Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Forstå bondeoprøret, der får danske landmænds minkprotester til at blegne

I dette nyhedsoverblik ser vi på, hvad kan vi lære af verdens største generalstrejke? Vi skal også op i luftrummet over Yemen, ned i den ugandiske undergrund og ind i Sao Paolos slum.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til det ugentlige nyhedsoverblik, hvor vi ser nærmere på, hvad der sker med den verden, vi er forbundet til gennem de ting, vi køber, og de ting, vi investerer i. I denne uge ser vi nærmere på et bondeoprør, der får den nylige opstand fra danske landmænd til at blegne.

Lige nu strejker millioner af indiske bønder, men det har nærmest ikke fået nogen opmærksomhed i Danmark. I dette nyhedsoverblik vil vi se på, hvorfor det er alt for vigtigt til at overse. 

Vi skal også op i luftrummet over Yemen, ned i den ugandiske undergrund og ind i Sao Paolos slum.

Arbejdstagerrettigheder

Hvad kan vi lære af verdens største generalstrejke?

D. 26. november strejkede op mod 250 millioner indere. Umiddelbart burde det være ret svært at trække på skuldrene af 250 millioner indere, der går på gaden, men alligevel var der en vis rutine over det, skriver det venstreorienterede tidsskrift The Jacobin. For indiske generalstrejker har det med at udspille sig på den samme måde:

1) Først indkalder landets store fagforeninger til strejke som et svar på nye love fra premierminister Narendra Modi og hans regeringsparti Bharatiya Janata Party (BJP). 2) Så strømmer millioner af mennesker på gaden, og strejkens ledere siger, at det nok er den største i verdenshistorien. 3) Internationale venstreorienterede medier samler historien op, men indiske mainstream-medier nævner det ikke rigtig. 4) Og så vender alting ellers bare tilbage til normalen.

Den nuværende strejke i indien har langt hen ad vejen fulgt trin 1-3, men trin 4 er udeblevet, og det er alligevel som om, tingene er lidt anderledes denne gang.

For det første, så fortsætter strejkerne mere end to uger efter den store generalstrejke, og for det andet så er det en særlig gruppe, der fortsætter strejkerne, nemlig bønder. 

For at forstå, hvad der er på spil, har vi svaret på fem centrale spørgsmål i forbindelse med strejkerne. Svarene fortæller samtidig historien om, hvordan strejker ofte udspiller sig i de udviklingslande, vi får en stor del af vores produkter fra:

Foto: Depositphoto
  • Hvad protesterer de over? Strejken handler grundlæggende om tre nye love, der skal fjerne en rækker regler og liberalisere landbruget i Indien. Narendra Modi og BJP siger, det vil gøre det landbruget mere effektivt og give bønderne en større frihed til selv at styre priserne på deres varer, forklarer Vox
  • Hvad er det så bønderne frygter? De er bange for, at det ikke handler om at hjælpe dem, men at åbne døren til store virksomheder, der, før de nye love, ikke har måttet købe landbrugsland. Og bønderne frygter især, at de minimumspriser, som staten sikrer i den nuværende model, vil forsvinde, forklarer Time.
  • Hvordan står det til med det indiske landbrug? Skidt. Over halvdelen af landets bønder er forgældede, og Danwatch har tidligere vist, hvordan virksomheder fanger bønder i gældsfælder. Mellem 2018 og 2019 tog 20.000 indiske bønder deres eget liv, hvilket giver en meget høj selvmordsrate. Og selvom næsten 60 procent af indiens 1,3 milliarder store befolkning lever af landbrug, bidrager det kun med 15 procent til landets BNP. Der er med andre ord noget galt.
  • Hvad er regeringens svar på protesterne? De beskylder oppositionen for at stå bag, skriver indiatoday.in.
  • Hvad sker der nu? Alle forsøg på forhandle er hidtil faldet til jorden, og bønderne siger, de vil intensivere strejkerne. Hundredetusindvis af bønder forsøger for eksempel at blokere vejene indtil hovedstaden Delhi, fortæller The Guardian.

Andre nyheder:

1Våben

USA sælger jagerfly og dræberdroner til De Forenede Arabiske Emirater

Salg af våben og militært isenkram for 23 milliarder USD til De Forenede Arabiske Emirater er blevet stemt igennem i det amerikanske senat, skriver Al Jazeera. Jagerflyene og dræberdronerne kan ende med at bliver brugt i den ulovlige krig i Yemen. Våbnene kommer blandt andet fra våbenproducenten Raytheon, som danske pensionskasser investerer i. Det skrev vi om i sidste uge på Danwatch

2Miljø

Uganda godkender olieledning gennem sårbar natur

Den franske oliegigant Total har fået godkendt en rørledning, der skal føre olie fra det vestlige Uganda og ud til Det Indiske Ocean ved Tanzanias kyst. På vejen vil olieledningen krydse naturområder med dyrebart dyreliv, hvilket miljøforkæmpere ikke er så glade for, skriver Reuters.

