14. oktober 2022

Dansk skibsmaling brugt i Putins Sortehavsflåde

Krigsskibe i den russiske Sortehavsflåde er blevet behandlet med produkter fra den danske malings-gigant Hempel. Selskabet forklarer, at ansatte i Hempels russiske datterselskab handlede bag om ryggen på moderselskabet.

Her ses en missel-korvette ved Sortehavsflådens skibsværft, der tre gange har fået leveret produkter fra danske Hempel. PR-FOTO: 13srz.ru
Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Gang på gang har krigsskibe og ubåde fra Ruslands berygtede Sortehavsflåde sendt byger af krydsermissiler dybt ind i hjertet af Ukraine med fatale ødelæggelser og drab på civile som følge.

Nu kan Danwatch afsløre, at krigsskibe i netop Sortehavsflåden er blevet behandlet med skibsmaling fra den danske malings-gigant Hempel.

Kontrakter fra den officielle russiske udbudsdatabase, som Danwatch er i besiddelse af, viser, at to leverandører har solgt Hempel-produkter til en samlet værdi af 1,4 millioner danske kroner til Sortehavsflådens 13. skibsværft med base på Krim, som Rusland ulovligt besatte i 2014.

Kontrakterne er indgået i 2016, 2017 og 2018 efter, at der blev indført sanktioner mod Krim.  

Værftet, som har til opgave at reparere og vedligeholde Sortehavsflådens skibe, er ejet af Ruslands Forsvarsministerium, og Hempels reklamerer selv med, at deres produkter spiller en stor rolle i at beskytte skibe mod korrosion uden at påvirke hastigheden.

Hempel er en af verdens førende producenter af produkter til at beskytte aktiver og udstyr mod korrosion. Produkterne anvendes eksempelvis på skibe, broer og kraftværker. 

Hempel blev grundlagt i 1915 og har hovedkontor i Kongens Lyngby. I 2021 havde Hempel globalt set 6.746 ansatte og en omsætning på 13,4 mia. kr. Heraf udgjorde omsætningen i Rusland knap 300 mio. kr. Hempel er ejet af Hempel Fonden.

I 2019 fik Hempel A/S en rekordstor bøde på 197,5 millioner kroner for årelang og systematisk bestikkelse i koncernens datterselskaber i Tyskland og flere andre lande primært i Asien.

Hempel har været til stede i Rusland siden 1996 og har 124 medarbejdere i landet. I 2015 åbnede selskabet en en fabrik i Rusland. Se video af indvielsen her

I april 2022 meldte Hempel ud i en pressemeddelelse, at selskabet forlader Rusland som følge af invasionen af Ukraine.

Hempel har i mange år også leveret til den engelske flåde. I dokumentet  ‘WARPAINT’ fra forsvarsministeriet i Storbritannien fremgår det således, at en stor del af Royal Navys krigsskibe i dag behandles med specifikke Hempel-produkter. 

Ifølge Tara Van Ho, som er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England, så har Hempel et ansvar for, at produkterne er havnet på Krim. 

“Ifølge FN’s retningslinjer (UNGP, red.) har Hempel et ansvar for at vide, hvor deres produkter ender henne, især når det kan undersøges nemt ved at slå op i en database”

“Handlerne fandt sted efter 2014, og Hempel burde have været opmærksom på, at ethvert salg via Sevastopol var forbundet med risiko for at blive anvendt af det russiske militær, der  allerede dengang var involveret i ulovlig besættelse og systematiske krænkelser af menneskerettighederne og krigens love”, siger hun.

Fordømmer salg 

I Hempels hovedkvarter i Kongens Lyngby erkender man i dag, at virksomhedens produkter er havnet på Krim.

“Vi fordømmer på det stærkeste, at vores produkter, gennem indirekte kanaler, er havnet på Sortehavsflådens værft”, skriver Hempel i en skriftlig kommentar til Danwatch.

De tre kontroversielle salg af Hempel-produkter til Sortehavsflådens værft har aldrig været ude i offentligheden, men ifølge Hempel blev de opdaget efter en intern revision  tilbage i  2019 – efter de var gennemført. 

“Da Hempel A/S blev opmærksom på, at nogle af Hempel Ruslands kunder havde videredistribueret produkterne til Sortehavsflådens værft, blokerede vi med det samme disse kunder, forstærkede vores ordrescreening og udpegede en russisk-talende Compliance Manager i Hempel Rusland,”skriver Hempel. 

