Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

EU vil lave lov, der kan give dig en væsentlig bedre samvittighed

I dette nyhedsoverblik ser vi nærmere på en lov, der har potentiale til at fjerne de moralske skrupler, der følger med mange af de produkter, vi køber. Vi skal også se nærmere på tekstilindustrien og greenwashing.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se nærmere på en lov, der har potentiale til at fjerne de moralske skrupler, der følger med mange af de produkter, vi køber. 

Derudover skal vi rundt om tekstilindustriens problemer i Etiopien og Cambodia, et tilbageslag for et ecuadoriansk olieeventyr og lidt greenwashing.

Due diligence, menneskerettigheder mm.

EU barsler med lov, der kan bremse virksomheders krænkelser af menneskerettigheder

De fleste af os er modstandere af tvangsarbejde, krænkelser af menneskerettigheder, børnearbejde og forurening. Alligevel medvirker vi (ofte uvidende) til det, når vi køber en smartphone, et par nye jeans, chokolade eller en bakke med importerede jordbær. Mange af vores produkter bliver til i komplicerede forsyningskæder og dele af dem bliver lavet under forhold, vi ikke ville acceptere, hvis vi kendte til det. 

Problemet er, at det ikke sådan lige er til at se, fordi det ikke er overskueligt, hvordan vores produkter bliver til, og det er svært at holde virksomhederne ansvarlige. For nylig kom EU et lille, men vigtigt skridt tættere på at lave om på det. 

EU arbejder på et regelsæt for såkaldt due diligence. Direkte oversat betyder det rettidigt omhu, og det siger ikke så meget, men det, du skal forstå om reglerne, er: EU vil holde virksomheder ansvarlige for krænkelser af menneskerettigheder og skader på miljøet, der sker i deres forsyningskæde.

Hvis reglerne bliver håndfaste og med mærkbare konsekvenser for virksomhederne, kan det blive lidt af en revolution. FN har godt nok et sæt retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, men de er kun vejledende, og det har ikke nogen konsekvenser, hvis de bliver overtrådt. I efteråret 2020 viste vi på Danwatch, at seks ud af Danmarks ni største virksomheder inden for fødevarer, tekstil og energi ikke overholder reglerne. 

EU’s regelsæt kan derfor få en enorm betydning, alt efter hvordan det skrues sammen. Men der er mange parter at tage hensyn til, før en lov bliver til virkelighed i EU. Europa-Kommissionen kommer lidt ligesom den danske regering med lovforslagene, der derefter skal stemmes igennem i først Europa-Parlamentet, der repræsenterer den europæiske befolkning, og dernæst i Ministerrådet, der repræsenterer de enkelte lande.
Det, der nu er sket, er, at Retsudvalget i parlamentet har givet deres bud på, hvordan loven kan skrues sammen:

Subi Katum er 70 år og rohingya, en muslimsk minoritet i Myanmar, der blandt andet bliver forfulgt af landets militær. Den danske virksomheder Bestseller køber tøj af fabrikker, der har lejet sig ind på land ejet af militæret. Spørgsmålet er, hvilket ansvar Bestseller vil stå med, når den nye lov er stemt i gennem EU.
  • Retsudvalget vil kræve, at alle virksomheder, der opererer i EU, skal identificere eventuelle risici for menneskerettighederne og miljøet – både hos dem selv og deres leverandører. Når der opstår problemer, skal virksomhederne offentliggøre det og forklare, hvordan de vil rette op på det. 
  • Retsudvalget vil have nationale myndigheder til at tjekke, om reglerne bliver overholdt, og give mulighed for at straffe virksomhederne. Og så foreslår Europa-Parlamentet, at ofre for menneskerettighedskrænkelser skal kunne hive virksomheder i retten, og at virksomhederne skal vende deres planer for due diligence med fagforeninger og oprindelige folk. 
  • En række ngo’er hilser forslaget velkommen, og mener det er et stort skridt i den rigtige retning. Nu må Europa-kommissionen bygge videre på forslaget og gøre det endnu mere robust, skriver organisationerne.
  • 12 af de største nordiske virksomheder bakker forslaget op. Virksomhederne, der inkluderer Lego, Danfoss, Novo Nordisk og Vestas, foreslår blandt andet, at reglerne skal gælde hele værdikæden, altså alt der indgår i produktet, og ikke bare de direkte leverandører til virksomheden. 

Det næste, der sker, er, at parlamentet i marts måned skal stemme om retsudvalgets forslag. Efter planen vil Europa-Kommissionen komme med sit forslag til april.