3Menneskerettigheder

Covid-19 bliver brugt til at undertrykke borgerrettigheder

Verden er blevet lidt mindre fri, viser en ny undersøgelse fra organisationen Civicus, der igennem et væld af data er kommet frem til, at 87 procent af verdens befolkning i større eller mindre grad får undertrykt deres borgerrettigheder. Det er en stigning på fire procent, som er kommet med Covid-19 som undskyldning. Det er en udvikling, Danwatch i foråret dokumenterede, i en række videoer fra medier, vi samarbejder med i udlandet.

4Arbejdstagerrettigheder

Syersker sulter i Sao Paolos slum

Over hele verden er de personer, der syr vores tøj, blevet ramt hårdt af corona, fordi de store tøjfirmaer har stoppet betalinger og ordrer. Det gælder også i Sao Paolos slum, hvor migrantarbejdere fra Bolivia ifølge en rapport fra Business and Human Rights Ressource Center har måtte sulte. En del af syerskerne er begyndt at sy masker til en pris på 0,06 kroner.

Det var alt for dette nyhedsoverblik, der også kommer på mail nu.

Min email jt@danwatch.dk er stadig åben for alskens kommentarer.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

For lidt over et år siden eksploderede et lager med ammoniumnitrat i Beirut og efterlod sig massive ødelæggelser og flere hundrede dræbte. Det undersøgende medie OCCRP har nu fundet frem til, hvem der ejede den store mængde kemikalier, der blev opbevaret på havnen i Beirut. De peger på en ukrainsk forretningsmand ved navn Volodymyr Verbonol, der står bag virksomheden Savaro, der ejede beholdningen af ammoniumnitrat. Det skriver OCCRP. Dertil har de fundet tegn på, at Savaro er en del af et årtier gammelt netværk for salg af kemikalier, hvor også Cypern og Storbritannien er involveret.

Brancher: |
Mere

Ny rapport viser, at siden Parisaftalen blev indgået i 2015 er mere end tre ud af fire planer om nye kulminer skrottet. Det skriver The Guardian.

Det er E3G, Global Energy Monitor og Ember – tre tænketanke med fokus på klimaforandringer – der står bag rapporten. Deres research viser, at i alt 44 lande på verdensplan har droppet fremtidige planer om kulminer og vil i stedet satse på vedvarende energi. Det giver ifølge rapporten anledning til at være optimistisk på klimaets vegne. De tre tænketanke mener, at en fremtid uden forurenende energikilder er indenfor rækkevidde.

Brancher:
Mere

Michelle Bachelet, der er Menneskerettighedskommissær ved FN, har i dag udpeget klima- og miljø som den største trussel for menneskerettighederne. Det skriver Reuters.

“Omfattende problemer med forurening, klimaforandringer og biodiversitet er en voksende trussel – og øger samtidig spændinger, konflikter, strukturel ulighed og gør mennesker stadig mere udsatte”, sagde Michelle Bachelet under sin åbningstale til et 48-timers møde ved FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.

Mere

Miljøstyrelsen har netop offentliggjort et samlet overblik med mulige PFOS-forureninger. Det sker som følge af en omfattende forurening med PFOS i Korsør, hvor stoffet er fundet i store mængder i grundvandet og i mennesker, der har spist kød fra lokalt græssende kvæg. Stoffet kan være sundhedsskadeligt, hvis det findes i kroppen i høje mængder. Det kan blandt andet påvirke leveren, give forhøjet blodtryk, påvirke immunsystemet hos børn og øge risikoen for flere kræftformer.

Miljøminister Lea Wermelin siger til DR, at det er regionerne og kommunernes ansvar at reagere. “Dels har jeg en forventning om, at der er fuld handling allerede, hvor man kigger på de her steder, og så er der den konkrete sag i Korsør, hvor vi også skal have vendt hver en sten”, siger Lea Wermelin.

Danske Regioner har udpeget 145 nuværende og tidligere brandøvelsespladser. Tilsvarende peger Forsvaret på 43 steder. Miljøstyrelsen oplyser, at der kan være overlap.

