Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Folkeafstemning i Schweiz: Uetiske virksomheder skal kunne retsforfølges

Schweizerne går til stemmeurnerne for at beslutte, om det fremover skal være lovpligtigt for virksomheder at være socialt ansvarlige.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
En folkeafstemning i Schweiz kan tvinge schweiziske virksomheder, der ikke tager hensyn til miljøet eller arbejdernes rettigheder, til at ændre praksis.80 ngo’er heriblandt  Amnesty International, Greenpeace og Swissaid står bag initiativet ‘Responsible Business Initiative’, som har samlet 120.000 underskrifter, og dermed er berettiget til en folkeafstemning. Det skriver Euractive.com.

 

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Målet er at gøre virksomheder mere ansvarlige for de følgevirkninger, deres forretninger har, både når de opererer i Schweiz og i andre lande, og det vil det have en positiv påvirkning af virksomhederne, vurderer Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School.“Frivillige rammer bliver ofte kritiseret for at være for vage, og her vil vi potentielt kunne se juridisk handling. Det vigtige er her, at de bløde retningslinjer bliver hærdede”, siger Andreas Rasche.Folkene bag folkeafstemningen stiller forslag om, at FN’s retningslinjer for virksomheder bliver obligatoriske. Hvis virksomhederne ikke er gode nok til at passe på mennesker og miljø, skal ofre have lov til at prøve sagen ved retten i Schweiz.[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

I dag er det frivilligt at have en CSR-politik og mange, store virksomheder har også valgt at have en. FN’s medlemslande er blevet enige om, at virksomheder har et moralsk ansvar for ikke at forringe miljøet eller arbejderes vilkår. Men ansvaret er ikke juridisk bindende, og det er altså, hvad schweizerne skal stemme om.

 

Folkeafstemning sender stærkt signal

Schweiz er hjemsted for mange, store, internationale virksomheder. Verdens største mineselskab Glencore, fødevarevirksomheden Nestlé samt den farmaceutiske virksomhed Novartis har alle hovedkontor i det lille alpeland.

Det kan medføre et signifikant skifte for virksomhedspraksis i Schweiz, mener folkene bag folkeafstemningen, Responsible Business Initiative.

“Schweiz, som tilhører en af verdens 20 største økonomier og har meget liberale økonomiske rammer, og som i øvrigt er berømt for bankhemmeligheder og skatteunddragelse, kunne sende et stærkt signal til omverden”, siger Urs Rybi, projektleder i Responsible Business Initiative.

Andreas Rasche fra CBS har også den holdning, at signalværdien er stærk. Men i samme ombæring stiller han spørgsmål ved, hvor meget en afstemning vil ændre i praksis.

“Ulempen er praktisk implementering. De fleste menneskerettighedskrænkelser sker i tredjeverdenslande, og dermed vil Schweiz være nødt til at indføre lovgivning, som tillader, at schweiziske virksomheder tages i retten for krænkelser i andre lande. Traditionelt set har stater været temmelig varsomme over for sådanne juridiske foranstaltninger, fordi de rejser en masse problemstillinger”, siger Andreas Rasche.

“Jeg tror ikke, det vil have nogle umiddelbare praktiske konsekvenser, måske i det lange løb, da implementering er vanskelig. Men det vil være en god ting, fordi andre lande potentielt set vil kopiere det.”

Folkeafstemningen vil sandsynligvis blive afholdt i slutningen af 2018, forklarer Urs Rybi. Hvis der er flertal for forslaget samt et flertal af de 26 kantoner (delstater), så skal ændringen skrives ind i forfatningen. Men derfra og til at det udmønter sig i en konkret lov, er der igen et stykke vej, siger Urs Rybi.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.