Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

EU vil lave lov, der kan give dig en væsentlig bedre samvittighed

I dette nyhedsoverblik ser vi nærmere på en lov, der har potentiale til at fjerne de moralske skrupler, der følger med mange af de produkter, vi køber. Vi skal også se nærmere på tekstilindustrien og greenwashing.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se nærmere på en lov, der har potentiale til at fjerne de moralske skrupler, der følger med mange af de produkter, vi køber. 

Derudover skal vi rundt om tekstilindustriens problemer i Etiopien og Cambodia, et tilbageslag for et ecuadoriansk olieeventyr og lidt greenwashing.

Due diligence, menneskerettigheder mm.

EU barsler med lov, der kan bremse virksomheders krænkelser af menneskerettigheder

De fleste af os er modstandere af tvangsarbejde, krænkelser af menneskerettigheder, børnearbejde og forurening. Alligevel medvirker vi (ofte uvidende) til det, når vi køber en smartphone, et par nye jeans, chokolade eller en bakke med importerede jordbær. Mange af vores produkter bliver til i komplicerede forsyningskæder og dele af dem bliver lavet under forhold, vi ikke ville acceptere, hvis vi kendte til det. 

Problemet er, at det ikke sådan lige er til at se, fordi det ikke er overskueligt, hvordan vores produkter bliver til, og det er svært at holde virksomhederne ansvarlige. For nylig kom EU et lille, men vigtigt skridt tættere på at lave om på det. 

EU arbejder på et regelsæt for såkaldt due diligence. Direkte oversat betyder det rettidigt omhu, og det siger ikke så meget, men det, du skal forstå om reglerne, er: EU vil holde virksomheder ansvarlige for krænkelser af menneskerettigheder og skader på miljøet, der sker i deres forsyningskæde.

Hvis reglerne bliver håndfaste og med mærkbare konsekvenser for virksomhederne, kan det blive lidt af en revolution. FN har godt nok et sæt retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, men de er kun vejledende, og det har ikke nogen konsekvenser, hvis de bliver overtrådt. I efteråret 2020 viste vi på Danwatch, at seks ud af Danmarks ni største virksomheder inden for fødevarer, tekstil og energi ikke overholder reglerne. 

EU’s regelsæt kan derfor få en enorm betydning, alt efter hvordan det skrues sammen. Men der er mange parter at tage hensyn til, før en lov bliver til virkelighed i EU. Europa-Kommissionen kommer lidt ligesom den danske regering med lovforslagene, der derefter skal stemmes igennem i først Europa-Parlamentet, der repræsenterer den europæiske befolkning, og dernæst i Ministerrådet, der repræsenterer de enkelte lande.
Det, der nu er sket, er, at Retsudvalget i parlamentet har givet deres bud på, hvordan loven kan skrues sammen:

Subi Katum er 70 år og rohingya, en muslimsk minoritet i Myanmar, der blandt andet bliver forfulgt af landets militær. Den danske virksomheder Bestseller køber tøj af fabrikker, der har lejet sig ind på land ejet af militæret. Spørgsmålet er, hvilket ansvar Bestseller vil stå med, når den nye lov er stemt i gennem EU.
  • Retsudvalget vil kræve, at alle virksomheder, der opererer i EU, skal identificere eventuelle risici for menneskerettighederne og miljøet – både hos dem selv og deres leverandører. Når der opstår problemer, skal virksomhederne offentliggøre det og forklare, hvordan de vil rette op på det. 
  • Retsudvalget vil have nationale myndigheder til at tjekke, om reglerne bliver overholdt, og give mulighed for at straffe virksomhederne. Og så foreslår Europa-Parlamentet, at ofre for menneskerettighedskrænkelser skal kunne hive virksomheder i retten, og at virksomhederne skal vende deres planer for due diligence med fagforeninger og oprindelige folk. 
  • En række ngo’er hilser forslaget velkommen, og mener det er et stort skridt i den rigtige retning. Nu må Europa-kommissionen bygge videre på forslaget og gøre det endnu mere robust, skriver organisationerne.
  • 12 af de største nordiske virksomheder bakker forslaget op. Virksomhederne, der inkluderer Lego, Danfoss, Novo Nordisk og Vestas, foreslår blandt andet, at reglerne skal gælde hele værdikæden, altså alt der indgår i produktet, og ikke bare de direkte leverandører til virksomheden. 

Det næste, der sker, er, at parlamentet i marts måned skal stemme om retsudvalgets forslag. Efter planen vil Europa-Kommissionen komme med sit forslag til april.

Andre nyheder:

1Arbejdstagerrettigheder

Borgerkrig bremser etiopisk tøjeventyr

Etiopien skulle være centrum for verdens tøjproduktion, men så blev landet ramt af borgerkrig. Sammen med protester over nogle af de laveste lønninger i tøjindustrien, sætter de etniske spændinger i landet en stopper for det forretningseventyr, som landets regering ellers havde satset på. Det skriver en af de førende forskere på området i Quartz.