Temaer: |
Brancher:
Mere

FNs generalsekretær, António Guterres, advarede i et interview torsdag om et ‘økonomisk kollaps’ i Afghanistan og risikoen for millioner af døde. Han opfordrer derfor verdens lande til fortsat at forhandle med Taleban, efter at den militante islamistiske bevægelse har overtaget magten i Afghanistan.

Det skriver Ritzau.

Guterres siger videre, at Taleban kræver anerkendelse, økonomisk støtte og en ophævelse af sanktioner. Det giver ifølge FN-chefen det internationale samfund et vist spillerum til at forhandle.

Han foreslår, at det ligesom i Yemen er en mulighed at tildele Afghanistan finansielle midler uden sanktioner.

Mere

Luftforurening dræber flere mennesker på verdensplan end malaria, tuberkulose og HIV/aids til sammen. Alligevel er det kun én procent af verdens samlede udviklingsbistand, der går til bekæmpelse af netop luftforurening.

Det viser en analyse fra organisationen Clean Air Fund, skriver The Guardian.

Til gengæld gav regeringer rundt om i verden mere end 20 procent af udviklingsbistanden til fossile brændstofsprojekter i 2019 og 2020.

Mere end fire millioner mennesker dør hvert år af at indånde forurenet luft.

Temaer:
Mere

COVID-19 er gået hårdt ud over verdens HIV-, tuberkulose- og malariasmittede.

Ifølge New York Times er langt færre diagnosticerede og behandlede for sygdommene i 2020 sammenlignet med året før. Henholdsvis 19 og 22 procent færre personer er testet for tuberkulose og HIV på verdensplan.

Årsagen til de foruroligende tal er pandemiens pres på verdens sundhedsvæsen, skriver avisen. Derudover har en del af verdens smittede afholdt sig fra lægehjælp af frygt for at blive smittet med COVID-19.

Temaer:
Mere

En Berlin-baseret menneskerettighedsgruppe beskylder tyske giganter som Lidl og Hugo Boss for indirekte eller direkte at tjene penge på at anvende tvangsarbejde i Xinjiangs bomuldsindustri. Det fremgår af den 96 sider lange klage, som menneskerettighedsgruppen har sendt til en række anklagere ved forbundsdomstolen i Karlsruhe.

FN anslår, at op til en million uighurer er blevet tilbageholdt i interneringslejre og tvunget til at arbejde i blandt andet bomuldsindustrien i Xinijang, der ligger i det nordvestlige Kina.

Store brands som H&M, Burberry og Nike er ligeledes blevet beskyldt for at bruge bomuld fra Xinijang.

Mere

Ingen af Europas 25 største banker har endnu præsenteret konkrete planer for, hvordan de vil leve op til deres grønne løfter. Det fremgår af en undersøgelse foretaget af ShareAction.

Ifølge The Guardian viser undersøgelsen blandt andet, at størstedelen af bankerne ikke handler på grønne nøgleområder såsom at lave politikker mod at investere i olie og gas og fremme grønne sektorer via investeringer.

Langt de fleste af bankerne har forpligtet sig til at nå et mål om nul nettoudledning af drivhusgasser inden 2050.

Mere

15,3 millioner mennesker. Så mange er døde af COVID-19 på verdensplan, hvilket er over tre gange så mange, som de officielle tal angiver, nemlig 4,6 millioner.

Det skriver The Economist, der har lavet dets egen udregning af coronarelaterede dødsfald.

Ved også at tage højde for det høje mørketal – det vil sige mennesker, som højst sandsynlig er døde af COVID-19, men som aldrig er blevet testet for det og dermed ikke indgår i de officielle tal – lander det reelle tal mellem 9,4 millioner og 18,3 millioner.

Tallene fra The Economist viser, at især Latinamerika har været hårdt ramt af COVID-19 dødsfald, mens Indiens døde skal gøres op i millioner frem for hundredtusinder.

Temaer:
Mere

I en spritny ny rapport anslås det, at USA, Storbritannien, EU, Canada og Japan vil have mere end en milliard COVID-19 vacciner i overskud ved udgangen af året. Vacciner, der vel at mærke ikke er øremærket til at blive doneret til fattigere lande. Det skriver Al Jeezera.

Den store vaccineulighed er ellers flere gange blevet fordømt af flere fremtrædende eksperter og embedsfolk. Senest udtalte direktøren for Verdenssundhedsorganisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, til et møde med sundhedsministrene fra G20-landene, at uligheden var ‘uacceptabel’.

Danwatch har også flere gange beskrevet kampen om vaccinerne, som du kan læse mere om her.

Temaer:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.