Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danske pensionskasser har milliarder investeret i våben bag Yemen-krig

Ny rapport viser, at danske pensionskasser har investeret næsten tre milliarder kroner i virksomheder, som sælger våben og militært udstyr til krigen i Yemen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

På grund af krigen i Yemen suspenderede Danmark i 2018 eksport af våben og militært udstyr til to af krigens hovedaktører, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

Alligevel spiller danske penge stadig en rolle i krigen. Ifølge en ny rapport fra Oxfam IBIS har 15 af de største danske pensionskasser nemlig investeret knap tre milliarder kroner i firmaer, som leverer materiel til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabien.

FN betegner situationen i Yemen som “verdens værste humanitære katastrofe”, og FN-eksperter har ad flere omgange understreget, at våbeneksport til landet kun er med til at forlænge krisen. Derfor bør danske pensionspenge heller ikke være at finde i firmaer, der forsyner krigens parter med våben, mener Kristian Weise, der er generalsekretær i Oxfam IBIS.

“Det skal stoppes, for som det er nu, er det flere millioner danske pensionskunder, som er med til at holde krigen i Yemen kørende. Og jeg tror faktisk, at det er de færreste danskere, som har lyst til at få deres pension forrentet ved at bidrage til krig og drab i Yemen,” siger han til TV2.

Dansk stop for salg

TV 2 og Danwatch dokumenterede i foråret, at Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma har eksporteret militært udstyr til Emiraterne, som er blevet anvendt i Yemen-krigen. Afsløringerne førte til kritik fra både politisk hold og menneskerettighedsorganisationer, og efterfølgende er Terma blandt andet blevet politianmeldt af Erhvervsstyrelsen.

“Min linje er helt klar: Der bør ikke eksporteres våben og militært udstyr til hverken Saudi-Arabien eller de Forenede Arabiske Emirater fra Danmark, så længe de pågældende produkter risikerer at blive anvendt i Yemen-konflikten,” udtalte Udenrigsminister Jeppe Kofod dengang.

Men en lang række udenlandske virksomheder eksporterer stadig i stor stil militært udstyr til Saudi-Arabien og Emiraterne.

Disse pensionsselskaber har investeret

Oxfam Ibis har undersøgt de 16 største danske pensionsselskabers investeringer i 21 virksomheder, som har leveret våben eller militært udstyr til Saudi-Arabien eller De Forenede Arabiske Emirater fra 2016-2019.

Ud af de 16 pensionskasser havde 15 investeringer i nogle af de 21 virksomheder.

Der er tale om AP Pension, ATP, Danica Pension, Industriens Pension, Lægernes Pension, Lærernes Pension, AkademikerPension, PenSam, PensionDanmark, PFA Pension, PKA, P+ Pension, Sampension, Topdanmark Forsikring og Pension, Velliv Pension & Livsforsikring A/S

Oxfam Ibis: Yemen-krigens Våben

Helt lovligt

De danske pensionspenge er blandt andet investeret i tyske Rheinmetall og amerikanske Raytheon, hvis bomber og krigsmateriel beviseligt er fundet i Yemen. Begge firmaer har presset kraftigt på for, at henholdsvis tysk og amerikansk våbeneksport til Saudi-Arabien ikke skal begrænses. 

Andre af de udenlandske virksomheder med danske investeringer har en bredere produktion end våben og militært udstyr. 

Fra brancheorganisationen Forsikring og Pension mener underdirektør Jan V. Hansen, at pensionskasserne har lov til at investere i de selskaber, de selv vælger.

“Fakta er, at pensionsselskaberne helt lovligt investerer i store udenlandske virksomheder med en bred produktion, som blandt andet har eksport til Saudi-Arabien” siger Jan V. Hansen til TV2 og fremhæver firmaer som Caterpillar, Volvo og Airbus.

“En lille del af disse firmaers produktion kan betegnes som våbendele eller kan bruges i forbindelse med krigsførelse”, siger Jan V. Hansen.

Krigen i Yemen har stået på siden 2015 og anslås at have kostet mellem 100.000 og 230.000 mennesker livet.

Krigen opstod, da houthi-oprørerer allieret med den tidligere præsident overtog magten i landet. Det fik en saudiarabisk-ledet koalition af ni lande, herunder De Forenede Arabiske Emirater, til at gribe ind i landet.

FN-eksperter og menneskerettighedsorganisationer vurderer, at begge sider er ansvarlige for mulige krigsforbrydelser, samt at eksport af våben og militært udstyr til de krigende parter er med til at forlænge konflikten.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.