2Klima, Miljø og Oprindelige Folk

Europæiske banker trækker investeringer ud af olieudvinding i Ecuador

Olieindustrien i Ecuador har planer om at udvinde olie i Yasuni National Park, hvor ledere af oprindelige folk frygter, at de vil få frataget deres rettigheder til land, og at olien vil slippe ud i den natur, der ifølge Unesco er særlig bevaringsværdig. Det har ført til kritik af europæiske banker, der har penge i olieeventyret, og flere af dem har nu taget konsekvensen, og trukket deres penge ud igen, skriver Reuters.

3Arbejdstagerrettigheder

Tekstilarbejdere blokerer vej ind til Cambodias hovedstad

Efter problemer med at få de penge, de har ret til, gik tusindvis af tekstilarbejdere onsdag på gaden i Phnom Penh og blokerede en af de største veje ind til byen, skriver Camboja News.

4Klima

Virksomheder snyder med grønne løfter på internettet

Hvis du på nettet bliver lovet, at det produkt, du er ved at købe, er klimavenligt, er der god grund til at være skeptisk. I et studie af netbutikker har EU fundet ud af, at 42 procent af de grønne løfter er overdrevne, falske eller decideret ulovlige, skriver news.trust.org.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Husk, at ris, ros, tips, tricks og opmuntrende ord med glæde modtages på [email protected]

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Hvis eleverne ikke reagerer på advarselsskud og fortsætter med at forsøge at flygte, vil det bevæbnede politi skyde for at dræbe”.

Citatet her stammer fra et enormt læk af hackede dokumenter fra politimyndighederne i Kinas Xinjiang-provins. “Eleverne”, der tales om i citatet ovenfor, er kinesiske uighur-muslimer, som indespærres i det, den kinesiske regering kalder for “uddannelsescentre”. Omverdenen kalder dem for fængsler og koncentrationslejre.

De lækkede dokumenter, som britiske BBC beskriver, fortæller hvordan uddannelsescentrene er proppet med bevæbnet politi. De er til stede under undervisningen, de bevogter alle udgange, og snigskytter holder vågent øje fra vagttårne, hvorfra de altså må skyde for at dræbe.

USA kalder det, der sker i Xinjiang, for et folkedrab. Amnesty International og Human Rights Watch mener, det udgør forbrydelser mod menneskeheden.

Lande:
Mere

Flere og flere mennesker tvinges på flugt fra krige og konflikter verden over. Antallet af tvangsfordrevne er steget støt de seneste år med konflikter i især Afghanistan, Burkina Faso, DDR Congo, Etiopien, Myanmar og Nigeria.

Og med Ruslands invasion af Ukraine, der har fordrevet op mod 14 millioner mennesker fra deres hjem, har antallet af tvangsfordrevne ifølge FN’s flygtningehøjkommissariat (UNHCR) for første gang nogensinde rundet 100 millioner mennesker. Det skriver The Guardian.

UNHCR beskriver tallet som en “tragisk milepæl”, der burde være et wake-up call for det internationale samfund. 

Syrere udgør stadig den største befolkningsgruppe af flygtninge, mens flygtninge fra Venezuela og Afghanistan er henholdsvis anden- og tredjestørste gruppe.

Mere

En delegation bestående af seks medlemmer fra EU-parlamentarikere blev fredag forhindret indrejse i Palæstina af israelske myndigheder. Det skriver bl.a. EU Observer.

Delegationen, der var ledet af den spanske venstrefløjspolitiker Manu Pineda, skulle have mødtes med palæstinensiske ministre i de besatte områder. Men i lufthavnen blev flere mødt med beskeden om, at Israel ikke ville lukke dem ind. Manu Pineda selv fik at vide, at han var persona non grata i Israel.

Sagen har skabt røre blandt flere medlemmer af EU-parlamentet, der ikke mener, en anden stat skal bestemme, hvem europæiske politikere mødes med.

EU-parlamentets præsident, Roberta Metsola, der i skrivende stund er på officielt besøg i Israel, siger at hun vil tage sagen op med de israelske myndigheder.

Lande: | |
Mere

Flere af de største kaffeimportører i Nordamerika og Europa fortsatte tilsyneladende med at købe kaffebønner fra en række brasilianske kooperativer, selv om flere underleverandører sidste år var blevet taget i at slavebinde markarbejdere. Det skriver Repórter Brasil.

Blandt de multinationale kaffeselskaber er italienske Lavazza, som er en af verdens største distributører af kaffe med tilstedeværelse i over 140 lande.

Brasilien er verdens største kaffeproducent og producerer cirka en tredjedel af verdens kaffe. I 2020 alene svarede det til mere end 58 millioner 60-kilos sække.

Sidste år blev 310 mennesker reddet fra slavearbejde på brasilianske kaffefarme, det højeste antal siden 2003.

Brancher: | |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Selv om de danske pensionskasser ikke direkte investerer i de notorisk uforudsigelige kryptovalutaer, er de alligevel påvirket af de seneste ugers voldsomme kursfald på blandt andet bitcoin.

Det skriver Dagbladet Børsen på baggrund af data fra Danwatch’s nye Pensionsmaskine.

