Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Gourmet-menu med et pift af undertrykkelse

Restauranter på Radisson Hoteller i København er blandt de danske restauranter, der bruger krydderier fra ulovlige israelske bosættelser.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

DanWatch besøgte i oktober flere danske frugt og grønt engros handler i Københavnsområdet, og fandt her en række forskellige krydderurter som stammer fra bosættelser.

På Grønttorvet i København fandt DanWatch krydderurter hvoraf størstedelen kom fra Israel. I hvert fald hvis man skulle tro mærkningen på kasserne.

Men som billeddokumentation viser, kan man læse producentens navn på nogle af kasserne. Og i flere tilfælde var disse navne på ejere af pakhuse i bosættelser på den besatte Vestbred.

DanWatch fandt citronmelisse, basilikum, estragon og merian fra bosættelserne Mehola, Kalia, Naama og Argaman, der alle ligger i den besatte Jordandal på Vestbredden.

Bosætter-urter på menuen

Den danske importør af krydderurter på Grønttorvet er leverandører til blandt andet Inco og flere cateringfirmaer.

Et af de cateringfirmaer leverer krydderurter til en række restauranter, blandt andet Sophienholm, Rungstedgaard og restauranterne i Radissons hoteller Blu Royal i det centrale København og på Amager.
Da DanWatch fandt krydderurter fra bosættelser på Grønttorvet, modtog Rungstedgaard krydderurter derfra. Men Lisbeth Bruhn-Hansen Fra Rungstedgaard udtaler nu at de ikke har fået leveret varer fra det pågældende cateringfirma i den seneste måned, da de ikke har været tilfreds med kvaliteten.

Da DanWatch fremlagde oplysningerne for Rezidor, kæden bag Radisson hotellerne, havde de ingen kommentarer.

Kendte bosætterfirmaer er leverandører

De krydderuter DanWatch fandt på Grønttorvet stammer fra de israelske producenter Ada Fresh og Carmel Agrexco.

Det er tidligere dokumenteret af blandt andet den London-baserede researchorganisation Corporate Occupation at de to virksomheder har dele af deres produktion i bosættelser. Det er derfor ikke ukendt, at der er en risiko for at indkøbe bosætter-urter, når man er kunde hos disse selskaber.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.