31. januar 2021Energi

EU vil lave lov, der kan give dig en væsentlig bedre samvittighed

I dette nyhedsoverblik ser vi nærmere på en lov, der har potentiale til at fjerne de moralske skrupler, der følger med mange af de produkter, vi køber. Vi skal også se nærmere på tekstilindustrien og greenwashing.

Rohingya New Arrivals

Kære læsere

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se nærmere på en lov, der har potentiale til at fjerne de moralske skrupler, der følger med mange af de produkter, vi køber. 

Derudover skal vi rundt om tekstilindustriens problemer i Etiopien og Cambodia, et tilbageslag for et ecuadoriansk olieeventyr og lidt greenwashing.

Due diligence, menneskerettigheder mm.

EU barsler med lov, der kan bremse virksomheders krænkelser af menneskerettigheder

De fleste af os er modstandere af tvangsarbejde, krænkelser af menneskerettigheder, børnearbejde og forurening. Alligevel medvirker vi (ofte uvidende) til det, når vi køber en smartphone, et par nye jeans, chokolade eller en bakke med importerede jordbær. Mange af vores produkter bliver til i komplicerede forsyningskæder og dele af dem bliver lavet under forhold, vi ikke ville acceptere, hvis vi kendte til det. 

Problemet er, at det ikke sådan lige er til at se, fordi det ikke er overskueligt, hvordan vores produkter bliver til, og det er svært at holde virksomhederne ansvarlige. For nylig kom EU et lille, men vigtigt skridt tættere på at lave om på det. 

EU arbejder på et regelsæt for såkaldt due diligence. Direkte oversat betyder det rettidigt omhu, og det siger ikke så meget, men det, du skal forstå om reglerne, er: EU vil holde virksomheder ansvarlige for krænkelser af menneskerettigheder og skader på miljøet, der sker i deres forsyningskæde.

Hvis reglerne bliver håndfaste og med mærkbare konsekvenser for virksomhederne, kan det blive lidt af en revolution. FN har godt nok et sæt retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, men de er kun vejledende, og det har ikke nogen konsekvenser, hvis de bliver overtrådt. I efteråret 2020 viste vi på Danwatch, at seks ud af Danmarks ni største virksomheder inden for fødevarer, tekstil og energi ikke overholder reglerne. 

EU’s regelsæt kan derfor få en enorm betydning, alt efter hvordan det skrues sammen. Men der er mange parter at tage hensyn til, før en lov bliver til virkelighed i EU. Europa-Kommissionen kommer lidt ligesom den danske regering med lovforslagene, der derefter skal stemmes igennem i først Europa-Parlamentet, der repræsenterer den europæiske befolkning, og dernæst i Ministerrådet, der repræsenterer de enkelte lande.
Det, der nu er sket, er, at Retsudvalget i parlamentet har givet deres bud på, hvordan loven kan skrues sammen:

Subi Katum er 70 år og rohingya, en muslimsk minoritet i Myanmar, der blandt andet bliver forfulgt af landets militær. Den danske virksomheder Bestseller køber tøj af fabrikker, der har lejet sig ind på land ejet af militæret. Spørgsmålet er, hvilket ansvar Bestseller vil stå med, når den nye lov er stemt i gennem EU.
  • Retsudvalget vil kræve, at alle virksomheder, der opererer i EU, skal identificere eventuelle risici for menneskerettighederne og miljøet – både hos dem selv og deres leverandører. Når der opstår problemer, skal virksomhederne offentliggøre det og forklare, hvordan de vil rette op på det. 
  • Retsudvalget vil have nationale myndigheder til at tjekke, om reglerne bliver overholdt, og give mulighed for at straffe virksomhederne. Og så foreslår Europa-Parlamentet, at ofre for menneskerettighedskrænkelser skal kunne hive virksomheder i retten, og at virksomhederne skal vende deres planer for due diligence med fagforeninger og oprindelige folk. 
  • En række ngo’er hilser forslaget velkommen, og mener det er et stort skridt i den rigtige retning. Nu må Europa-kommissionen bygge videre på forslaget og gøre det endnu mere robust, skriver organisationerne.
  • 12 af de største nordiske virksomheder bakker forslaget op. Virksomhederne, der inkluderer Lego, Danfoss, Novo Nordisk og Vestas, foreslår blandt andet, at reglerne skal gælde hele værdikæden, altså alt der indgår i produktet, og ikke bare de direkte leverandører til virksomheden. 

Det næste, der sker, er, at parlamentet i marts måned skal stemme om retsudvalgets forslag. Efter planen vil Europa-Kommissionen komme med sit forslag til april.

Andre nyheder:

1Arbejdstagerrettigheder

Borgerkrig bremser etiopisk tøjeventyr

Etiopien skulle være centrum for verdens tøjproduktion, men så blev landet ramt af borgerkrig. Sammen med protester over nogle af de laveste lønninger i tøjindustrien, sætter de etniske spændinger i landet en stopper for det forretningseventyr, som landets regering ellers havde satset på. Det skriver en af de førende forskere på området i Quartz.

2Klima, Miljø og Oprindelige Folk

Europæiske banker trækker investeringer ud af olieudvinding i Ecuador

Olieindustrien i Ecuador har planer om at udvinde olie i Yasuni National Park, hvor ledere af oprindelige folk frygter, at de vil få frataget deres rettigheder til land, og at olien vil slippe ud i den natur, der ifølge Unesco er særlig bevaringsværdig. Det har ført til kritik af europæiske banker, der har penge i olieeventyret, og flere af dem har nu taget konsekvensen, og trukket deres penge ud igen, skriver Reuters.

3Arbejdstagerrettigheder

Tekstilarbejdere blokerer vej ind til Cambodias hovedstad

Efter problemer med at få de penge, de har ret til, gik tusindvis af tekstilarbejdere onsdag på gaden i Phnom Penh og blokerede en af de største veje ind til byen, skriver Camboja News.

4Klima

Virksomheder snyder med grønne løfter på internettet

Hvis du på nettet bliver lovet, at det produkt, du er ved at købe, er klimavenligt, er der god grund til at være skeptisk. I et studie af netbutikker har EU fundet ud af, at 42 procent af de grønne løfter er overdrevne, falske eller decideret ulovlige, skriver news.trust.org.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Husk, at ris, ros, tips, tricks og opmuntrende ord med glæde modtages på jt@danwatch.dk

Tak, fordi I læste med!