Tallene viser, at danske pensionskasser har investeret over 4,5 milliarder kroner i aktier, hvor selskaberne bag har beholdninger af bitcoin. Langt det meste er investeret i elbilproducenten Tesla, der har store bitcoin-beholdninger.

Er du også nysgerrig på, hvor dine pensionskroner er placeret, kan du selv søge helt gratis på Pensionsmaskinen.dk.

Virksomheder:
Mere

En domstol på den italienske ø Sicilien skal tage stilling til, om der skal rejses straffesag mod fire personer, der har reddet hundredvis af kæntrede flygtninge og migranter i Middelhavet i 2016 og 2017. 

De fire er sigtet for at have faciliteret “uautoriseret indrejse” i Italien – en forbrydelse, der i værste fald kan give op mod 20 års fængsel, skriver EU Observer.

Udover de fire er 17 øvrige mennesker sigtet under samme paragraf, ligesom NGO’erne Læger Uden Grænser, Red Barnet og et privat shippingfirma også er sigtet.

Flere end 22.000 mennesker er druknet i Middelhavet i løbet af de seneste otte år.

Brancher:
Lande:
Mere

For første gang i Sri Lankas historie er landet gået i restance og kan ikke leve op til dets gældsforpligtelser. 

En længerevarende økonomisk nedtur og en valutakrise har ifølge Bloomberg gjort, at landet nu mangler hård valuta til at importere nødvendigheder som fødevarer og brændstof. Det har blandt andet ført til stor vrede i befolkningen og voldelige protester landet over.

Sri Lankas centralbankchef, Nandalal Weerasinghe, forventer ifølge Bloomberg, at inflationen de kommende måneder vil stige til 40 procent. Landet forhandler nu med den Internationale Valutafond om et lån, der skal redde økonomien. Alene i år er der brug for mellem 21 og 28 milliarder kroner.

Lande:
Mere

Virksomheder og investorer skal følge de sanktioner, der ved lov er pålagt Rusland og Belarus i forbindelse med invasionen af Ukraine. Men det er ikke nok, lyder det nu fra en række storinvestorer.

I et åbent brev, som er delt af Business & Human Rights Resource Centre, opfordrer de 56 underskrivere – der blandt andet tæller danske AP Pension – virksomheder til at foretage ekstra omhyggelige risikovurderinger. Blandt andet ved at kortlægge, om deres forretninger er med til at berige den russiske stat, landets oligarker eller den russiske militærindustri.

De 56 investorer håndterer tilsammen investeringer for op mod 12 billioner kroner.

Er du nysgerrig på, hvad dine pensionskroner investeres i, kan du selv dykke ned i tallene i vores nye Pensionsmaskine, hvor vi har samlet alle danske pensionsselskabers aktieinvesteringer.

Virksomheder:
Lande: | |
Mere

Forurening fra mennesker, stater og virksomheder verden over er hvert år skyld i cirka 9 millioner menneskers for tidlige død. Det konkluderer et eksperthold fra det anerkendte britiske tidsskrift The Lancet i en ny rapport, som blandt andre Ingeniøren fortæller om.

Forskerne kalder forureningen for en trussel mod hele planeten og opfordrer til akut global indsats mod alle større moderne forureningskilder. Forureningen hænger nemlig direkte sammen med både klimaforandringer og tabet af biodiversitet, lyder det i rapporten.

Mere

Ifølge Malis militærregering under lederen Assimi Goïta afværgede landet i sidste uge et kupforsøg fra en gruppe soldater, der var støttet af en unavngiven “vestlig stat”. Det skriver Malis ministerium for Territoriel Administration og Centralisering i en pressemeddelelse.

Det var ifølge ministeriet en gruppe af officerer og underofficerer, der forsøgte at kuppe sig til magten, men kupforsøget blev afværget “takket være årvågenheden og professionalismen fra Malis forsvars- og sikkerhedsstyrker”, står der i pressemeddelelsen.

Den nuværende maliske militærregering kom selv til magten ved et kup for et år siden. Siden har Mali allieret sig nærmere med Rusland og distanceret sig fra den tidligere kolonimagt Frankrig, som er i gang med at trække sine soldater ud af landet. Danmark har også trukket sine soldater ud af landet, efter at Malis regering i januar i år afviste, at Danmark havde fulgt de rette protokoller og danske soldater dermed ikke havde lov til at opholde sig i landet.

Mere

Som en del af en våbenhvile mellem Saudi Arabien, den yemenitiske regering og oprørsregeringen i Yemens hovedstad Sanaa, er det første kommercielle fly landet i Sanaas lufthavn siden 2016.

På flyet mellem Sanaa og Jordans hovedstad Amman var 151 passagerer, herunder en række patienter der havde brug for behandling.

Våbenhvilen, der skal vare i 60 dage, blev forhandlet på plads af FN og er ifølge nyhedsbureauet AP den første landsdækkende våbenhvile i konflikten i seks år.

Yemens oprørskontrollerede områder er underlagt en blokade af en Saudi-ledt militærkoalition, som har forårsaget verdens værste humanitære krise. Før borgerkrigen i Yemen, der brød ud i 2014, modtog Sanaas lufthavn 6000 passagerer om dagen.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.