den dag “misvisende”.

“Afsløringerne viser, at jeg fik et misvisende svar fra udenrigsministeren i februar. Det er uacceptabelt, at vi i Folketinget ikke kan få klare svar fra udenrigsministeren”.

“Jeg ser to mulige forklaringer: Enten er Udenrigsministeriet inkompetent til at vurdere situationen ved grænsen. Eller også vælger man at sætte kikkerten for det blinde øje. Ingen af forklaringerne er acceptable”, siger Nikolaj Villumsen.

“Uacceptabelt”

Hans spørgsmål til udenrigsministeren var ganske konkret:

Han bad ministeren redegøre for rapporter fra Human Rights Watch i begyndelsen af februar om, at flygtninge blev beskudt og udsat for vold af tyrkiske grænsevagter på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Anders Samuelsen svarede blandt andet, at »rapporter om vold mod flygtninge afvises generelt af de tyrkiske myndigheder« og henviste til, at »EU følger løbende situationen for flygtninge og migranter i Tyrkiet tæt og man har fra EU’s side tidligere generelt ikke kunnet bekræfte beskyldninger om menneskerettighedsovertrædelser«.

Siden har nye rapporter fra Human Rights Watch torsdag i denne uge fremlagt nye vidnesbyrd fra Tyrkiets grænse om drab, vold og tvangstilbagesendelse af flygtninge fra Syrien, samt om en grænse, der reelt er lukket og kun lader alvorligt syge eller sårede slippe igennem for at søge asyl.

Oplysninger som bekræftes af en snes vidner, som Politiken i samarbejde med Danwatch og det europæiske mediesamarbejde EIC har truffet i områderne tæt på Tyrkiets grænse mod Syrien.

Muligt dansk medansvar

Kombineret med afsløringerne af at EU har bidraget med 262 millioner kroner til 82 pansrede køretøjer med avanceret overvågningsudstyr, hvoraf 32 lige nu benyttes af de tyrkiske grænsevagter ved grænsemuren mod Syrien, får det Thomas Gammeltoft-Hansen til at advare om, at Danmark og EU dermed principielt kan have et medansvar for de krænkelser af menneskerettighederne og

“Når man giver så store beløb til overvågningsudstyr og dermed bidrager til en brutal grænsebevogtning, så gør man sig tilsyneladende medansvarlig for grove krænkelser, med det formål at holde mennesker væk fra at flygte mod Europa”, siger Nikolaj Villumsen.

Kræver forklaring

“Vi gør despoten Erdogan til Europas grænsevagt, og tager tilsyneladende brud på menneskerettigheder med i købet. Det kan godt være, at Anders Samuelsen synes, at det er en god politik, men så må han stå ved den, og det gør han ikke”, siger ordføreren.

Han vil nu “rejse de nye afsløringer for ministeren og bede ham forholde sig til dem, så vi kan få en reel debat om, hvad der foregår af tilsyneladende uacceptable overgreb – oven i købet med bidrag fra EU”.

Udenrigsminister Anders Samuelsen har ikke ønsket at besvare spørgsmål om emnet.

I et skriftligt svar fra Udenrigsministeriet, som ingen har ønsket at lægge navn til, henviser man til, at EU-Kommissionen har ansvaret for de penge, EU har givet til overvågningsudstyr i Tyrkiet.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.