Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Gældsslaveri og børnearbejde bag granit i Danmark

Danske køkkener og offentlige torve prydes med granit fra Indien. En ny rapport  viser, at migranter arbejder som gældsslaver i de indiske stenbrud, hvor børnearbejde også forekommer.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Amalie Linde

Journalist

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Vi bruger den smukke, skinnende granit til bordplader, gravsten til kirkegårde og stenbelægning på offentlige pladser. Og her opstår problemerne.

Produktionen af granit i Indien har nemlig store konsekvenser for dem, der udvinder den. En ny rapport, The Dark Sites of Granite, viser, at granit-industrien har massive problemer med gældsslaveri, farlige arbejdsforhold og brug af børnearbejde.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Ingen af de 22 stenbrud i det sydlige Indien, som bliver undersøgt i rapporten, overholder retningslinjerne for ordentlige arbejdsforhold, og mange af stenbruddene bryder med både national og international lov.

Danmark importerede i 2016 for over 10 millioner kroner granit direkte fra Indien, og hertil kommer den import som sker igennem europæiske opkøbere.

Mindst én dansk virksomhed anvender granit fra europæiske leverandører, der opkøber granit fra de stenbrud, hvor rapporten fastslår, at krænkelser forekommer.

Migranter som gældsslaver

Der er stor forskel i levestandarden i forskellige områder af Indien, og det får folk fra den fattigere nordlige del til at migrere mod syd. Organisationerne bag rapporten The Dark Sites of Granite har mellem juni og november 2016 undersøgt 22 stenbrud i de sydlige stater Andhra Pradesh, Telangana og Karnataka. Her produceres 75 procent af Indiens granit.

I de 22 stenbrud var over halvdelen af arbejderne migranter, hvoraf langt størstedelen var interne migranter fra andre områder af det folkerige land.

Slaveri gennem gældsættelse er en af de mest udbredte former for moderne slaveri, og gældsslaveri er meget udbredt i granit-industrien, særligt blandt migrantarbejderne.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Tæt på halvdelen af arbejderne får forudbetalt løn af ejerne, som er med til at binde dem til stenbruddene. Samtidig optager en fjerdedel af arbejderne lån gennem ejerne, ofte med høje årlige renter på over en tredjedel af lånets oprindelige værdi. Mange af arbejderne kan ikke tilbagebetale lånene og ender som gældsslaver.

Lønnen på granitbruddene er lav, blandt andet fordi arbejderne og ejerne ikke forhandler lønnen direkte men igennem mellemmænd, forklarer Diewertje Heyl, chef for virksomhedsansvar ved menneskerettighedsorganisationen India Committee of the Netherlands, som er en af organisationerne bag rapporten.

“Mange af arbejderne er migranter, og de er lønnet fra dag til dag. De fleste ansættes igennem mellemmænd, som laver alle aftaler med arbejderne separat fra ejerne af stenbruddene, for at opnå lavere omkostninger til løn og bolig”, siger hun.

Stenlunger og farlige arbejdsforhold

Udover gældsslaveriet er arbejdet i stenbruddet også sundhedsskadeligt. Arbejdet er både nedslidende, farligt og fysisk hårdt, og under halvdelen af de besøgte stenbrud bruger større maskiner som boremaskiner og kraner til at hjælpe med de tunge granitsten.

Mange af arbejderne bruger, ifølge rapporten, store dele af deres løn på medicin og lægeomkostninger, og ingen af de 22 undersøgte stenbrud tilbyder arbejderne en sundhedsforsikring.

“Et af de store problemer er den uhelbredelig lungesygdom silikose. Vi ser, at mange arbejdere i stenindustrien ikke bliver så gamle på grund af sygdommen”, forklarer Diewertje Heyl.

Lungesygdommen silikose kaldes også for stenlunger, og er en kronisk sygdom, som opstår fordi partikler fra granitten indåndes og danner betændelse og arvæv, som ødelægger lungerne.

Børnearbejde er faldende – men ikke udryddet

Tidligere har der været store problemer med brug af børnearbejde i stenbruddene, og selvom rapporten indikerer et fald, så arbejder der stadig børn i granit-industrien. Arbejdende børn blev fundet i syv ud af de 22 undersøgte stenbrud, hvilket svarer til, at fem procent af arbejderne er børn under 18 år. En fjerdedel af dem var under 14 år gamle.

Problemet med børnearbejde i mineindustrien har fået stor opmærksomhed fra både den indiske stat, fagforeninger og industrien selv. Ligesom ejerne af stenbruddene siden 2010 er begyndt at opfordre migranterne, som overvejende er mænd, til at lade familien blive hjemme.

Særligt i arbejdet med overskydende sten fra stenbruddene bliver børn anvendt som arbejdskraft. Her er tre procent af arbejderne børn under 14 år, og fem procent er mellem 15 og 18 år. Arbejdet sker uden for stenbruddene, og det er en af årsagerne til, at børnearbejde her fortsat forekommer.

“Vi ser flere børn involveret i bearbejdningen af affaldssten uden for stenbruddene, og antallet af børn her er, ifølge rapporten, ikke faldet. Det er stadig et stort problem”, fortæller Diewertje Heyl.

Det er forbudt både i forhold til ILO’s kernekonventions artikel 3, lov 182, som beskriver farligt børnearbejde, og ved indisk lov, igennem Indian Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Act fra 2018 og The Mines Act fra 1952, at anvende arbejdere på under 18 år i stenbruddene.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.