Folkeafstemning i Schweiz: Uetiske virksomheder skal kunne retsforfølges

Amalie Linde

JournalistHusk at dele
Land
Schweizerne går til stemmeurnerne for at beslutte, om det fremover skal være lovpligtigt for virksomheder at være socialt ansvarlige.
Amalie Linde

JournalistEn folkeafstemning i Schweiz kan tvinge schweiziske virksomheder, der ikke tager hensyn til miljøet eller arbejdernes rettigheder, til at ændre praksis.80 ngo’er heriblandt  Amnesty International, Greenpeace og Swissaid står bag initiativet ‘Responsible Business Initiative’, som har samlet 120.000 underskrifter, og dermed er berettiget til en folkeafstemning. Det skriver Euractive.com.

 

Direkte Demokrati

I Schweiz er der direkte demokrati. Indsamles der over 100.000 underskrifter inden for 18 måneder kan der stilles krav om en folkeafstemning til en ændring af forfatningen.

Direkte Demokrati

I Schweiz er der direkte demokrati. Indsamles der over 100.000 underskrifter inden for 18 måneder kan der stilles krav om en folkeafstemning til en ændring af forfatningen.

Målet er at gøre virksomheder mere ansvarlige for de følgevirkninger, deres forretninger har, både når de opererer i Schweiz og i andre lande, og det vil det have en positiv påvirkning af virksomhederne, vurderer Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School.“Frivillige rammer bliver ofte kritiseret for at være for vage, og her vil vi potentielt kunne se juridisk handling. Det vigtige er her, at de bløde retningslinjer bliver hærdede”, siger Andreas Rasche.Folkene bag folkeafstemningen stiller forslag om, at FN’s retningslinjer for virksomheder bliver obligatoriske. Hvis virksomhederne ikke er gode nok til at passe på mennesker og miljø, skal ofre have lov til at prøve sagen ved retten i Schweiz.

I dag er det frivilligt at have en CSR-politik og mange, store virksomheder har også valgt at have en. FN’s medlemslande er blevet enige om, at virksomheder har et moralsk ansvar for ikke at forringe miljøet eller arbejderes vilkår. Men ansvaret er ikke juridisk bindende, og det er altså, hvad schweizerne skal stemme om.

 

Folkeafstemning sender stærkt signal

Schweiz er hjemsted for mange, store, internationale virksomheder. Verdens største mineselskab Glencore, fødevarevirksomheden Nestlé samt den farmaceutiske virksomhed Novartis har alle hovedkontor i det lille alpeland.

Det kan medføre et signifikant skifte for virksomhedspraksis i Schweiz, mener folkene bag folkeafstemningen, Responsible Business Initiative.

“Schweiz, som tilhører en af verdens 20 største økonomier og har meget liberale økonomiske rammer, og som i øvrigt er berømt for bankhemmeligheder og skatteunddragelse, kunne sende et stærkt signal til omverden”, siger Urs Rybi, projektleder i Responsible Business Initiative.

Andreas Rasche fra CBS har også den holdning, at signalværdien er stærk. Men i samme ombæring stiller han spørgsmål ved, hvor meget en afstemning vil ændre i praksis.

“Ulempen er praktisk implementering. De fleste menneskerettighedskrænkelser sker i tredjeverdenslande, og dermed vil Schweiz være nødt til at indføre lovgivning, som tillader, at schweiziske virksomheder tages i retten for krænkelser i andre lande. Traditionelt set har stater været temmelig varsomme over for sådanne juridiske foranstaltninger, fordi de rejser en masse problemstillinger”, siger Andreas Rasche.

“Jeg tror ikke, det vil have nogle umiddelbare praktiske konsekvenser, måske i det lange løb, da implementering er vanskelig. Men det vil være en god ting, fordi andre lande potentielt set vil kopiere det.”

Folkeafstemningen vil sandsynligvis blive afholdt i slutningen af 2018, forklarer Urs Rybi. Hvis der er flertal for forslaget samt et flertal af de 26 kantoner (delstater), så skal ændringen skrives ind i forfatningen. Men derfra og til at det udmønter sig i en konkret lov, er der igen et stykke vej, siger Urs Rybi.

 

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load