Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

FN’s særlige rapportør for besatte palæstinensiske områder trækker sig

Makarim Wibisono stopper som særlig rapportør for FN til marts, fordi Israel ikke på noget tidspunkt har givet ham adgang til de besatte palæstinensiske territorier. Men mandatet har slet ikke været balanceret, siger Israels viceambassadør i Danmark.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
“Desværre har mine bestræbelser på at forbedre livet for de palæstinensiske ofre for krænkelser under den israelske besættelse været frustrerende hele vejen igennem”, lyder det i en pressemeddelelse d. 4. januar fra den nu afgående særlige rapportør for menneskerettighedssituationen i de besatte palæstinensiske områder, der tager sin afsked 31. marts 2016.

FN’s særlige rapportører er uafhængige eksperter, der undersøger, overvåger, rapporterer og rådgiver om menneskerettigheder på et særligt område.

Den indonesiske Makarim Wibisono har haft sit mandat siden juni 2014, men mener ikke han kan fuldføre sit job, når Israel ikke vil give ham adgang til de besatte områder. Makarim Wibisono anmodede sidst om adgang i oktober 2015, men har ikke fået et svar.

Ubalanceret mandat

Roi Dvir, Israels viceambassadør i Danmark og ambassadens talsmand, forklarer, at årsagen til Israels manglende opbakning skal findes i Menneskerettighedsrådets ensidighed:

”FN’s særlige rapportørs afgang er den uomgængelige konsekvens af det forhold, at mandatet bag hans stilling slet ikke har været balanceret, ligesom FN’s Menneskerettighedsråds (UNHRC) adfærd og resolutioner også fuldstændigt savner balance. Palæstinenserne og deres støtter i UNHRC har et automatisk flertal, hvilket medfører ensidighed i UNHRC og dets agenturer. Israeleres menneskerettigheder krænkes på daglig basis, hvilket komplet ignoreres af sidstnævnte. Så længe dette pågår, vil Israels holdninger afspejle det”.

Makarim Wibisono havde dog regnet med at få adgang til de besatte områder.

“Jeg tog dette mandat i den tro, at Israel ville bevilge mig adgang som en uafhængig og objektiv observatør”, siger han i en pressemeddelelse fra FN og fortæller, at gennem sin periode som særlig rapportør har den palæstinensiske regering samarbejdet fuldt ud.

Makarim Wibisono præsenterer sin sidste rapport i marts, og udtrykker i forbindelse med sin afsked bekymring omkring den manglende beskyttelse af palæstinensiske ofre for fortsatte krænkelser af menneskerettighederne:

“Det er mit oprigtige håb, at hvem end der bliver min efterfølger, vil lykkes med at løse det nuværende dødvande og at forsikre det palæstinensiske folk om, at efter næsten et halvt århundrede med besættelse, har verden ikke glemt deres situation, og at universelle menneskerettigheder virkelig er universelle”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.