Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

FN: Stop med at stjæle vand fra mennesker for at dyrke avocado

Kampen om drikkevandet fortsætter i det tørkeramte Chile. På den ene side regeringen i Chile og avocadoproducenter, der kæmper for økonomien - og på den anden side en befolkning midt i en pandemi, der ikke kan stoppe smittespredning, og som tørster, hvis landbruget skal bruge så meget vand, at der ikke er nok til befolkningen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Én avocado i Chile bruger i øjeblikket mere vand – cirka 70 liter – end den enkelte indbygger har adgang til. Og det skal stoppe, mener FNs særlige udsending for vandrettigheder og sanitet, Leo Heller.

Siden 2016 har Chile lidt under tørke og vandmangel i flere regioner, og hver indbygger har været sikret 50 liter vand om dagen, leveret i vandtanke på lastbiler. En vandforsyning, der er usikker og har givet børn diarré, skriver FNs særlige rådgiver for adgang til vand og sanitet, Leo Heller i en udtalelse.

Med udbruddet af Covid19 er 50 liter langt fra nok, mener Leo Heller.

“De chilenske sundhedsmyndigheder anbefaler hyppig håndvask som en af de mest effektive måder at forhindre spredningen af Covid19, så regeringen må kunne garantere tilstrækkelig vand til alle og sikre, at virksomheder ikke underminerer statens muligheder for at leve op til sit ansvar”, skriver Leo Heller.

FN-eksperten refererer specifikt til to industrier, hydrodam projektet, Alto Maipo Hydroelectric Project, der ligger sydøst for hovedstaden Santiago, og den intensive avocadodyrkning i Petorca provinsen, en af verdens største eksportører af avocado, hvorfra Danwatch dokumenterede vandtyveri i produktionen af avocado, der endte i danske supermarkeder i 2016.

Avocadoerne & det store vandtyveri

Men problemerne med vandtyveri i Chile begyndte ikke med en pandemi, og de lader heller ikke til at stoppe her. I al sin enkelhed kan rettighederne til grundvandet  i Chile købes og sælges, og i intensive landbrugsområder som Petorca har rige landmænd opkøbt alle rettigheder.

I andre tilfælde har myndighedernes fund af ulovlige dræningssystemer til bl.a. produktionen af avocado, givet flere domme for brud på vandloven.

Allerede i 2013 udgav menneskerettighedsadvokat i Santiago, Matias Guiloff og en gruppe forskere en artikel i det chilenske Diego Portales Universitets Center for Menneskerettigheders årsmagasin om vandtyveriet i Petorca. Forskerne skrev, at den chilenske stat ikke har levet op til sine internationale forpligtelser i forhold til at beskytte lokalbefolkningen i Petorcas ret til vand.

“Vi taler om mennesker, der på daglig basis konfronteres med vandmangel, og som er nødt til at få vand bragt med lastbiler. Jeg mener ikke alene, at det påvirker deres mulighed for at leve et liv med værdighed. Det påvirker også deres mulighed for at videreføre deres traditionelle familielandbrug”, sagde Matias Guiloff til Danwatch i 2016, hvor vi besøgte regionen og interviewede befolkningen, der fortalte om daglig mangel på vand til at drikke og til husholdningen.

Danske supermarkeder, der på det tidspunkt importerede avocadoer fra Chiles avocadoregion, Petorca, lovede at ændre indkøbspolitik på baggrund af Danwatchs undersøgelse.

Men problemerne i Petorca fortsatte og eskalerede.

Lov om vand til chilenere trukket tilbage

Kort efter pandemiens udbrud i april i år hævede den chilenske regering ellers vandkvoten per indbygger til 100 liter. Men blot otte dage senere med en beslutning, der ifølge Leo Heller ,kan vise sig at være ulovlig, trak regeringen loven tilbage igen.

Samtidig fortsætter regeringen “på ubegribelig vis”, siger Heller, med at give nye vandrettigheder til landbrugsvirksomheder og er ikke lykkes med at kontrollere avocadoproducenternes ulovlige overforbrug af vand. Regeringen er forpligtet til at garantere forsyninger af tilstrækkelig vand til alle borgere, påpeger Leo Heller.

“De her økonomiske projekter er en risiko for vandforsyningen, hvilket er særdeles bekymrende under en Covid 19 pandemi. Jeg har bedt regeringen i Chile om en forklaring vedrørende begge tilfælde”, skriver FN eksperten, Leo Heller i sin udtalelse.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.