Ifølge Hempel iværksatte man også en undersøgelse med eksterne juridiske eksperter og erhvervsefterforskere, som konkluderede, at Hempel ikke brød sanktionerne mod Rusland, som var indført efter annekteringen af Krim i 2014.

“Den bekræftede dog også, at nogle medarbejdere i Hempel Rusland sørgede for,at Hempel produkter indirekte blev leveret til Sortehavsflådens værft via russiske kunder. Dette var, og er, i modstrid med Hempel A/S’ interne retningslinjer og adfærdskodeks.(…) Som direkte resultat af disse overtrædelser blev der hurtigt taget affære, og de involverede medarbejdere blev afskediget”, skriver Hempel videre.

Vi har spurgt Hempel:

– Hvad tænker Hempel om, at selskabets produkter er havnet på Sortehavsflådens værft?

 “Vi fordømmer på det stærkeste at vores produkter, gennem indirekte kanaler, er havnet på Sortehavsflådens værft.”

– Hvilket kendskab har Hempel haft til, at selskabets produkter er blevet leveret til Sortehavsflådens værft?

Hempel svarer:

“I 2019, som led i en rutinemæssig intern revision af vores datterselskab, Hempel Rusland, blev vi i Hempel A/S opmærksomme på at vores produkter, via indirekte kanaler, var blevet leveret til Sortehavsflådens værft via russiske kunder.

Da Hempel A/S blev opmærksom på at nogle af Hempel Ruslands kunder havde videredistribueret produkterne til Sortehavsflådens værft, blokerede vi med det samme disse kunder, forstærkede vores ordrescreening og udpegede en russisk-talende Compliance Manager i Hempel Rusland for at sikre at Hempel Rusland agerede i overensstemmelse med international lovgivning og vores egne interne regler og adfærdskodeks.

En grundig intern undersøgelse, supporteret af eksterne juridiske eksperter og erhvervsefterforskere, viste at Hempel A/S ikke brød internationale sanktioner. Den bekræftede dog også at nogle medarbejdere i Hempel Rusland sørgede for at Hempel produkter indirekte blev leveret til Sortehavsflådens værft via russiske kunder. Dette var, og er, i modstrid med Hempel A/S’ interne retningslinjer og adfærdskodeks.

Hempel A/S har en nultolerance overfor overtrædelse af interne retningslinjer, og som direkte resultat af disse overtrædelser, blev der hurtigt taget affære og de involverede medarbejdere blev afskediget. Hempel A/S’ interne retningslinjer angående overholdelse af sanktioner var velkendt og tydeligt kommunikeret, men blev bevidst omgået af de involverede medarbejdere i Hempel Rusland.”

 – Har Hempel løbende undersøgt, hvor selskabets produkter er endt henne i Rusland?

“Ja, vi monitorerer løbende, hvor vores produkter ender henne og hvis vi opdager at vores retningslinjer eller international lovgivning ikke bliver overholdt, agerer vi med det samme.

I april 2022 annoncerede vi den permanente lukning af vores forretning og aktiviteter i Rusland. Læs pressemeddelelsen her.”

 – Hvorfor blev de indirekte handler med Sortehavsflådens værft først opdaget i 2019, når nu den første levering af Hempel produkter var i 2016?

 “Som tidligere nævnt var der tale om at nogle medarbejdere i Hempel Rusland bevidst sørgede for at Hempel produkter indirekte blev leveret til Sortehavsflådens værft via russiske kunder. Medarbejderne skjulte leverancerne under dække af at de blev leveret til andre kunder og lokationer end sortehavsflådens værft. De gik langt for at skjule deres aktiviteter da de var direkte i modstrid med vores interne retningslinjer. Så snart det blev klart for os at retningslinjerne var blevet overtrådt, blev der hurtigt taget affære og de involverede medarbejdere blev afskediget.”

Ikke godt nok

Tara Van Ho mener, at det er bekymrende, at Hempel først opdagede salgene i 2019, når det første fandt sted i 2016. Hun vurderer, at det strider mod FN’s vejledende principper om forretning og menneskerettigheder(UNGP), som Hempel er forpligtet til at følge.

“Det, som Hempel anfører, opfylder ikke standarderne i UNGP. I betragtning af situationen på Krim og i Sevastopol på det tidspunkt er en intern revision for begrænset.”

“Hempel burde rutinemæssigt have foretaget løbende grundige menneskeretlige due diligences(risikovurderinger) for at sikre, at de ikke bidrog til konflikten,” siger hun.

Som følge af krigen i Ukraine, meldte Hempel i april måned i år ud, at man trækker sig fra det russiske marked.

Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right