Gourmet-menu med et pift af undertrykkelse

Restauranter på Radisson Hoteller i København er blandt de danske restauranter, der bruger krydderier fra ulovlige israelske bosættelser.
Frederik Johannisson


DanWatch besøgte i oktober flere danske frugt og grønt engros handler i Københavnsområdet, og fandt her en række forskellige krydderurter som stammer fra bosættelser.

På Grønttorvet i København fandt DanWatch krydderurter hvoraf størstedelen kom fra Israel. I hvert fald hvis man skulle tro mærkningen på kasserne.

Men som billeddokumentation viser, kan man læse producentens navn på nogle af kasserne. Og i flere tilfælde var disse navne på ejere af pakhuse i bosættelser på den besatte Vestbred.

DanWatch fandt citronmelisse, basilikum, estragon og merian fra bosættelserne Mehola, Kalia, Naama og Argaman, der alle ligger i den besatte Jordandal på Vestbredden.

Bosætter-urter på menuen

Den danske importør af krydderurter på Grønttorvet er leverandører til blandt andet Inco og flere cateringfirmaer.

Et af de cateringfirmaer leverer krydderurter til en række restauranter, blandt andet Sophienholm, Rungstedgaard og restauranterne i Radissons hoteller Blu Royal i det centrale København og på Amager.
Da DanWatch fandt krydderurter fra bosættelser på Grønttorvet, modtog Rungstedgaard krydderurter derfra. Men Lisbeth Bruhn-Hansen Fra Rungstedgaard udtaler nu at de ikke har fået leveret varer fra det pågældende cateringfirma i den seneste måned, da de ikke har været tilfreds med kvaliteten.

Da DanWatch fremlagde oplysningerne for Rezidor, kæden bag Radisson hotellerne, havde de ingen kommentarer.

Kendte bosætterfirmaer er leverandører

De krydderuter DanWatch fandt på Grønttorvet stammer fra de israelske producenter Ada Fresh og Carmel Agrexco.

Det er tidligere dokumenteret af blandt andet den London-baserede researchorganisation Corporate Occupation at de to virksomheder har dele af deres produktion i bosættelser. Det er derfor ikke ukendt, at der er en risiko for at indkøbe bosætter-urter, når man er kunde hos disse selskaber.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load