30. januar 2023

Hempel scorede kassen i Rusland: Satsede på militærkunder

Den danske maling-koncern Hempel fordoblede omsætningen i Rusland mellem 2016 og 2018, hvor koncernen har erkendt, at man solgte til det russiske militær.

Grafik: Ditte Ahlgren
Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Mellem 2016 og 2019 har den danske maling-gigant Hempel tjent stort på deres forretninger i Rusland, hvoraf flere er kontroversielle. Blandt andet har Hempel leveret til Ruslands Sortehavsflåde, broen til det annekterede Krim og efterretningstjenesten FSB.

Danwatch kan nu afsløre, at salget til de militære kunder er sket i en periode, hvor Hempels omsætning i Rusland er eksploderet.

Hempel har tidligere forklaret, at de kontroversielle handler er blevet gennemført af russiske medarbejdere uden den danske ledelses vidende. Danwatch kan dog afsløre, at i årene, hvor salget eksploderede, deltog Hempel blandt andet i en stor militær-messe for at booste salget, ligesom topledelsen i Hempel var på officielt besøg i Rusland med henblik på at udvide forretningen.

Hempels omsætning i Rusland

En gennemgang af Hempels regnskaber i internationale virksomhedsdatabaser viser således, at mens koncernen alt i alt oplevede en nedgang i omsætningen i 2016, 2017 og 2018, så var det var det en helt anden historie for Hempel i Rusland. 

I samme periode skød omsætningen i Hempels russiske datterselskab i vejret fra knap 186 millioner kroner i 2015 til rekordhøje 400 millioner kroner i 2017 og 293 millioner kroner i 2018.

Deltog i våbenmesse

Samme år som omsætningen toppede, deltog Hempel i det russiske forsvarsministeriums storstilede våbenmesse ARMY-2017 International Military-Technical Forum i Moskva. Det fremgår af messens officielle katalog.

Militær-messen har som erklæret mål at skabe samarbejde mellem udenlandske virksomheder og aktiviteter under det russiske forsvarsministerium. Det lagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, da heller ikke skjul på i åbningstalen:

“Jeg er sikker på, at Army-2017-forummet ikke kun vil blive husket som en af ​​de største militærtekniske udstillinger i år, men også som et eksempel på effektivt internationalt samarbejde”, lød det blandt andet.

Militære kunder er langt fra ukendt land for Hempel, som selv reklamerer med, at deres produkter spiller en stor rolle i at beskytte skibe mod korrosion uden at påvirke hastigheden.

I mange år har Hempel også leveret til den engelske flåde. I dokumentet  ‘WARPAINT’ fra forsvarsministeriet i Storbritannien fremgår det således, at en stor del af Royal Navys krigsskibe i dag behandles med specifikke Hempel-produkter.

Hempel vil ikke oplyse, hvad man specifikt fik ud af deltagelsen i messen. Du kan se hele Hempels svar nederst i artiklen.

Topledelsen besøgte i Rusland

Et år før messen var den danske topledelse også særdeles aktive for at få det russiske marked i gang, viser en kortlægning af ledelsens aktiviteter i Rusland, som Danwatch har foretaget.

I august 2016 var Richard Sand, der er bestyrelsesformand for Hempel-fonden, som ejer Hempel A/S, på besøg i Ulyanovsk-regionen i Rusland, hvor Hempel året før havde åbnet en fabrik. Åbningen skete året efter, at Rusland blev ramt af en række sanktioner som følge af den ulovlige annektering af Krim. 

Vladimir Putin og Sergey Morozov under et arbejdsmøde i Moskva 2015, hvor Mozorov forklarede præsidenten om udviklingen i Ulyanov-regionen, herunder åbningen af Hempels fabrik. Foto: Kreml

Den danske bestyrelsesformand var blandt andet flankeret af den daværende administrerende direktør, Henrik Andersen, der var i Hempel fra 2016 til 2019 og i dag er CEO i Vestas, samt direktøren i Hempel Rusland, Peter de Groot.

Under besøget mødtes de med den lokale guvernør Sergey Morozov, der siden er havnet på EU’s og USA’s sanktionslister på grund af krigen i Ukraine. Han er også medlem Putins parti, Det Forenede Rusland, og har ved flere lejligheder mødtes med præsident Putin, som også personligt indstillede ham som kandidat til guvernørposten.

På regionens hjemmeside er den danske delegation foreviget på flere billeder, og Richard Sand roser blandt andet Morozov for sin indsats:

”Det er nemt at investere her og nemt at arbejde her. Sergey Morozov er en fremragende leder, han støttede vores projekt, og vi modtog assistance på alle niveauer,” sagde Richard Sand ifølge Ulyanovsk-regionens hjemmeside.

På mødet fremlagde Hempel også deres planer for en markant vækst i Rusland:

“Fremtiden for Ulyanovsk-fabrikken vil i høj grad afhænge af salgsniveauet, men på trods af den vanskelige økonomiske situation i landet ser vi store muligheder i Rusland og især i Ulyanovsk-regionen for vækst og udvikling af vores forretning. I løbet af de næste fem år forventer vi at fordoble vores produktionsvolumen,” sagde Peter De Groot, direktøren i Hempels russiske datterselskab.

Tavs om salg 

Præcis samme dag, som den danske delegation sad til bords med den russiske guvernør, godkendte en kommission ifølge den officielle russiske udbudsdatabase et salg af Hempel-produkter til  Sortehavsflådens skibsværft, som Danwatch tidligere har beskrevet.

Salget er et af dem, som Hempel erkender har fundet sted mellem 2016 og 2019. Ifølge tidligere forklaringer fra Hempel blev salgene foretaget af russiske medarbejdere uden ledelsens viden, og de pågældende blev efterfølgende fyret.

Danwatch har spurgt Hempel, hvor stor en del af omsætningen i Rusland, der kom fra Krim-broen og flådeprojekterne. Vi har også spurgt om, hvorfor Hempel deltog i militær-messen, hvilke ordrer der kom ud af det, og om den danske ledelse var orienteret om deltagelsen i messen.

I et kortfattet svar fra Hempel lyder det:

“Som tidligere nævnt, i vores svar til jer den 9. december 2022, deler vi aldrig specifikke informationer, herunder omsætningsdata, om kunder eller historiske transaktioner”.

“Vi har tidligere kommunikeret, at vi i Hempel A/S i 2019 under en rutinemæssig intern revision af vores datterselskab, Hempel Rusland, erfarede at der uden Hempel A/S viden indirekte var leveret produkter til opførelsen af Krim-broen, Simferopol Lufthavn på Krim samt nogle russiske flådeprojekter. Som også tidligere nævnt i vores dialog med jer, fordømmer vi på det kraftigste, at vores produkter endte på disse aktiver”.

Sand erkender rejse 

Danwatch har også spurgt bestyrelsesformanden i Hempel Fonden, Richard Sand, om han var orienteret om, hvilke aktiviteter der førte til den store omsætningsstigning i Rusland, og om han vidste, at der blev solgt produktet til den russiske flåde og Krim-broen.

Ligeledes har vi spurgt, hvad han foretog sig som bestyrelsesformand for at sikre, at Hempels forretning i Rusland levede op til virksomhedens interne retningslinjer, menneskeretlige forpligtelser samt internationale sanktioner.

I en mail skriver han:

“Jeg henviser til Hempel A/S’ kommunikationsafdeling, da det er et anliggende for Hempel A/S. Jeg kan i øvrigt henvise til, at jeg i regi af Hempel A/S kun har været i Rusland denne ene gang i 2016”.

Danwatch har også forsøgt at få en kommentar fra den tidligere administrerende direktør i Hempel, Henrik Andersen, der i dag er øverste chef i Vestas, men Vestas’ presseafdeling afviser at behandle vores anmodning og henviser i stedet til Hempel.

Hempel meldte sidste år ud, at man vil forlade det russiske marked som følge af krigen i Ukraine, men det er ifølge flere medier endnu ikke lykkedes.

Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right