FN’s særlige rapportør for besatte palæstinensiske områder trækker sig

Marie Andersen


Husk at dele
Tema
Makarim Wibisono stopper som særlig rapportør for FN til marts, fordi Israel ikke på noget tidspunkt har givet ham adgang til de besatte palæstinensiske territorier. Men mandatet har slet ikke været balanceret, siger Israels viceambassadør i Danmark.
Marie Andersen


“Desværre har mine bestræbelser på at forbedre livet for de palæstinensiske ofre for krænkelser under den israelske besættelse været frustrerende hele vejen igennem”, lyder det i en pressemeddelelse d. 4. januar fra den nu afgående særlige rapportør for menneskerettighedssituationen i de besatte palæstinensiske områder, der tager sin afsked 31. marts 2016.

FN’s særlige rapportører er uafhængige eksperter, der undersøger, overvåger, rapporterer og rådgiver om menneskerettigheder på et særligt område.

Den indonesiske Makarim Wibisono har haft sit mandat siden juni 2014, men mener ikke han kan fuldføre sit job, når Israel ikke vil give ham adgang til de besatte områder. Makarim Wibisono anmodede sidst om adgang i oktober 2015, men har ikke fået et svar.

Ubalanceret mandat

Roi Dvir, Israels viceambassadør i Danmark og ambassadens talsmand, forklarer, at årsagen til Israels manglende opbakning skal findes i Menneskerettighedsrådets ensidighed:

”FN’s særlige rapportørs afgang er den uomgængelige konsekvens af det forhold, at mandatet bag hans stilling slet ikke har været balanceret, ligesom FN’s Menneskerettighedsråds (UNHRC) adfærd og resolutioner også fuldstændigt savner balance. Palæstinenserne og deres støtter i UNHRC har et automatisk flertal, hvilket medfører ensidighed i UNHRC og dets agenturer. Israeleres menneskerettigheder krænkes på daglig basis, hvilket komplet ignoreres af sidstnævnte. Så længe dette pågår, vil Israels holdninger afspejle det”.

Makarim Wibisono havde dog regnet med at få adgang til de besatte områder.

“Jeg tog dette mandat i den tro, at Israel ville bevilge mig adgang som en uafhængig og objektiv observatør”, siger han i en pressemeddelelse fra FN og fortæller, at gennem sin periode som særlig rapportør har den palæstinensiske regering samarbejdet fuldt ud.

Makarim Wibisono præsenterer sin sidste rapport i marts, og udtrykker i forbindelse med sin afsked bekymring omkring den manglende beskyttelse af palæstinensiske ofre for fortsatte krænkelser af menneskerettighederne:

“Det er mit oprigtige håb, at hvem end der bliver min efterfølger, vil lykkes med at løse det nuværende dødvande og at forsikre det palæstinensiske folk om, at efter næsten et halvt århundrede med besættelse, har verden ikke glemt deres situation, og at universelle menneskerettigheder virkelig er universelle”.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Tema

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load