19. august 2021

Europas sidste diktator kan se frem til milliardhjælp til frustration for EU

Den Internationale Valutafond giver d. 23. august en økonomisk håndsrækning til det autoritære styre i Belarus. Den skal genoprette økonomien efter coronakrisen, men ekspert i belarussiske forhold påpeger, at det "står i skærende kontrast" til EU's sanktioner mod landet.

Aleksandr Lukasjenko modtager snart økonomisk støtte fra Den Internationale Valutafond, men er samtidig ramt af EU's sanktioner. Sergei Sheleg/AP/Ritzau Scanpix

Den belarussiske præsident Aleksandr Lukasjenko nedkæmper både sine politiske modstandere og det hviderussiske folk i sit forsøg på at fastholde magten over landet. Alligevel kan han om mindre end en uge se frem til økonomisk hjælp på 910 millioner dollars fra det internationale samfund, skriver Bloomberg. Det svarer til cirka 5,8 milliarder danske kroner.

Medlemmerne af Den Internationale Valutafond (IMF), heriblandt Danmark, har del i ordningen, der udrulles d. 23. august. Men her står autoritære regimer som Belarus, der også kendes som Hviderusland, på lige fod med alle andre. IMF stiller nemlig ikke samme krav til landenes politiske situation, som f.eks. EU gør.

EU har siden efteråret 2020 gradvist indført sanktioner, der har til formål at komme den politiske undertrykkelse i Belarus til livs.

”Det vil fungere ligesom, når Lukasjenko beder Putin om penge og får 1 mia. dollars eller 1,5 mia. dollars med hjem. Det kan potentielt forlænge hans tid ved magten”.

Flemming Splidsboel Hansen
Seniorforsker, DIIS

Underminerer EU's sanktioner

Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved DIIS og ekspert i det postsovjetiske område, påpeger, at det er paradoksalt, at IMF og EU tilsyneladende modarbejder hinandens interesser.

“Der er en række økonomiske sanktioner (mod landet, red.), og det er i den forbindelse, at denne bevilling fra IMF kan fremstå en smule mærkværdig. Dermed ikke sagt, at det er forkert at tildele disse midler, men det står i skærende kontrast til EU's sanktioner mod landet”, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Den Internationale Valutafonds såkaldte Special Drawing Rights (forkortet SDR) har til formål at virke som en valutareserve, som medlemmernes nationalbanker deler med hinanden for at komme økonomisk stagnation til livs. Og netop den økonomiske stagnation er et problem i Belarus, der ifølge Flemming Splidsboel Hansen er ramt på to fronter: Coronakrisen og de internationale sanktioner mod landet.

Økonomisk boost kan udskyde vælgerflugt

Flemming Splidsboel Hansen mener ikke blot, at IMF’s monetære støtte er i modstrid med EU's intentioner. Det kan faktisk blive en betydelig politisk gevinst for regimet i Minsk, som for tiden er under pres internationalt:

”Hvis det lykkes at få genoprettet økonomien, så vil det give præsident Lukasjenko et vist pusterum i en vanskelig tid. Det vil fungere ligesom, når Lukasjenko beder Putin om penge og får 1 mia. dollars eller 1,5 mia. dollars med hjem. Det kan potentielt forlænge hans tid ved magten”.

Ifølge Flemming Splidsboel Hansen kan IMF faktisk være med til at bibeholde vælgernes støtte til præsidenten ved at puste til økonomien netop nu. Lukasjenkos mest trofaste vælgere kunne nemlig blive desillusionerede og vende sig fra diktatoren, hvis de økonomiske problemer i landet blev for store, lyder analysen fra Flemming Splidsboel Hansen:

”Der er en mulighed for, at der til sidst kommer nogle sociale problemer, som begynder at koge lidt over hos nogle af dem, der ellers er Lukasjenkos vælgere. Det kunne godt være, at nogle af de mennesker ville vende sig væk fra Lukasjenko på grund af for store økonomiske og sociale problemer”.

I stedet kommer Lukasjenko til at fremstå som en leder, der er garant for netop social og økonomisk sikkerhed i landet, hvilket ifølge Flemming Splidsboel Hansen tiltaler vælgerne:

"Så på den måde er der er en risiko for, at Valutafonden kan forlænge hans styre", lyder formaningen.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram