16. august 2022

Europol og INTERPOL advarer: Klimakrise er katapult for kriminelle

To nye rapporter fra Europol og INTERPOL konkluderer, at miljøkriminalitet er blevet big business for organiserede kriminelle netværk.

Både INTERPOL og Europol advarer om, at miljøkriminalitet er på fremmarch. INTERPOL

Øget fokus på klimaet og offentlige støttekroner til den grønne omstilling har været medvirkende til et boom i miljøkriminalitet verden over. 

Det advarer Europol og INTERPOL om i to nye rapporter.

Det fremhæves endda, at milljøkriminalitet ofte kan være lige så profitabelt for kriminelle som narkosmugling, men at strafferammen er langt lavere, hvilket har fået flere organiserede kriminelle netværk til at kaste sig over området. 

I alt skønner Europol, at den samlede årlige værdi af grænseoverskridende miljøkriminalitet er op imod 213 milliarder amerikanske dollar årligt, hvilket svarer til mere end 1.500.000.000.000 danske kroner. Og oftest er miljøkriminaliteten forbundet til lovlige forretninger.

“Politi-efterforskninger i hele EU viser, at der er organiseret kriminalitet bag de fleste tilfælde af miljøkriminalitet, der ofte er forankret i lovlige forretningsforetagender.” 

“Hos Europol har vi også set en kraftig stigning i antallet af grænseoverskridende sager. Af denne grund er en koordineret efterforsknings tilgang nødvendig,” siger direktør i Europol Catherine de Bolle blandt andet i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

Skader klimaet

I Europols rapport konkluderes det også, at kriminelle fremover i stigende grad vil gå efter at infiltrere og udnytte både ‘miljøindustrien’ og finansieringen af klimatiltag. Eksempelvis ved at tiltrække ‘grønne’ investeringer til fup-foretagender eller svindel med emissions-ordninger som CO2-kvoter.

Et andet udbredt svindelnummer er at tage betaling for bæredygtig bortskaffelse af affald, der i stedet transporteres fra Vesteuropa til Østeuropa, hvor det illegalt brændes af. Og det har sammen med ulovlig handel med vilde dyr, ureguleret fiskeri, ulovlig narkotikaproduktion, der efterlader farligt affald og vareforfalskning en direkte og indirekte negativ påvirkning af miljø, advarer Europol om.

Og den lukrative kriminalitet er i den grad sat i system med store gevinster for de kriminelle.

INTERPOL har i en ny rapport gennemgået 27 sager om miljøkriminalitet. I de undersøgte sager havde de kriminelle i gennemsnit et udbytte på 19,6 millioner amerikanske dollar, mens det blev vurderet, at det i gennemsnit kostede 15,6 millioner amerikanske dollar per sag at få ryddet op efter ulovlig forurening. 

I 21 af sagerne lykkedes det også INTERPOL at analysere sig frem til, hvordan de kriminelle var organiseret. 

  • I ni tilfælde var der tale om et hierarkisk styret kriminelt netværk, der stod bag alle led i forbrydelsen
  • I tre tilfælde var der tale om flere kriminelle netværk, der arbejdede sammen
  • I seks tilfælde drejede det sig om individuelle mistænkte, der opererede på forskellige stadier af lovovertrædelsen
  • Og i de sidste tre var velkendte mafia-klaner, der stod bag.

INTERPOL konkluderer også, at flertal af de undersøgte sager var grænseoverskridende, hvilket i følge organisationen understreger vigtigheden af ​​et internationalt politisamarbejde for at bekæmpe miljøkriminalitet.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down