Andre nyheder:

1Arbejdstagerrettigheder

Borgerkrig bremser etiopisk tøjeventyr

Etiopien skulle være centrum for verdens tøjproduktion, men så blev landet ramt af borgerkrig. Sammen med protester over nogle af de laveste lønninger i tøjindustrien, sætter de etniske spændinger i landet en stopper for det forretningseventyr, som landets regering ellers havde satset på. Det skriver en af de førende forskere på området i Quartz.

2Klima, Miljø og Oprindelige Folk

Europæiske banker trækker investeringer ud af olieudvinding i Ecuador

Olieindustrien i Ecuador har planer om at udvinde olie i Yasuni National Park, hvor ledere af oprindelige folk frygter, at de vil få frataget deres rettigheder til land, og at olien vil slippe ud i den natur, der ifølge Unesco er særlig bevaringsværdig. Det har ført til kritik af europæiske banker, der har penge i olieeventyret, og flere af dem har nu taget konsekvensen, og trukket deres penge ud igen, skriver Reuters.

3Arbejdstagerrettigheder

Tekstilarbejdere blokerer vej ind til Cambodias hovedstad

Efter problemer med at få de penge, de har ret til, gik tusindvis af tekstilarbejdere onsdag på gaden i Phnom Penh og blokerede en af de største veje ind til byen, skriver Camboja News.

4Klima

Virksomheder snyder med grønne løfter på internettet

Hvis du på nettet bliver lovet, at det produkt, du er ved at købe, er klimavenligt, er der god grund til at være skeptisk. I et studie af netbutikker har EU fundet ud af, at 42 procent af de grønne løfter er overdrevne, falske eller decideret ulovlige, skriver news.trust.org.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Husk, at ris, ros, tips, tricks og opmuntrende ord med glæde modtages på jt@danwatch.dk

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Frygt for smitte med covid-19 fører til øget arbejdsløshed blandt indiske kvinder der gør rent eller bidrager med andet husarbejde i landets middelklassse-hjem.

Det skriver The Guardian.

Middelklassen er bange for, at deres rengøringshjælp vil bringe Covid-19 ind i deres hjem, og erstatter derfor i stadig større grad arbejdskraften med maskiner.

Mere

I en ny rapport dokumenterer Amnesty International omfattende menneskerettighedskrænkelser mod demonstranter i den colombianske by Cali.

“Under påskud af at genoprette orden, er hundredvis af mennesker blevet påført frygtelige skader, og snesevis af unge mennesker har mistet livet”, udtaler Erika Guevara-Rosas, Amerika-chef i Amnesty International, i en pressemeddelelse.

Siden april 2021 har der været omfattende protester mod regeringen i det sydamerikanske land.

Mere

Fagforeninger i Kenya anklager en række af landets rekrutteringsbureauer for at bidrage til moderne slaveri, når de sender kenyanske arbejdere til Golfstaterne.

Samtidig anklages myndighederne i landet for at holde hånden over rekrutteringsbureauerne, fordi de ikke har reageret på rapporter om de slavelignende og farlige arbejdsforhold der møder kenyanere der rejser ud for at arbejde.

93 kenyanere skal de sidste tre år have mistet livet i arbejdsulykker i Golfstaterne.

Mere

Det amerikanske medicinalfirma, der leverer langt størstedelen af de danske corona-vacciner, har tjent 92 procent mere end normalt i første halvår af 2021.

Det har firmaet oplyst i denne uge. Firmaet forventer at tjene mindst 209 milliarder kroner på sin vaccine i år. Firmaets samlede indtjening i 2021 ventes at blive cirka 500 milliarder kroner.

Som Danwatch tidligere har skrevet, er Pfizer blevet kraftigt kritiseret for at sætte prisen på firmaets vaccine for højt. Prisen for en dosis af Pfizers mRNA-vaccine ligger på 150-200 kroner, mens Astra Zenecas vaccine koster omkring 20 kroner.

Mere

Ingen i Myanmar drikker længere Myanmar Beer eller Andaman Gold. Begge øl laves af bryggerier, der ejes at militæret i Myanmar. Men efter militærkuppet i Myanmar 1. februar har en boykot-kampagne mod produkter, der ejes af militæret, fået salget af militærets øl til at falde drastisk. Nu forsøger ikke-militærejede ølmærker, heriblandt Carlsberg, at udnytte situationen til at øge salget. Det skriver Frontier Myanmar. Men ifølge mediet kan Carlsberg, Heineken og Chang ikke følge med den øgede efterspørgsel. blandt andet fordi de mangler øldåser. Kilder i bryggeribranchen siger til Frontier Myanmar, at salget af det mest populære militære ølmærke Myanmar Beer er faldet med 80-90 procent.

Mere


Den 67-årige Sun Dawu blev milliardær på at drive et af Kinas største private landbrug. Men han var også kendt for at turde tale højt om menneskerettigheder og politiske følsomme emner. Nu er han ifølge BBC blevet idømt 18 års fængsel for at ‘opildne til konflikter og uenigheder’. Sun Dawu blev tilsyneladende fængslet sidste år på grund af en konflikt om landbrugsjord med et statsejet landbrug. Retssagen mod Sun Dawu er ifølge BBC den seneste af en række sager mod åbenmundede topchefer i det kinesiske erhvervsliv.

Mere

Mere end 18.000 arbejdere  i Forenede Arabiske Emirater får nu kompensation for manglende løn. Det skriver mediet Gulf News. Det er Ministeriet for ‘Human Ressources and Emiratisation’, der har offentliggjort forliget, som handler om løn for mere end 80 millioner USD. Ifølge ministeriet er der blevet afgjort i alt 22 sager vedrørende manglende løn siden juni 2020.

Mere

Hvideruslands regering vil lukke en lang række civilsamfundsorganisationer, som de anser for at være en trussel mod landet. Det er blandt andet organisationer, der arbejder for handicappedes rettigheder, pressefrihed, menneskerettigheder og miljøorganisationer, der skal lukkes. 

Den hviderussiske præsident Aleksander Lukasjenko, også kaldet Europas sidste diktator, kaldte i sidste uge, ifølge det belarusiske journalistforbund, lukningen af ngo’er for en udrensning:

“Belarus har næsten 2000 ngo’er, non-profit organisationer, gangstere og fremmed agenter. Tusinder arbejder allerede for dem. De fleste er hjernevasket med udenlandske penge”, sagde han blandt andet.

Mere

Sikkerhedspolitiet i Hongkong har arresteret 5 medlemmer af en fagforening for ‘sammensværgelse om at udbrede oprørsk materiale’, skriver Nikkei Asia. Ifølge lokale medier er de fem medlemmer af en fagforening for talepædagoger, som har udgivet en serie af billedbøger til små børn fra 4 år og opefter. Børnebøgerne handler om en flok får, som holder sammen og kæmper mod ulve, som angriber dem.  Ifølge en udtalelse fra politiet i Hongkong har de mistænkte haft til formål at sprede had til myndighederne og retssystemet blandt små børn og opfordret til at bruge vold og bryde loven. De fem arresterede, to mænd og tre kvinder, er mellem 25 og 28 år og risikere op til to års fængsel.

Mere

En sydafrikansk vaccinefabrikant kommer til at stå for en del af produktionen af Pfizer BioNTechs Covid-19 vacciner. Det har de to medicinalfirmaer bag meldt ud i dag, skriver New York Times. Den sydafrikanske vaccineproducent Biovac skal stå for den sidste del af produktionen, hvor vaccinen skal hældes på de små glas og pakkes til distribution. Ifølge New York Times skal Pfizers fabrikker i Europa fortsat fremstille vaccinen og sende den til Cape Town. Når den sydafrikanske fabrik kører på fuld kapacitet kan den spytte 55 millioner vaccinedoser ud om året, som alle bliver reserveret til lande i Afrika. Hidtil er kun 1,5 procent af befolkningen i Afrika er vaccineret. 

Sundhedseksperter og ngo’er har opfordret vaccinefirmaerne til at overføre deres teknologi til lokale producenter i den fattige del af verden. Men direktør for Global Health Policy and Politics Initiative på Georgetown University i USA Matthew Kavanagh kalder aftalen for ‘dybt skuffende’, fordi den egentlige produktion fortsat foregår i de rige lande og dermed fortsætter uligheden i distributionen af covid-19 vaccinerne.

Mere

Siden 1. februar har Myanmars militærjunta dømt 65 personer til døden i militære domstole i landet. Det meddeler ngo’en Human Rights Watch. 26 af de dømte er i øjeblikket tilbageholdt, mens 39 er dømt in absentia. De 65 dødsdomme er ifølge Human Rights Watch blevet afsagt af militære domstole i områder af Yangon, hvor militærjuntaen har indført undtagelsestilstand. Myanmar har ikke udført henrettelser af fanger siden 1988, selvom retssystemet er blevet ved med at bruge dødsdom som straf. Ifølge Human Rights Watch kan formålet med dødsdommene være at lægge en dæmper på protestbevægelsen i Myanmar. 

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.